Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fenix HM50R

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 09-10-2017, 05:11

Fenix HM50R

Sommige dingen verslijten nu eenmaal als je ze veel gebruikt, zo ook de hoofdlamp van mijn vrouw.

Licht, oplaadbaar en veel lumen

De hoofdlamp die mijn vrouw voor deze hoofdlamp in gebruik had was de HL21 (http://www.hikingsite.nl/materialen_bespreking.php/178/fenix+hl21) van Fenix. Handig lampje maar na veelvuldig gebruik begon deze toch wel echt te slijten. De vertanding voor de hoekafstelling van het lampje bv, ook de houder zelf werd wat sleets en de hoofdband is echt goed gebruikt.

Dus opzoek naar wat nieuws, altijd leuk, beetje shoppen voor een ander. We zochten een klein hoofdlampje wat in gebruik minstens net zo makkelijk was als de HL21. Deze HM50R is dat zeker.

Dit lampje is standaard uitgerust met een 700mAh oplaadbare Lion batterij. Het mooie is dat deze op te laden is in de lamp zelf. En met een bereik van 4 tot 500 Lumen is dit zeker een erg felle hoofdlamp.

Materiaal

De hoofdlamp is gedraaid uit een stuk Aluminium, afgewerkt met een type III harde anodering. De lamp is voorzien van een aantal O ringen en de USB laadpoort is afgewerkt met een siliconen afdichting. Anders dan mijn HL50 zit de lamp zelf in een silicone rubber houder op de hoofdband, zit erg degelijk vast. De hoofdband zelf is voorzien van reflecterende accenten en aan de binnenkant zit er een silicone stip verwerkt die zowel dient om de hoofdlamp stevig op het hoofd te houden als om het zweet tegen te houden.

Er zit een knop op de lampkop, deze is van een soort doorzichtig silicone rubber en deze voelt erg solide aan. Door de knop kort in te drukken laat deze zien hoe vol de accu is. Met een drie kleuren LEDje zie je hoe vol deze is, Groen is boven de 80%, Blauw tussen de 30 en 80% en onder de 30% is deze Rood of Knipperend.

Door de knop lang ingedrukt te houden gaat de lamp zelf aan. De lamp bevat 4 standen en dit zijn, 4, 30, 130 een 500 Lumen. De lamp onthoud in welke stand deze stond als de lamp werd uitgezet, wel zo handig. Door de knop kort in te drukken terwijl deze aanstaat schakel je tussen de standen, als je de knop lang indrukt gaat de lamp uit.

Gebruik

Een hoofdlamp komt altijd van pas, van kampeertochten tot het lezen van een boek in de achtertuin. Deze lamp is al weer even in gebruik en als upgrade voor de HL21 is dit echt een enorme sprong voorwaarts, tov de HL50 is het zeker och ook een sprong voorwaarts.

Door de gebruikte materialen zijn een stapje beter dan mijn hoofdlamp maar vooral de oplaadbare 16340 batterij spring eruit. Deze batterij maakt het gebruik van de lamp echt heel erg simpel. Met het mee geleverde USB snoertje sluit je de lamp aan op de lader van je gsm, je pc of zelfs aan je usb uitgang op je fietslamp.

Laden met een vaste lader gaat vlot, en met een runtime 2 tot 90 uur heb je echt veel licht onder de knop.

De lamp kan ook op de onderkant staan waardoor het een hoeklamp wordt, makkelijk als je de lamp niet op je hoofd wil hebben maar van een afstandje wil laten schijnen op wat je aan het doen bent. En omdat deze lamp net 70 gram weegt en ipx 68 waterdicht is kan deze lamp eigenlijk altijd wel mee. We hebben hem nu een paar keer bij geladen maar echt leeg is ie nog nooit geweest. De lamp loopt naast de meegeleverde 16340 cellen ook op CR123A.

Conclusie

Een waardige opvolger in deze serie lampen van Fenix, stevig, makkelijk in gebruik en voor de hoeveelheid licht die eruit komt niet duur. De lamp zit comfortabel op het hoofd. Maar de USB laad optie was toch echt de feature die ons deed besluiten om deze lamp te kopen en niet bv de HL50.

Pluspunten

  • USB oplaadbaar!
  • Fijne hoofdband
  • Licht en klein met behoorlijk vermogen
  • Prijs

Minpunten

  • Knop is niet te vergrendelen
  • Afdekdopje van USB poort soms lastig open te krijgen

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fenix-nederland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: