Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

LifeStraw persoonlijke waterfilter

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 20-02-2013, 04:54

LifeStraw persoonlijke waterfilter

De LifeStraw is een ultra compacte en lichtgewicht waterfilter voor persoonlijk gebruik. Simpel gezegd is het een dik uitgevallen rietje waarin een waterfilter zit verwerkt. Daarmee is de LifeStraw de perfecte 'voor het geval dat' waterfilter om altijd bij je te hebben.

Persoonlijke waterfilter

De LifeStraw is een persoonlijke waterfilter die je gemakkelijk in je rugzak (of jaszak) kunt meenemen als je op pad gaat. Hij is licht van gewicht, compact en gemakkelijk in het gebruik. Omdat je de filter direct aan de mond zet om water te filteren is hij vooral bedoeld voor persoonlijk gebruik. Je plaatst de LifeStraw simpelweg in het water dat je wilt filteren en zuigt het water op. Dat gaat dan dwars door de filter, waardoor je schoon drinkwater binnen krijgt.

Makkelijker in combinatie

Zelf geef ik er overigens de voorkeur aan om deze waterfilter te gebruiken in combinatie met een Nalgene(-achtige) drinkfles. Daarmee schep ik water op als ik langs een rivier kom, zodat ik met de LifeStraw later direct uit de drinkfles kan drinken. Dit heeft enerzijds als voordeel dat ik het water gewoon met me mee kan nemen, maar anderzijds scheelt het me ook om op de knietjes aan de waterkant te zitten. Iets comfortabeler dus.

Hufterproof

Wat me wel bevalt aan de LifeStraw is dat hij redelijk hufterproof is: beschermdopjes eraf, filter in het water en zuigen. Geen gepomp of gepruts met chemicaliën dus. Bovendien brengt het gebrek aan bewegende onderdelen als voordeel met zich mee dat je de filter niet snel stuk kunt maken tijdens je trips. En dankzij het halskoord kun je hem bovendien ook gewoon om je nek hangen, zodat verliezen ook niet echt zal gebeuren. Reinigen is even simpel: gewoon blazen in plaats van zuigen…

Tot 1000 liter (of 3 jaar)

De LifeStraw gaat tot 1000 liter mee. Of 3 jaar als je hem netjes op kamertemperatuur opslaat. Probleem is echter dat je niet echt kunt bijhouden hoeveel liter water je reeds hebt gefilterd. Het is dus een beetje gokken, maar 1000 liter is echt een hele hoop water en dus kun je ook gewoon kiezen voor vervanging na 3 jaar of na enkele lange meerdaagse tochten met veelvuldig gebruik van de filter. Gelukkig is de prijs dermate laag, dat dat niet echt een probleem hoeft te zijn.

Conclusie

Voor mij is de LifeStraw een perfecte 'just in case' waterfilter. Voor meerdaagse tochten waarbij veel water gefilterd moet worden gebruik ik liever een filter die wat meer liters per minuut kan filteren (ook wel handig voor water dat nog gekookt moet worden), maar op dagtrips is het een ideale filter om in de rugzak te gooien voor het geval je dorst krijgt onderweg en even rechtstreeks uit een rivier of meertje wilt drinken...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lifestraw.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: