Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Vaude Refuge

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 06-11-2007, 08:00

Vaude Refuge

Een type tent welke niet mag ontbreken in de lijst van de materiaal besprekingen is toch zeker wel deze heel bijzondere “tent” van Vaude.

Model 2003/2004

Zelf heb ik een Refuge van het modeljaar 2003/ 2004, deze is ietsje anders dan de nieuwste versie maar dat mag voor de bespreking niet uitmaken. De specs van mij versie geeft op dat deze gemaakt is van 40D Polyamide Ripstop, 2 zijdig siliconized, 3.000 mm water Kolom, de nieuwe versie heeft een ander grondzeil met 10000 mm water kolom. Mijne weegt droog iets van 810 gram, dat ismet haringen en al.

Lichtgewicht weekendtentje

Ik ben in het bezit van een aantal tentjes, waaronder deze. Ik ben ooit tot de aanschaf van dit tentje gekomen doordat ik opzoek was naar een erg licht tentje voor weekeindjes weg met scouting of snel eventjes met z'n tweeën een stukje wandelen. Naast tentjes heb ik een Hennesy Hammock maar met mijn vriendin samen in een hangende tent is wat te veel en met een tentje als deze hoef je ook niet meer te letten op het gewicht, en ik loop eigenlijk altijd met wandelstokken dus 1+1=3. Mijn versie is groen dus voor evt wild kamperen is dit ook een plus.

Het gebruik

Zoals gezegd gebruik ik tentje voornamelijk voor korte trips, meestal is dit met scouting of zomaar een weekeindje oid tussen door met mijn vriendin, ook heb ik met een winternachthike wel eens in dit tentje de nacht door gebracht. Als single wal tentje zou je verwachten dat je aardig last zou hebben van condens, tot op heden mag ik zeggen dat het in mijn beleving best mee valt met condens, niet heel erg dus.

Opzetgemak

Het opzetten van een sheltertje als deze gaat vrij gemakkelijk, je rolt de tent uit (en let op de verbaasde omstanders) en prikt vier haringen in de grond, vervolgens maak je je wandelstokken (of andere stokken) op de juiste maat door deze in de lus op de grond te steken en het puntje van je stok in nok te plaatsen, vervolgens de scheerlijn over je stok steken en met twee haringen vast zetten. Als het goed is blijft deze direct staan. Vervolgens herhaal je dit aan de andere zijde van de tent. Meestal heb je ondertussen bekijks van de andere kampeerders om je heen. Fun!

Binnenruimte

In het tentje passen precies twee slaap matjes en als je een beetje handig inpakt ook je tassen helemaal achterin, de nieuwe versie heeft twee luifeltjes, een voor en een achter, de achterste kun je gebruiken voor je rugzakken zodat je voorin nog kunt koken of zitten.

Afmetingen

Voor een snel weekeindje weg doet zo een tentje wonderen, je kunt nu met een dag rugzakje op pad en 's avonds gewoon lekker in je eigen tentje slapen. Met 2-en moet je natuurlijk geen bezwaar hebben om tegen elkander aan te kruipen, de binnen maten zijn 120 x 210 breed en diep en je kunt aardig zitten, de hoogte is ook 120.

Weerbestendigheid

Tijdens een aantal weekeindjes heeft het idd wel eens flink gewaaid of geregend, maar alles bleef prima droog en heel, prima voor elkaar dus.

Conclusie

Voor een licht onderkomen prefereer ik dit boven een tarp of bivi, makkelijk voor kortere tochten met comfort of als super lichtgewicht alternatief voor een tent, zeker ook geschikt voor nood overnachtingen.

Prijs: thans 210 euro

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: