Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fenix HL21

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 07-10-2013, 02:02

Fenix HL21

Anders dan anders eerst de naakte feiten over dit lampje:

 • Cree XP-E LED (R2) met een levensduur van 50.000 uur
 • Drie lichtstanden en een knipperstand -Lichtstanden: 3 ANSI lumen (56 uur), 43 ANSI lumen (5 uur 45 minuten), 90 ANSI lumen (2 uur), Knipperstand: SOS
 • Maximale bereik: 93 meter (opgave Fenix)
 • Drukschakelaar
 • Digitaal gereguleerde output voor een constante lichtopbrengst
 • 'Intelligent memory' functie, schakelt terug naar de laatst gebruikte stand
 • Werkt op één 1.5V AA batterij (Alkaline, Ni-MH, Lithium)
 • Afmetingen lampkop: 66 mm (lengte) x 49 mm (breedte) x 34 mm (hoogte)
 • Lampkop is vervaardigd uit aircraft-grade aluminum, de andere onderdelen uit hoogwaardig kunststof.
 • Premium Type III hard-anodized anti-abrasive coating
 • Gewicht: 41 gr (exclusief batterij), volgens de keuken weegschaal 85 gram inclusief AA battery
 • Water bestendig volgens IPX-8 Standaard (Blijft 30 minuten lang continue branden op een diepte van 2 meter onder het wateroppervlak)
 • Geharde ultraheldere glazen lens met antireflectie coating.
 • Inclusief opzetbare Fenix diffuserlens.

De hoofdlamp

De hoofdlamp is zelf gemaakt van aluminium, deze zit vastgeklikt in een plaatje met een vertanding en deze zit vast aan een hoofdband. Er zit niet een standaard ladder-lock aan dit bandje zoals met de meeste lampjes. Om een battery te plaatsen klik je de lamp los de hoofdband en draai je een kant los waarachter je de battery plaatst. Aan de andere zijde vind je de softbutton, dit is een slimme knop waarmee je de hoofdlamp bedient. Los meegeleverd is de Diffuser-lens, simpel stukje polycarbonaat welke je snel op de lens klikt.

Gebruik

De lamp heb ik aangeschaft om meer standaard in mijn elektrische apparaten te krijgen, met deze lamp werkt alles op penlites. Ik gebruik hoofdlampen bijna dagelijks zou ik willen zeggen en een heel compact, ligt en handzaam lampje is zeker een mooie aanvulling op mijn 'collectie'.

Het lampje komt in een simpele blisterverpakking en kost zeker niet de wereld, je vindt ze voor 35 euro.

De hoofdlamp is ondertussen al heel erg veel ingezet bij heel veel verschillende omstandigheden, wat opvalt is dat in tegenstelling van mijn andere lampen deze lamp onthoud waar je gebleven was. De standen zijn echt totaal verschillend en het is echt super dat een lamp nu eens gewoon gestart kan worden in de laagste stand ipv de hoogste wat de gemiddelde fabrikant in regelt.

Om de een of andere reden start ieder lamp die instelbaar is in de hoogste stand, fijn das nl direct einde gewenning aan het donker. Deze lamp heeft een zeer intuïtieve schakelaar die “onthoudt” welke stand er het laatst is gebruikt. Heel erg fijn, de meeste tijd wil je als je buiten bezig bent niet direct de maximale output van je lamp hebben, je ben dan direct je nachtzicht/gewenning kwijt, met de softbutton schakel je makkelijk tussen de standen, een maal kort drukken en je lamp gaat aan, lang indrukken schakelt een trapje feller, nogmaals naar de felste stand en dan weer terug naar de laagste stand. Twee keer snel drukken levert de SOS stand op en na het uit en inschakelen zit je weer teug waar je was.

Erg handig dus, de hoofdband is anders, niet wat je gewend bent en het is even wennen aan het verstellen maar is dan wel erg comfi in gebruik en snel in te stellen. De Diffuser lens doet wat goedkoop aan en ik was bang dat deze snel zou sneuvelen. Maar juist omdat deze lekker los zit rond de lens blijkt deze erg hufterproof te zijn. Met deze extra lens wordt de lichtbundel vervormd van een rechte bundel naar een verstrooide, egale lichtopbrengst die zeer geschikt is voor bv het lezen van een boek.

De lamp zelf klikt vast in twee halfronde kunststof “handjes” met hierachter een vertanding, deze constructie zorgt ervoor dat je de lamp gemakkelijk kunt kantelen en uitnemen. Met een stukje stiek of een tywrap kun je de lamp makkelijk op je fietsstuur, helm oid bevestigen. Helaas zijn de “handjes” net iets te zwak om er voor te zorgen dat de lamp bij snelle bewegingen van het hoofd dezelfde stand blijft aanhouden. Dus hardlopen met deze lamp is geen aanrader als je verder dan een meter of 2 wilt zien zonder de lamp op een andere manier te bevestigen.

De drie standen geven de mogelijkheid tot het verlichten van je directe omgeving, al dan niet met Diffuser. Standje 3 of 43 lumen zijn hierin de meest gebruikte. Met de max stand kun je erg gemakkelijk op grote afstand dingen uitlichten, met de Diffuser-lens ervoor wordt het wel erg verstooid. De laagste stand blijkt toch echt in 85% van de gevallen de beste stand.

Het grappige is dat mijn vrouw deze lamp op tripjes/vakantie bijna standaard inpikt omdat je met de laagste stand en de Difusser-lens zo fijn kunt lezen... Ik moet blijkbaar nog zo een lampje erbij aan gaan schaffen.

Conclusie

Voor die gene die een hekel heeft aan lampen die direct in de max stand aangaan, een lichtgewicht, duurzaam, gebruikersvriendelijke lamp zoekt die ook nog eens is voorzien van een serieuze output als het moet, is dit zeker een aanrader, ben de mijne meestal kwijt... en moet zeggen dat deze hoofdlamp mij zeker op veel verschillende fronten zeer aangenaam heeft verrast, zowel in het gebruiksgemak, verbruik als de degelijkheid. Dus voor niet de hoofdprijs een prima lamp.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fenix-nederland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: