Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Satmap Active 10

Ingezonden door: Gerdi Verwoert
Gepubliceerd op: 29-06-2009, 01:08

Satmap Active 10

In de zomer werk ik als (gecertificeerd) bergwandelgids in de Oostenrijkse Alpen. Tot nu toe beperkte mijn oriëntatie-uitrusting zich tot een goede (1:25.000) kaart en een hoogtemeter. Meestal voldoende maar in slechte weersomstandigheden en/of bij slecht zicht is een GPS toch wel erg handig.

Als ik net in de oriënterende fase zit voor de aanschaf van een wandel-GPS krijg ik van een kennis de Satmap active 10 te leen. Hoewel al een tijdje op de markt in Nederland was ik hem bij de bekende buitensportzaken niet tegen gekomen. Dat blijkt te kunnen kloppen, want de producent had de ANWB als distributiekanaal gekozen. En ja, daar was ik niet gaan kijken. Op pad dus maar met de Active 10.

Gebruiksvriendelijk

Het apparaat blijkt zeer gebruiksvriendelijk. Bij de eerste start moet ik de taal instellen (NL is standaard aanwezig, net als vele andere talen) en daarna begint het echte werk. Door de indeling van het scherm en de menu’s wijst de werking van het apparaat zich grotendeels zelf. De knoppen zijn groot en eenvoudig te bedienen. Ook met handschoenen aan. Het scherm is helder en goed leesbaar. Behalve bij veel zonlicht, dan moet je het kantelen of afschermen. De menu-indeling is logisch, al is het soms wat verwarrend dat de optie “Annuleren” niet altijd bij dezelfde knop zit.

Kaarten

Satmap is bezig zichzelf als GPS-leverancier in de Europese markt te zetten na zich eerder hoofdzakelijk op de markt in Groot-Brittannië te hebben gericht. Dat is te merken in het kaartaanbod. Men biedt (nog) weinig kaarten van andere landen/werelddelen. Van het Europese vaste land heeft men in de online-shop alleen nog maar kaarten van Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De meeste op schaal 1:50.000. Een 1:50.000-kaart van heel Nederland is ook verkrijgbaar, evenals een 1:25.000-kaart van Noord-Nederland en één van Zuid-Nederland. De kaarten worden geleverd op SD-kaart.

In Nederland vind ik zelf 1:50.000 voldoende. In de bergen gaat mijn voorkeur echter uit naar 1:25.000. En kaarten op dat formaat biedt Satmap nog onvoldoende.

Inzoomen met het apparaat is wel goed te doen, waardoor ook een schaal van 1:50.000 je toch nog een heel eind brengt. Wel wordt het beeld bij ver inzoomen minder scherp.

Oriëntatie

Oriëntatie in het landschap is met de Active 10 een eenvoudige aangelegenheid. Net als met veel andere GPS-toestellen.

Wat de Active 10 voor mij erg aantrekkelijk maakt is dat het apparaat kan automatisch de kaart naar het landschap oriënteren. Je hoeft dus niet zelf een rondje om je as te draaien om kaart en landschap met elkaar in overeenstemming te brengen, dat doet de Active 10 voor je. Het is normaal gesproken het eerste wat ik doe als ik de wandelkaart tevoorschijn haal: kaart naar landschap oriënteren.

Routes

Behalve zelf routes uitzetten is het lopen van door anderen uitgezette routes minstens zo leuk. Routes eenvoudig kunnen uitwisselen is daarom noodzakelijk.

Satmap biedt hiervoor de (gratis) software SatSync aan. Met dit (Engels- of Duitstalig) programma kunnen routes gemakkelijk worden uitgewisseld of gedownload vanaf het internet.

Routes kunnen in het geheugen van het apparaat of op de SD-kaart worden gezet. Een beetje onhandig is het wel, dat je het apparaat een keer moet uit- en inschakelen voordat je de geïmporteerde routes ook daadwerkelijk kunt terugvinden in het apparaat en kunt gebruiken.

Weergeven van routes in Google Earth en Microsoft Virtual Earth is mogelijk. Ondersteunde file-formats zijn: gpx, loc, kml en kmz.

Gebruik

Ik heb de Active 10 gebruikt bij wandelingen in Oostenrijk en Nederland. In Oostenrijk heb ik allereerst een mij bekende route gelopen, waarbij ik op de Active 10 de route als een ‘track’ liet vastleggen. Het omzetten van de track in een route blijkt super eenvoudig. Ook heb ik in de Active 10 zelf routes uitgezet, om deze daarna te lopen. Het ingeven van waypoints en eventueel het verplaatsen ervan blijken eenvoudige handelingen te zijn. In Nederland heb ik van internet gedownloade routes gelopen in een mijn onbekende omgeving. Daarnaast ben ik ergens gewoon aan het wandelen gegaan om na twee uur te kijken of ik met behulp van het apparaat mijn auto eenvoudig kon terug vinden. In alle gevallen blijkt de Active 10 een betrouwbare partner.

Materiaal

De Active 10 is een robuust apparaat wat tegen een stootje kan. In de stromende regen bleef het apparaat gewoon zijn werk doen en vertoonde het geen tekenen van vochtopname of iets dergelijks.

Of het grote scherm voldoende krasbestendig is weet ik niet. Wel is het mogelijk losse schermen aan te schaffen waarmee het eventueel beschadigde scherm eenvoudig kan worden omgewisseld.

De Active 10 wordt geleverd met een lang koord waarmee je hem om je nek kunt hangen. Vind ik zelf onhandig omdat dat teveel ‘bungelt’. Het apparaat is vrij groot, maar past bij mij in de broekzakken waarin ik meestal mijn wandelkaarten steek. Bij het lopen blijkt dat absoluut niet hinderlijk.

Verder wordt standaard een hoes bijgeleverd waarmee je de Active 10 bijvoorbeeld aan je broekriem of rugzakgordel kunt bevestigen.

Batterijen

Standaard wordt de Active 10 geleverd met batterijen. Het batterijcompartiment kan echter worden verwijderd en vervangen door een oplaadbare accu (apart aan te schaffen). Het is dan wel raadzaam om bij een langere (meerdaagse) trektocht het batterijcompartiment en reserve batterijen mee te nemen. Tenslotte is een stopcontact voor het opladen van de accu niet overal voorhanden.

Conclusie

Een uiterst prettig apparaat in gebruik. Duidelijk beeld en simpele bediening maken het een heel aantrekkelijke keuze. Als bergwandelgids ben ik bovendien erg gecharmeerd van de kaart-landschaporiëntatie mogelijkheid. Het aantal kaarten dat voor de Satmap beschikbaar is, is nog te beperkt. Voor mij zijn goede kaarten van de Alpen voldoende, maar dat geldt vast niet voor iedereen.

Specificaties

Afmetingen, circa: 7 x 13 x 2,5 cm
Gewicht, circa: 250 gram

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.satmap.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep: