Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Wintec G-Trender BT (WSG-1000)

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-09-2008, 06:28

Wintec G-Trender BT (WSG-1000)

De G-Trender BT (WSG-1000) van Wintec is een compacte all-in-one GPS-ontvanger met Bluetooth, welke om de pols, aan de broekriem of op het fietsstuur kan worden gedragen. De ontvanger wordt compleet geleverd, inclusief de verschillende houders en straps en een oplader voor zowel in huis als een USB-kabel.

Zeer compleet

Hoewel de G-Trender BT zeer compact oogt is hij bijzonder compleet. Een echte all-in-one ontvanger, want naast (Bluetooth) GPS-ontvanger is deze kleine nieuwkomer bovendien voorzien van hoogtemeter, barometer, thermometer, elektronisch kompas, kalender en trainings-coach. Alle schermen van deze ontvanger zijn vrij intuïtief te gebruiken en er bestaat zelfs de mogelijkheid om sommige schermen volledig uit te schakelen zodat je sneller de informatie kunt bekijken waar je op dat moment behoefte aan hebt. In tegenstelling tot veel andere GPS-ontvangers wordt deze ontvanger bovendien geleverd inclusief polsstrap, fietssteun en riemclip. Accessoires die je bij andere ontvangers vaak apart moet kopen. Ook zit er een volledige handleiding in boekvorm bij (in het Engels en Chinees), zodat je deze dus niet eerst zelf hoeft te downloaden en/of te printen van CD-ROM.

Pagina's

De verschillende functies van de G-Trender worden gegroepeerd per pagina. Voor alle bij elkaar horende functies zijn er pagina's met subpagina's, zodat e vrij gemakkelijk door de verschillende informatiebronnen kunt bladeren. De drie knoppen op de ontvanger zijn gemakkelijk in het gebruik (ook met handschoenen aan) en bepalen of je door de hoofdpagina's of subpagina's bladert. Bovenaan het scherm is altijd de tijd te zien, samen met de status van de batterij en het satellietsignaal en het nummer van de pagina waar je je op bevindt. Bovendien is direct te zien of er wel of niet een log wordt opgeslagen.

In combinatie met PDA

Ik heb de G-Trender BT inmiddels op verschillende manieren gebruikt. Voor mij is de meest ideale combinatie die met mijn PDA (ingebouwd in mijn GSM). Hierop heb ik het programma OziExplorer CE draaien, waarin ik vervolgens digitale topografische kaarten heb geladen. Tijdens het wandelen heb ik de G-Trender om mijn pols, zodat ik snel kan zien of ik nog in de juiste richting loop naar het volgende waypoint en hoe lang het nog duurt voordat ik dat waypoint heb bereikt. Wil ik even op de digitale kaart kijken waar ik ben, dan hoef ik enkel de PDA te openen om direct mijn actuele positie te kunnen bekijken. Voor en na het wandelen gebruik ik de G-Trender met dezelfde PDA met Tom Tom navigator om me de weg te wijzen in de auto.

Op de PC: Google Earth en Locr

Een leuke bijkomstigheid van het opslaan van een track is dat je na afloop van de tocht de gevolgde route kunt projecteren op de Google Earth of Google Maps. De logs die de G-Trender opslaat zijn direct in te lezen in Google Earth of Locr, dus er hoeven geen externe conversie-programma's te worden gebruikt. Gewoon direct kijken waar je hebt gewandeld of gefietst is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook leuk om als track te delen met anderen. Het bijgeleverde programma Time Machine X zorgt ervoor dat je tracks worden opgeslagen in wat voor formaat dan ook (Google Maps, Google Earth, GPX, CSV, PLT, etc.). Bovendien kun je dit programma gebruiken om foto’s te geotaggen voor bijvoorbeeld Locr. Een update van het programma is samen met nieuwe firmware gratis te downloaden van de site van Wintec.

Zuinig in het gebruik

Als ik de G-Trender de hele dag laat aanstaan is de batterij aan het eind van de dag nagenoeg leeg. Volgens de fabrikant kan de ontvanger maximaal 20 uur werken op een volle batterij als de logmodus aanstaat. Gebruik je tevens Bluetooth veel, dan wordt dat beduidend minder maar nog steeds voldoende voor een lange wandeldag. De ontvanger heeft een standaard een oplaadbare Li-ion batterij zoals je ook in GSM's tegenkomt. Een extra (reserve) batterij is dus gemakkelijk aan te schaffen.

Conclusie: sterke nieuwkomer

Hoewel de G-Trender BT nog betrekkelijk nieuw is en er geen groot bekend merk achter deze ontvanger zit, vind ik het een sterke nieuwkomer. De ontvanger is prettig in het gebruik, erg uitgebreid qua functionaliteiten en zeer compleet voor wat betreft bijgeleverde accessoires. Dankzij het compacte formaat en de comfortabele polsband is de ontvanger gemakkelijk om de pols te dragen (eventueel in plaats van een horloge).

Overzicht pagina's van de G-Trender (WSG-1000)

Onderstaand nog een overzicht van de pagina's van de G-Trender en in hoeverre ik die gebruik tijdens het wandelen in de bergen.

A. Kalenderpagina

De kalender is de eerste en meest eenvoudige pagina van de ontvanger. Binnen deze pagina kun je scrollen langs de verschillende maanden (oneindig) en de tijdzone instellen. Uiteraard is het ook mogelijk om de ontvanger automatisch de tijdzone in te laten stellen. Persoonlijk had ik liever gezien dat de kalenderpagina niet de eerste pagina zou zijn. Als je de G-Trender aanzet komt deze namelijk als eerste, terwijl je bijvoorbeeld de Roverpagina of Navigatiepagina veel vaker gebruikt.

B. Roverpagina

De Roverpagina is ideaal voor bijvoorbeeld mountainbikers die in één oogopslag hun snelheid en afgelegde afstand willen kunnen zien. Maar bijvoorbeeld ook gegevens als actuele en maximale hoogte, hoogteverschil, koers, temperatuur, gemiddelde en maximale snelheid en duur van de tocht of training kunnen worden weergegeven. Er zijn binnen deze pagina twee mogelijkheden. Op de eerste pagina worden de verschillende gegevens telkens gedurende een paar seconden getoond zodat je alle gegevens te zien krijgt zonder op een knop te hoeven drukken. De andere mogelijkheid is het kiezen van een subpagina met de informatie waar je het meest behoefte aan hebt op dat moment. Deze gegevens blijven dan continu in beeld totdat je naar een volgende (sub)pagina bladert.

C. Satellietpagina

Deze pagina geeft een overzicht van het satellietsignaal. Zo kun je in één oogopslag zien van welke satellieten een signaal wordt ontvangen en laat de subpagina zien hoe sterk het signaal per satelliet is. Een tweede subpagina toont onder andere de coördinaten en gemeten GPS-hoogte van de huidige positie, inclusief snelheid en richting waar we ons in bewegen.

D. Kompaspagina

Het ingebouwde electronische kompas van de G-Trender BT is overzichtelijk en gemakkelijk in het gebruik. Dankzij het relatief grote scherm van de ontvanger is snel de richting af te lezen waarin we ons bewegen. Kalibreren van het kompas is ook gemakkelijk. Bovendien geeft de ontvanger zelf aan of kalibreren zinvol is of niet: de sterkte van het magnetisch veld wordt aangegeven en vergeleken met de laatste keer dat is gekalibreerd. Als kalibreren nauwkeuriger kan (als het huidige cijfer lager is dan het cijfer van de laatste kalibratie), dan kan ervoor gekozen worden om te kalibreren.

E. Hoogtemeterpagina

De hoogtemeterpagina toont in één oogopslag de actuele (barometrische) hoogte, de luchtdruk en de temperatuur. In de daaropvolgende subpagina's kan middels een grafiek het verloop van de hoogte, luchtdruk of temperatuur worden bekeken van het aflopen half uur. De hoogtemeter kan opnieuw worden gekalibreerd aan de hand van de door de GPS gemeten hoogte of een handmatig ingestelde hoogte door de gebruiker. Ik kalibreer de hoogtemeter enkel als ik zie dat er duidelijk een verschil zit tussen de actuele hoogte die de hoogtemeter aangeeft en de hoogte die kaart aangeeft als ik op een bekend punt ben.

F. Astronomische pagina

Deze pagina gebruik ik zelf het minst, vaak maar één of twee keer per dag tijdens het wandelen. Op deze pagina is te zien wanneer de zon opkomt en ondergaat en hoeveel uur er dus daglicht is. Ook is er informatie af te lezen met betrekking tot de hoogte en de hoek van de zon ten opzichte van je eigen positie, maar die informatie heb ik zelf nooit echt zinvol gevonden. Wel weer handig is de maankalender die zich op de derde subpagina bevindt. Deze toont de dagen van de maand en hoe vol de maan per nacht is. Zo kun je exact zien gedurende welke nachten je bijvoorbeeld een nachtelijke tocht zou kunnen doen waarbij je door de maan wordt bijgelicht.

G. Navigatiepagina

Dit is een pagina die je veel zult gebruiken als je gebruik maakt van waypoints tijdens het lopen of fietsen. Op deze pagina en diens subpagina's wordt namelijk informatie gegeven met betrekking tot afstand en tijd tot aan het volgende waypoint op de route. Ook kun je binnen deze pagina waypoints beheren. Verschillende voorbeeldwaypoints (Eifeltoren, Vrijheidsbeeld, Grand Canyon, etc.) zijn reeds opgeslagen, maar die heb ik vrijwel direct verwijderd. Grappig is overigens dat ook het vogelnest, het bekende stadion van de Olympische Spelen als waypoint is opgeslagen in de ontvanger, samen met de Verboden Stad.

H. Trainingspagina

Op de trainingspagina krijg je een mooi overzicht van de training/tocht die op dat moment aan het doen bent en in hoeverre je bepaalde (zelf te bepalen) doelen hebt bereikt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je 10 kilometer wilt lopen of in totaal 2 uur wilt fietsen of wat dan ook. Een poppetje geeft dan aan in hoeverre je dat doel hebt bereikt. Na 5 kilometer en 1 uur staat het poppetje in dat geval bij de afstand en de tijdsduur halverwege. Je kunt echter ook doelen stellen met betrekking tot gemiddelde snelheid, maximale snelheid en maximale hoogte.

I. Logpagina

Om te zien in hoeverre de totale opslagcpaciteit van de G-Trender BT wordt gebruikt kun je deze pagina gebruiken. Ook is hier te zien welke logs er allemaal zijn opgeslagen en kun je tevens een nieuwe log beginnen.

J. Paginalijst

Zoals eerder gezegd kun je bepaalde pagina's die je niet of nauwelijks gebruikt uitschakelen. Dat doe je via deze pagina. Middels checkboxes geef je aan welke pagina's wel en niet moeten worden getoond. Zelf laat ik gewoon alle pagina's aanstaan, omdat het bladeren tussen de verschillende pagina's dusdanig snel gaat dat ongebruikte pagina's niet echt storend zijn. Bovendien gebruik ik nagenoeg alle pagina's wel een keer per wandeltocht.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.wintec.com.tw/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: