Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fenix BC30

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 30-12-2016, 04:43

Fenix BC30

Voor dagelijks gebruik op de fiets gebruik ik deze degelijke lichtbron, veel licht onder de knop met prima zicht en zichtbaarheid. Stevig en met de 18650 batterijen prima branduren.

Handig on en off road Deze lamp wordt voornamelijk ingezet op de dagelijkse woon-werk ritjes of tijdens een fiets kampeer tocht waarbij er veel kans is om in het donker te rijden. Met deze lamp ben je in een paar klikken verzekert van het juiste aantal lumen voor het verlichten van je weg. Met de Turbo stand via de afstandbediening is een tunnel van licht binnen handbereik, maar voor in de stadse omgeving is 100 of 200 lumen vaak al meer dan voldoende en kun je veel meer kilometers uit een setje batterijen halen.

Ga je een keertje off-road dan heb je met de 1200 lumen echt meer dan genoeg licht voorhanden om duidelijk te zien waar je rijd en gecombineerd met de Dual Distance Beam heb je een handig lichtbeeld voor het vinden van de juiste weg.

Materiaal

Deze fietslamp bestaat uit drie delen. De lampbody, opgetrokken uit voornamelijk aluminium gecombineerd met een batterij slede van polycarbonaat, een kunststof houder voor op het stuur gemaakt van een vezelversterkt kunststof en een losse afstandbediening eveneens van kunststof die voorzien is van een achtergrond ledje.

De body bestaat grofweg uit drie delen, een deel bevat de twee ledjes met lenzen van het type Cree XML T6 en die door deze lenzen zijn voorzien van wat ze noemen Dual Distance Beam. Hierachter huist ook de print met techniek. Het zwarte deel van de lamp bevat de bedienings knop en het compartiment voor de batterij slede. Deze slede kan met een simpel draaisluiting worden ontgrendelt en hier gaan of 2 18650 cellen in of 4 CR123A lithium batterijen.

Deze versie is een versie waarbij de batterijen buiten de lamp moeten worden opgeladen.

De houder is gelijk voor alle lampen uit deze serie, en met de zaklamphouder voor op de fiets heb je er goedkoop en tweede houder erbij. De houder past om de meeste sturen en omdat de lamp zelf redelijk hoogzit kom je hier met de meeste stuur/stuurpen combinaties goed mee weg. De houder schroef je vast met een vaste bout die in een stevige moer vast draait en door de getande rubber inserts roteert de lamp niet rond je stuur en worden trillingen netjes weg gefilterd.

De remote wordt met een mini jackplug gemonteerd aan de onderzijde van de lamp. De kabel is stevig en lang genoeg om de remote een handige plek op je stuur te geven. Het knopje is feestelijk verlicht met een zachtgroen ledje zodat je deze altijd terug kunt vinden, ook als de lamp zelf uit staat. En met een stukje velcro zit deze zo gemonteerd.

Gebruik

Deze lamp gaat dagelijks mee op de fiets voor de woon-werk ritjes, dit is over het algemeen een ritje door deels urbaan en deels buiten gebied. In deze donkere dagen zoals we deze nu hebben gebruik ik de lamp bijna altijd op een van de twee zwakste standen.

Deze lamp heeft nl 4 standen en een burst mode via de remote. De standen zijn verdeeld over 100, 200, 500 en 1200 lumen. De Burst mode haalt de 1800 lumen, wat best heel erg veel is voor een fietslamp. In de vier standen haal je in branduren 20, 11, 5 en 2 uur uit de lamp op basis van twee 18650 batterijen. Hoef je dus niet heel veel te laden als je op de 100 of 200 lumen stand rijd.

Met de 100 of 200 lumen kom je meer dan prima weg in de stad, met druilerige donkere dagen zijn de standaard knipper lampjes van Knog, de Hema of Smart echt geen partij. Met de BC30 echter ben je altijd super goed te zien. Als je in het buitengebied rijd kies je makkelijk voor de 200 of 500 lumen standen via de centrale knop boven op de lamp. Hier komt de Duals Distance Beam ook echt goed tot zijn recht. Door de plaatsing van de ledjes met twee lenzen ervoor heb je een zeer duidelijk breed beeld op de weg en door de tralies aan de bovenkant schijn je de mede weggebruikers veel minder in het gezicht. Door DDB heb je ook een lekker breed en ver lichtbeeld waardoor je eigenlijk heel erg goed uit de voeten kunt in het donker.

Een paar keer heb ik ook spontaan een rondje off-road gedaan, normaal zou ik daar een andere lamp voor pakken omdat de output daar ietsje hoger van is en de gebruiksduur in de hogere lumen standen ruim verdubbelt. Echter moet ik eerlijk bekennen dat met een lamp als deze ook echt wel prima in het bos te rijden valt. De houder houd de lamp erg stevig vast en met de 1200 ledlumen heb je echt wel een bak licht op de fiets zitten. Door de rubber inserts van de houder zit de lamp ook echt goed vast en zal ook niet zomaar van het stuur draaien met een drop in je mtb parcour of als je over een stronk springt.

Off-road gebruik je de remote eigenlijk niet, maar in een donker bos fietsend met een tegenligger die zijn groot licht op heeft komt de 1800 lumen burst mode zeker van pas, of als je je voorligger even wil inseinen dat deze even moet wachten.

En natuurlijk is het ook gewoon een prima zaklamp als je van de fiets bent gestapt. Helaas met dit lampje wel eens bij mogen lichten voor een lekke band, ook dan is een beetje meer dan gemiddeld licht echt wel fijn. Conclusie Zoek je een degelijke lichtbron voor op je dagelijkse rit of juist een lamp voor als je langere ritten in de polder maakt ik de donkere dagen op de racer dan zou dit zomaar eens de juiste lamp kunnen zijn. Ik gebruik deze nu de derde winter en moet zeggen dat zowel algemene indruk van de bouw kwaliteit perfect is evenals de gekozen lichtstanden en het lichtbeeld meer dan prima is. Zelf heb ik meerdere laders voor 18650 cellen want deze gebruik ik het meest voor verlichting, maar als je dit niet doet kun je ook kijken naar de nieuwe versie, de BC30R die oplaadbaar is via USB. Iets minder licht en wat minder branduren maar wel direct te laden zonder lader.

Pluspunten

  • Makkelijke bediening
  • Dual Distance Beam
  • Bevestigings systeem

Minpunten

  • Stekkertje van de remote is vrij klein
  • Los opladen van de batterijen in deze USB wereld

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fenix-nederland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: