Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Magellan ToughCase

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 16-11-2011, 04:19

Magellan ToughCase

De ToughCase van Magellan is een stevige beschermhoes voor de iPhone en iPod Touch. Niet zo maar een beschermhoes, maar met ingebouwde GPS en accu. Bij gebruik met een iPhone heb je zo (naast bescherming tegen stoten, water en stof) een sterker GPS-signaal en extra batterijduur, terwijl de ToughCase het voor bezitters van een iPod Touch mogelijk maakt om apps met GPS-ondersteuning te gebruiken. Zelf heb ik de ToughCase met beiden gebruikt tijdens diverse wandelingen.

Inderdaad een ‘tough case’

Magellan had de benaming van de ToughCase waarschijnlijk niet beter kunnen kiezen. Het is inderdaad een echte ‘tough case’, want je iPhone of iPod Touch is bijzonder goed beschermd als deze in de stevige ToughCase zit opgeborgen. De ToughCase sluit hermetisch af en biedt een zeer goede bescherming tegen zowel water en stof als in het ongelukkige geval dat je de iPhone of iPod uit je handen laat vallen. Uiteraard gaat die stevigheid ten koste van een laag gewicht: de ToughCase voegt ruim 200 gram toe aan je uitrusting. De waterdichtheid (IPX 7) en bescherming tegen beschadiging weegt daar echter wel tegen op als je je Apple-gadget vaak onder minder ideale omstandigheden wilt gebruiken in de buitenlucht.

Gebruik met de iPhone 3GS

Ik heb de Toughcase gebruikt met een iPhone 3GS. Voor de iPhone 4 is hij officieel niet geschikt (hoewel naar het schijnt wel bruikbaar). Daarbij heb ik tijdens wandelingen onder andere de GPS aan gehad om tracks op te slaan en tevens de batterij die nagenoeg leeg was opnieuw kunnen opladen met de ingebouwde batterij van de ToughCase. Dat opladen gaat in ieder geval één keer helemaal goed, bij een tweede poging was er nauwelijks meer voldoende energie in de accu van de ToughCase om de accu van de iPhone nogmaals volledig op te laden. Één keer opladen was voor mij echter in alle gevallen voldoende, zeker als je tijdens een meerdaagse tocht beiden nog eens kunt opladen in een berghut. Dat de GPS nauwkeuriger wordt door gebruik te maken van de ingebouwde SiRF III van de ToughCase is lastig te meten tijdens het wandelen. Ik heb het gevoel dat de positie echter sneller wordt gevonden en dat tijdens het wandelen in minder ideale omstandigheden (in het bos, omringd door veel hoge bergen) het signaal langer wordt vastgehouden. Een eenvoudige vergelijking met één van de tochtgenoten leek dit te bevestigen voor wat betreft nauwkeurigheid: zowel voor wat betreft horizontale afwijking als verticale afwijking was de aangegeven nauwkeurigheid bij gebruik van een ToughCase een fractie hoger. Echter niet beduidend veel hoger, dus gebruik van de GPS-functie met een iPhone is wat mij betreft minder zinvol als je je batterij wilt sparen.

Gebruik met een iPod Touch

Gebruik je de Magellan ToughCase met een iPod Touch, dan zijn de voordelen op eens een stuk interessanter. De iPod Touch is immers niet uitgerust mte een GPS en dankzij het gebruik van de TouchCase voeg je die functionaliteit dus toe. Daardoor kun je de iPod onder andere gebruiken met apps die de gelopen track bijhouden, waardoor je een volwaardige GPS-ontvanger in je handen krijgt. Apps als Logger, die het opslaan en exporteren van tracks mogelijk maken, zijn dan op eens goed te gebruiken op de iPod. Ook het opladen van de iPod gaat goed, net als bij de iPhone in ieder geval ruim voldoende om de accu één keer volledig opnieuw op te laden. Omdat de iPod dunner is dan de iPhone moet je overigens wel gebruik maken van een extra kapje om de iPod in te plaatsen. Dat kapje wordt standaard meegeleveverd en zorgt ervoor dat je iPod perfect past binnen de ToughCase. Zowel voor iPhone als iPod geldt dan ook dat je alle functies perfect kunt blijven gebruiken, inclusief het aanraakscherm.

Gebruiksvriendelijkheid

Aan de onderzijde van de ToughCase zijn twee knoppen geplaatst om de verschillende ‘modi’ van de ToughCase in te schakelen. De ene knop is enkel bedoeld om te kijken wat het niveau van de ingebouwde accu is, de ander schakelt tussen de verschillende ‘modi’: GPS en opladen aan, opladen aan of beiden uit. Helemaal duidelijk is het niet, je moet er zeker even de handleiding op naslaan om te weten wat nu precies wat is voor wat betreft de LED-indicatie. In die zin had het wat mij betreft dus wel wat gebruikersvriendelijker mogen zijn. Binnen in de ToughCase zit er verder nog een ON/OFF schuifknop, maar deze heb ik eigenlijk altijd op ON laten staan.

Conclusie

De ToughCase van Magellan biedt een zeer goede bescherming als je je Apple-gadget vaak meeneemt op tochten en daarbij weer en wind niet schuwt. De ingebouwde GPS is vooral handig voor bezitters van een iPod Touch. De gebruikersvriendelijkheid had van mij wat beter mogen zijn, evenals de toch wel hoge prijs (bijna 200 euro). Het ietwat hoge gewicht neem ik graag voor lief in ruil voor de optimale bescherming die de ToughCase biedt.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.magellangps.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: