Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fenix TA-30 zaklamp

Ingezonden door: Jeroen Koreman
Gepubliceerd op: 02-06-2009, 08:28

Fenix TA-30 zaklamp

Onlangs ben ik in de gelegenheid geweest gebruik te maken van de Fenix TA-30, de nieuwste zaklamp van het Chinese bedrijf Fenix.

In beginsel is deze lamp ontwikkeld voor militaire, politionele en outdoor doeleinden, ze hebben intern een extra veersysteem gemonteerd zodat de lamp niet beschadigd raakt door schokken wanneer deze bijvoorbeeld wordt gemonteerd op een wapen. Bijkomend voordeel is dat het niet erg is als je hem per ongeluk een keer laat vallen.

Behuizing

De behuizing is vrij fors voor een led zaklamp, dit komt voornamelijk door de ongebruikelijke hoeveelheid van 3 CR123 batterijen. Het gewicht van de lampis 200 gram (zonder batterijen). De lengte van de lamp is 20 cm, de diameter bij het handvat is 2,55 cm en de diameter bij de lampkop is 3,5 cm.

De behuizing is gemaakt van T6 aluminium en is type III geanodiseerd. De behuizing is waterdicht volgens de IPX8-standaard. Dit houdt in dat de bescherming minimaal beter moet zijn dan IPX7, wat garant staat dat de lamp waterdicht is bij een onderdompeling in 1 meter water gedurende 30 minuten. Fenix geeft zelf aan dat deTA30 bij onderdompeling in water beschermd is tot een diepte van 2 meter voor minimaal 30 minuten.

Batterijen

De lamp is ontwikkeld om gebruik te maken van 3 x CR123A batterijen, deze zijn erg kostbaar maar zorgen voor de lange gebruiksduur van de zaklamp. Gelukkig zijn er drie kwaliteitsbatterijen meegeleverd van het type Duracell ultra.

De lamp kan ook gebruik maken van oplaadbare batterijen deze zijn bijvoorbeeld aan te schaffen via internet, dit is al snel voordeliger dan steeds nieuwe batterijen te kopen.

Het is aan te raden om een ander type oplaadbare batterij te gebruiken dan drie oplaadbare CR123A’s. De batterijen die ik aan heb geschaft werken prima en zijn van het merk AW type 17500. Het is belangrijk om dit type aan te schaffen omdat oplaadbare lithium-ion batterijen over het algemeen een hoger voltage hebben dan de niet oplaadbare variant. Wanneer je 3 oplaadbare CR123 batterijen zou gebruiken kunnen deze, door het hogere voltage, het circuit beschadigen. Dit voorkom je door de 17500 variant te gebruiken, deze zijn 1,5 keer de lengte van één CR123, daardoor heb je er maar twee voor nodig en zal het voltage ruim binnen de marge blijven van de fabrikant.

Lichtstanden

Deze lamp verschilt van hun overige modellen doordat deze voorzien is van een draaisysteem om de lichtintensiteit te selecteren. Je kunt kiezen tussen vier standen:

  • Low - 9 lumen (115 uur)
  • Mid - 60 lumen (25 uur)
  • High - 225 lumen (3,5 uur)
  • Strobe - 230 lumen (7 uur)

Nou is lumen een vrij abstracte waarde; wanneer je de lichtsterkte vergelijkt met andere bekende lampen wordt het makkelijker om een vergelijking te maken. Op de laagste stand is de lichtopbrengst te vergelijken met een Maglite mini 2 AA, de middelste stand is vergelijkbaar met een Maglite 2D en Surefire E2E/E2L en op de hoogste stand is deze te vergelijken met een Maglite rechargeable. De strobestand is moeilijk te vergelijken omdat deze enkel voorkomt op led lampen. De lamp knippert ongeveer 25 keer per seconde en is ontwikkeld om een eventuele belager te desoriënteren.

Lichtstraal

De lichtstraal is vooral gericht op het midden, maar heeft toch een redelijke hoeveelheid strooilicht welke zeker bruikbaar is om de omgeving rond het middelpunt te verlichten. Dit komt mede door de structuur op de spiegel. Wanneer je de straal in vochtige lucht omhoog richt kun je de lichtbundel goed zien.

Lichtkleur

De kleur van de lichtstraal is koel wit, zoals bij de meeste led zaklampen het geval is, de kleur lijkt iets te variëren tussen de verschillende standen, van een gelige gloed op de laagste stand naar de koel witte kleur op de hoogste stand.

Gebruikservaring

De lamp ligt prettig in de hand, is niet te zwaar en niet te licht. Het is mogelijk de lamp op de achterkant neer te zetten wanneer deze in is geschakeld. De voorkant van de lamp is afgewerkt met een vijftal afgevlakte punten, deze kunnen stoffen beschadigen als ze blijven haken, dit kun je gemakkelijk oplossen door ze bijvoorbeeld af te vijlen.

De lamp is bijzonder veelzijdig in het gebruik, van een leeslamp in de tent op de laagste stand, tot de muur van licht die je kunt gebruiken in het donker om de omgeving goed te verkennen.

Al met al een aanrader ondanks de ietwat heftige aanschafprijs van om en nabij de €90 euro.

Voordelen

  • Levensduur batterijen
  • Variabele lichtsterkte
  • Stevigheid

Nadelen

  • Puntig uiteinde bij de lampkop
  • Draaisysteem vanwege stroefheid niet eenhandig te bedienen

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.fenix-nederland.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep: