Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fenix L2D zaklamp

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 03-05-2007, 06:49

Fenix L2D zaklamp

De L2D van Fenix is een zeer compacte zaklamp, met een sterke Led en werkend op de 2 AA batterijen. Het is een lampje dat ik vooral gebruik om zaken op grotere afstand te verlichten om dingen bij te lichten waar ik met mijn hoofdlamp niet direct bij kan komen.

Deze kleine zaklamp is voorzien van een zeer krachtige LED, de Cree 7090 XR-E voor de kenners. Naast het feit dat deze LED zeer krachtig is heeft hij nog een andere eigenschap die ik van groot belang vind: hij is zeer zuinig. Dat kost dus minder batterijen en bovendien hoef je voor een langere vakantie niet direct veel reservebatterijen mee te nemen (gewicht).

De lamp kent in totaal 6 standen, maar in de praktijk gebruik ik er zelf slechts 2 van: meest fel en minst fel licht. Naast deze twee uitersten zijn er ook twee tussenstanden qua lichtsterkte en nog twee speciale standen. De eerste daarvan is een SOS-stand, waarbij de lamp een SOS-signaal blijft knipperen. Gezien de sterkte van het licht is deze waarschijnlijk op afstanden tot een kilometer te zien door reddingsdiensten met nachtkijkers. De tweede speciale stand is de stroboscoop-stand die precies dat doet zoals de naam doet vermoeden: continu knipperen in de meest felle stand. Ik zelf zie niet direct het nut in van deze stand, maar hij doet het in ieder geval goed op feesten ?

Het schakelen tussen de verschillende standen is gemakkelijk te doen door middel van draaien aan de lampkop en het indrukken van de drukknop achterop de zaklamp. Hierbij kwam ik er al snel achter dat ik snel kon schakelen tussen de twee door mij het meest gebruikte standen door simpelweg aan de kop van de zaklamp te draaien, waardoor hij van meest fel naar minst fel schakelt en vv.

De lamp is verder zeer goed afgewerkt met een mooie en degelijke zwarte coating. Verschillende rubberringetjes binnen in de lamp beschermen tegen water en voor de zekerheid zitten er bij de lamp een reserve rubber ringetje en dop.

Het kleine formaat en lage gewicht maken het een lampje dat je zonder problemen aan je riem of heupgordel van de rugzak kunt hangen. Daarvoor zit er een handig klein draagzakje bij en is de lamp tevens voorzien van een polslus. Het draagzakje kunt je overigens ook met een carabiner bevestigen, want er zit een kunststof lus aan verbonden.

Ik heb tot nu toe nog geen enkele keer batterijen hoeven te vervangen, maar vraag me wel af in hoeverre de digitale regulering van de lichtsterkte niet tot problemen kan leiden als de batterijen bijna leeg zijn. Bij normale zaklampen merk je dat namelijk gaandeweg, maar volgens mij merk je het met deze zaklamp pas op het laatste moment omdat het onderste uit de kan van de batterijen wordt gehaald door de digitale regulering.

Al met al is deze lamp van hoge kwaliteit en verwacht ik er nog lang plezier van te hebben. Volgens de fabrikant gaat de LED zo’n 50.000 uur mee, dus daar zal het zeker niet aan liggen.

Features volgens de importeur:

 • Compact LED-zaklampje met 6 lichtstanden, vervaardigd van aluminium
 • Duurzame Type III hard geanodiseerde finish
 • Tactisch geplaatste klik-aan klik-uit schakelaar op achterzijde
 • Speciaal geharde, ultra-heldere glazen lens met anti-reflectiecoating & metalen reflector
 • Maakt gebruik van een Cree 7090 XR-E LED met en levensduur van 50.000 uur
 • 2 lichtstanden naar keuze (door het verdraaien van het lampkopje)
 • General Mode: 9 lumen (55 uur) -> 40 lumen (10.5 uur) -> 80 lumen (4 uur) -> S.O.S
 • Turbo Mode: 135 lumen (2.4 uur) -> Stroboscoop
 • Digitaal gereguleerd voor een constante lichtopbrengst
 • Werkt op 2 stuks 1,5 Volt AA Penlite batterijen ( Alkaline, Ni-MH, Lithium ), goedkoop en vrijwel overal verkrijgbaar.
 • Lengte: 14.7 cm / Dikte: 2,1 cm
 • Gewicht: 56 gram (exclusief batterijen), 107 gram (inclusief hoes en batterijen)
 • Water-resistent

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fenix-nederland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: