Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lifesaver Liberty water purifier fles

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 09-07-2019, 15:09

Lifesaver Liberty water purifier fles

De Liberty van Lifesaver is een purifier (waterfilter) in de vorm van een drinkfles, met een inhoud van 400 ml, welke voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van waterbehandeling. De fles werkt volgens het pompprincipe met een ingebouwd reservoir, maar wordt geleverd inclusief een slang om rechtsreeks uit een beek/meer te pompen.

Eerste indruk

De eerste indruk die ik had van deze filter was vooral dat hij GROOT was. Het formaat was wat overweldigend, gezien het feit dat hij niet onderdoet voor een flinke drinkfles. Tegelijkertijd geeft dat ook een gevoel van stevigheid en robuustheid, iets dat je bij een waterfilter absoluut wilt hebben. Hij zit verpakt in een stevige doos en wordt geleverd inclusief een waterslang in een klein opberghoesje en een compacte 'quick guide' die je uitlegt hoe je moet 'primen'.

Eerst even 'primen'

Vóórdat je deze filter daadwerkelijk kunt gebruiken dien je hem eerst even te 'primen' zoals dat in goed Nederlands heet. Klaarmaken voor gebruik dus. Dat houdt overigens niets anders in dan gewoon drie keer schoon water door de filter pompen zodat alle eventuele onderdelen goed zijn doorspoeld met schoon drinkwater en je dus helemaal klaar bent voor gebruik. Gebruik dat overigens vrij vanzelfsprekend is.

Gemakkelijk te gebruiken

Omdat de Lifesaver Liberty is voorzien van een reservoir kun je hem onderweg gewoon vullen met water dat je tegenkomt. Een beekje, een waterval, een klein meertje: overal waar je water gemakkelijk op kunt scheppen is voldoende om niet meer zonder water te komen onderweg. Na een paar keer pompen draai je vervolgens de 'veiligheidspin' om en het water stroomt direct uit de drinktuit van de filter. Die tuit zit overigens veilig verborgen onder een schroefdop, zodat je bij het opscheppen van onbehandeld water geen vervuiling krijgt waar je die niet wilt hebben.

Ook direct op de drinkfles

De onderkant van de purifier, waar de drinktuit zit dus, is voorzien van een schroefdraad. Deze past naadloos op veel van de grote bekende (Amerikaanse) drinkflesmerken. Op die manier kun je dus bij je waterpunt ervoor kiezen om zowel direct de drinkfles te vullen als ook het reservoir van 400 ml vervolgens vol te laten met ongefilterd water voor later op de dag. Bespaar je je liever dat extra gewicht van bijna een halve kilo aan water, dan kun je de purifier uiteraard ook gewoon leegpompen en zo in het zijvak van je rugzak terug stoppen.

Pompen via waterslang

De Lifesaver Liberty wordt geleverd inclusief een waterslang, welke is voorzien van een drijver en een voorfilter. Deze slang kun je aansluiten aan de onderkant van de filter en vervolgens gewoon in het water leggen. Het water wordt vervolgens via de slang richting het reservoir gepompt, zodat je dus door kunt blijven pompen. Dit is extra makkelijk als je een iets grotere hoeveelheid water nodig hebt.

Hoge normen

Het is niet voor niets dat deze waterfilter het predicaat purifer draagt. Lifesaver heeft de Liberty laten testen onder zware omstandigheden en hij voldoet onder andere aan het NSF/ANSI P231 protocol voor microbiologische water purifiers (zuiveraars) en de zogenaamde “WHO2011 'Highly protective tier' drinking water standards” van de Wereld Health Organisation. Deze laatste is de hoogst mogelijke categorie als het gaat om water veiliger maken om te kunnen drinken. Of zoals de fabrikant zelf zegt, de Liberty verwijdert 99.999% van de eventueel aanwezige virussen, 99.9999% van de eventueel aanwezige bacteriën en 99.99% van de eventueel aanwezige cysten. Al met al dus een filter die je onderweg in de natuur niet zal teleurstellen. Zelf heb ik water gefilterd in kleine stroompjes in de bergen en een bergmeer waar duidelijk sporen voor de aanwezigheid van koeien waren te zien en dat zonder problemen.

Conclusie

Hoewel op het eerste gezicht de Lifesaver Liberty lomp en groot lijkt, blijkt hij in de praktijk gewoon dienst te kunnen doen als waterfles en dan ook de plek van een waterfles in het zijvak van de rugzak in te kunnen nemen. Hij is robuust en zuivert het water tot een zeer hoge kwaliteit, twee eigenschappen die voor mij uiterst belangrijk zijn in een waterfilter. Het feit dat je verder door het transparante venster kunt zien hoeveel water er nog inzit, dat er losse vervangingsfilters en carbon-disks beschikbaar zijn en het feit dat je hem zowel direct op een widemouth drinkfles alsook (middels los verkrijgbare adapter) een waterzak kunt koppelen maken hem alleen maar completer. Een aanrader voor mensen die niet zozeer op zoek zijn naar een kleine en lichtgewicht, maar vooral veelzijdige en robuuste waterfilter/purifier.

Pluspunten

  • Robuustheid
  • Combinatie filter en drinkfles
  • Hoge zekerheid filtrage

Minpunten

  • Grote formaat

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://iconlifesaver.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: