Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

AQUA Logic Travel Mate

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-11-2009, 03:25

AQUA Logic Travel Mate

De Travel Mate van Aqualogic is een lichtgewicht ceramische waterfilter met ingebouwd actieve-koolstof elemenent en geïmpregneerd met zilver. De filter wordt op de markt gebracht door Innologic BV, een bedrijf dat naast een commercieel doel ook een ideëel doel nastreeft.

In de verpakking

De Travel Mate wordt geleverd in een plastic verpakking waarin je de filter kunt opbergen als je ‘m niet gebruikt. De filter wordt compleet met Nederlandstalige handleiding, onderhoudsmateriaal en een reserve voorfilter geleverd. Ook zit er een zogenaamde ‘kaliber’ bij, een rond stukje kunststof waarmee je kunt kijken of de filter niet te dun is geworden om nog betrouwbaar te filteren. In de filter zelf zit overigens een reingingsspons verwerkt, waarmee je de ceramische filter regelmatig kunt reinigen als dat nodig mocht zijn.

In het gebruik

Onderweg is de Travel Mate erg makkelijk in het gebruik en verrassend onderhoudsvriendelijk. De slang om water mee op te zuigen is lekker lang, waardoor je dus niet helemaal voorover gebogen aan de waterkant hoeft te zitten om de inlaat in het water te laten zakken. Aan het eind van de slang zit een soort voor voorfilter, een rond stuk schuim dat voorkomt dat er grof materiaal naar binnen komt. Tevens is de slang voorzien van een drijver, zodat het uiteinde niet op de bodem hoeft te liggen tijdens het filteren.

Aan het andere eind van de filter, daar waar het schone water er uit komt, zit een beschermingsdopje om te voorkomen dat er verontreiniging kan plaatsvinden. Zeker als je de filter opbergt is dat een groot voordeel, want veel mensen vergeten dat ook dan de schone uitlaat daadwerkelijk schoon moet blijven.

Het filteren zelf gaat erg soepel en de pomp ligt prettig in de hand. Omdat er aan de onderkant geen slang of iets dergelijks uitkomt en er ook geen uitsteeksels zijn, kun je de filter comfortabel op de knie laten leunen tijdens het filteren. Aan de bovenkant zouden de randjes wellicht wat meer afgerond kunnen worden, zeker voor als je snel filtert en daarbij je vingers steeds de bovenkant van de filter raken. Simpele oplossing is natuurlijk ook gewoon niet hele doordrukken naar beneden tijdens het filteren.

Onderhoud

De filter is zeer onderhoudsvriendelijk en dat is zeker bij meerdaagse tochten wel zo prettig. Mocht het filteren wat stroever gaan, dan kun je de filter openschroeven om te kijken of het ceramische wellicht smerig is geworden van bijvoorbeeld fijne zanddeeltjes. Erg handig daarbij is de schuurspons die rondom dit element is geplaatst. Die hoef je alleen maar op en neer te bewegen om het ceramische element te reinigen. Mocht het nodig zijn dan kun je ook de voorfilter vervangen of eventueel zelfs volledig weglaten als je er geen meer hebt en toch wilt filteren. Er wordt een kleine hoeveelheid smeermiddel meegeleverd met de filter voor het geval je de pomp zelf wilt insmeren om zo minder weerstand te hebben. Dat heb ik tot nu toe echter nog niet nodig gehad en dus ook niet geprobeerd.

Conclusie

De AQUA Logic Travel Mate is een waterfilter die prettig is in het gebruik. Het onderhoud is gemakkelijk en goed te doen ‘in het veld’. Zeker gezien de lage aanschafprijs (Euro 69,00 in november 2009) is deze filter zeer interessant voor mensen die wel graag een complete en betrouwbare waterfilter willen aanschaffen, maar daar dan liever niet direct de hoofdprijs voor willen betalen. Het enige wat eigenlijk ontbreekt is een opberghoes voor als je de filter op wilt bergen in je rugzak. Maar daar kun je zelf uiteraard ook iets voor aanschaffen.

Ideële achtergrond van Innologic

Zoals in de inleiding al genoemd streeft Innologic BV naast een commercieel ook een ideëel doel na met de fabricage van hun waterfilters. Daarbij werken ze samen met de Stichting IBOTA, in de visie om drinkwater beschikbaar te maken voor menen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Onderdelen van de AQUA Logic producten worden geproduceerd in een project in Calcutta (India), waarmee een directe bijdrage wordt geleverd aan de leefomstandigheden van kansarmen. Meer informatie over Innologic is te vinden op hun website of door te bellen met 06-45754786. (Bron: handleiding Travel Mate).

Specificaties AQUA Logic Travel Mate

  • Gewicht: 230 gram
  • Capaciteit: 1 liter per minuut, 5000 liter per filterelement
  • Filterelement: Ceramisch/actief koolstof/zilver
  • Filtert: bacteriën, protozoa, chemicaliën en (deels) virussen
  • Dichtheid: 0,2 micron

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.aqualogicfilters.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: