Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Platypus Cleanstream

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 28-04-2008, 06:23

Platypus Cleanstream

Deze nieuwe waterfilter van Platypus is de gemakkelijkste filter die ik ooit gebruikt heb. De werking is gebaseerd op zwaartekracht: het ongefilterde water loopt door de filter heen naar beneden naar de schone waterzak onder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

Gemak dient de mens

De Cleanstream van Platypus is een waterfilter voor mensen die liever niet moe worden van het filteren van water. De filter bestaat uit twee reservoirs (een ‘dirty reservoir’ en een ‘clean reservoir’), welke met elkaar verbonden zijn met een tube en de daadwerkelijke waterfilter. Het dirty reservoir vul je door gewoon rechtstreeks uit het meer of de rivier te scheppen. Er zit een grote ziplock-sluiting op die er voor zorgt dat het reservoir snel gevuld kan worden. Vervolgens zorg je ervoor dat dit dirty reservoir hoger ligt dan het clean reservoir en opent de knijpsluiting om het water te laten filteren. Na een paar minuten is je clean reservoir gevuld met 4 liter schoon water. Volgens Platypus duurt het slechts 2,5 minuten om het hele reservoir te filteren, maar mijn ervaring leert dat dit meestal een minuutje langer is. Simpelweg omdat ik het dirty reservoir vaak niet hoog in een boom hang, maar gewoon een halve meter boven het andere reservoir. In de bergen leg ik de reservoirs gewoon op de grond; dat geeft hetzelfde resultaat.

Hufterproof

Een waterfilter is voor mij een essentieel stuk gereedschap, juist ook omdat ik vaak in de Pyreneeën op pad ga en water dan hard nodig is om niet uit te drogen. Het grote voordeel van de Cleanstream vind ik het feit dat er geen bewegende delen aan de filter zitten en de filter dus nagenoeg ‘hufterproof’ is. Het is vrij onmogelijk om iets stuk te maken aan deze filter, terwijl dat bij sommige andere filters wel een probleem kan zijn (hoewel me dat gelukkig nog nooit in het veld is overkomen). Ook om de filter te reinigen hoef je deze niet uit elkaar te halen. Je houdt gewoon het clean reservoir even iets hoger dan de dirty reservoir en je filter is weer gereinigd. Volgens Platypus hoef je dit slechts 4 seconden te doen om je filter volledig te reinigen. Dankzij de grote ziplock-openingen kun je de reservoir ook gemakkelijk van binnen reinigen/afdrogen.

Licht van gewicht

Bij elkaar weegt de filter met de twee reservoirs ongeveer 370 gram. Als je bedenkt dat je het clean reservoir gewoon kunt gebruiken als drinkwaterzak in je rugzak is dit erg weinig. Het dirty reservoir wordt samen met de filter gewoon opgeborgen in een klein zakje dat er standaard wordt bijgeleverd. Dat past overigens beter dan beide reservoirs opbergen in dit zakje, want daarvoor vind ik ‘m zelf niet iets aan de krappe kant.

Voorzichtig met de Ziplocks

Hoewel de filter zelf behoorlijk ‘hufterproof’ is, moet je wel erg goed uitkijken met de Ziplock-sluitingen. Het is mij nu één keer gelukt om de sluiting van het clean reservoir niet goed af te sluiten, waardoor het water tijdens het filteren netjes direct naar buiten stroomde. Dit was gelukkig gewoon in de buitenlucht en niet in de tent of mijn rugzak. Dit moet je dus altijd even goed checken voordat je gaat filteren of het reservoir opbergt in de rugzak. Heb je de Ziplocks wel goed gesloten, dan is het ook direct een erg goede sluiting: ze gaan zeker niet zo maar uit zichzelf open.

Conclusie: gemakkelijke filter

Ik ben erg tevreden met de Cleanstreem van Platypus. Ik heb meerdere filters (onder andere van Katadyn en MSR) en dit is veruit het makkelijkst in het gebruik. Het enige nadeel vind ik dat je niet echt kunt zien wanneer de filter is ‘opgebruikt’. Platypus levert vervangingsfilters

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.cascadedesigns.com/platypus

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: