Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Care Plus Water Filter

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-05-2014, 01:53

Care Plus Water Filter

Deze kleine lichtgewicht waterfilter van Sawyer wordt door Care plus op de markt gebracht in de Benelux. En zeker in zowel de preppers- als de ultralight-wereld is hij met veel enthousiasme ontvangen. Een dergelijk compacte filter die op zoveel manieren is in te zetten is namelijk precies dat waar velen naar op zoek waren.

Complete levering

Het eerste wat opvalt aan deze waterfilter is dat hij zeer compleet wordt geleverd. Naast het eigenlijke filterelement, zit in dezelfde blisterverpakking een rubber slangetje, een reinigingsspuit en een oprolbaar waterreservoir. En uiteraard een duidelijke en complete handleiding die onder andere uitlegt hoe de vezels van de filter werken, hoe je de filter het beste kunt gebruiken, kunt reinigen en veilig kunt opbergen voor een volgende gebruik.

Multifunctioneel

Het filterelement van de Swayer/Care Plus waterfilter is zo gemaakt dat deze op verschillende manieren kan worden gebruikt. Op de verpakking worden deze verschillende manieren middels foto’s direct duidelijk:

 • Drinken via een slangetje
  Zo kun je het slangetje onder de filter aansluiten en deze rechtstreeks in bijvoorbeeld een drinkfles steken die je gevuld hebt met water uit een meertje of rivier. Vervolgens kun je rechtstreeks aan de filter zuigen en deze dus als een soort rietje gebruiken. Het kost even wat moeite om er water doorheen te zuigen, maar het is een gemakkelijke en snelle manier om water te drinken.
 • Filteren op basis van duwen
  Het bijgeleverde waterreservoir kun je gebruiken om ongefilterd water in op te slaan. Vervolgens sluit je de filter aan en steek je de andere kan daarvan bijvoorbeeld op een drinkfles. Door nu druk uit te oefenen op het waterreservoir wordt het water door de filter gedrukt en komt het er gefilterd aan de andere zijde weer uit.
 • Rechtstreeks drinken vanaf de filter met het waterreservoir
  Uiteraard kun je op dezelfde manier ook de filter rechtstreeks aan de mond zetten en zo het water vanuit het reservoir, door de filter, naar de mond knijpen. Op die manier kun je gemakkelijk ‘on the go’ filteren en drinken tegelijk.
 • Als tussenfilter van je waterreservoir
  Heb je een oude Camelbak of Platypus liggen die je nauwelijks meer gebruikt omdat deze er bijvoorbeeld smerig uitziet van binnen? Dan kun je deze middels de Sawyer/Care Plus waterfilter nieuw leven inblazen. Simpelweg de drinkslang doorsnijden en vervolgens de waterfilter aansluiten als tussenfilter. Door vervolgens je grote reservoir te vullen met water uit een beek of meertje kun je rechtstreeks filteren.

Reinigen middels een spuit

Wil je de levensduur van de waterfilter verlengen, dan zul je deze regelmatig (het best na elk gebruik) reinigen middels de bijgeleverde reinigingsspuit. De werkwijze van reinigen is eenvoudig: de spuit vullen met schoon kraanwater en vervolgens tegen de stroom in door de filter spuiten. Vuiligheid wordt op die manier uit de filter gespoten. Wil je de filter voor langere tijd opbergen, dan kun je deze beter wat beter reinigen, door bijvoorbeeld water in combinatie met chloor of Care Plus Hadex door de filter te spuiten. Dit wordt overigens allemaal uitgelegd in de bijgeleverde handleiding.

De filter in het gebruik: ideaal voor solo-gebruik

Uiteraard heb ik de filter op alle mogelijke manieren inmiddels gebruikt. Het lage gewicht en het compacte pakvolume zijn absoluut een plus voor deze filter. Naar mijn idee is hij ideaal voor sologebruik. Ga je met meer mensen op pad, dan is het handiger om ofwel een krachtiger filter of meerdere van deze compacte filters mee te nemen. Het bijgeleverde reservoir maakt het makkelijk om water uit een beekje te scheppen en later te filteren, maar is door zijn kleine formaat wellicht wat te beperkt.

Wees creatief en maak een groepsfilter

Heb je twee grote waterreservoirs van bijvoorbeeld Platypus of Camelbak, dan kun je deze middels de filter koppelen en zo een filter maken die langzaam, maar veel water filtert voor bijvoorbeeld een groepje van drie personen. Het reservoir met vies water hang je in een struik of boom en laat zo via de slang naar het ander reservoir lopen, met daar tussenin uiteraard deze filter. Op basis van zwaartekracht wordt er dan gefilterd en kost het geen moeite. Uiteraard wel duidelijk markeren welk reservoir je gebruikt voor schoon water en welke voor ongefilterd water, zodat je dat consequent doet. Zet je dit geheel op vóórdat je bijvoorbeeld je tent op gaat zette, dan heb je tegen de tijd dat je wilt gaan koken het onderste reservoir vol met gefilterd water zonder dat het je een druppel zweet heeft gekost!

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.careplus.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: