Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Twonav Aventura

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 18-01-2010, 11:26

Twonav Aventura

De TwoNav Aventura van CompeGPS is een draagbare GPS-ontvanger die zowel geschikt is voor off road als on road gebruik, Daartoe kun je als gebruiker eenvoudig schakelen tussen de twee verschillende navigatie-modi die de ontvanger biedt. Voor On Road biedt Twonav Aventura volledige autorouting, berekening van de kortste of snelste route naar je bestemming, terwijl in de Off Road modus je gebruik kunt maken van topografische rasterkaarten om dwars door het bos bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een geocaching cache.

Uit de doos

Als je de TwoNav Aventura aanschaft wordt hij zeer compleet geleverd. In de doos zitten de volgende onderdelen:

 • TwoNav Aventura GPS-ontvanger
 • Vmap wegenkaart (geïnstalleerd)
 • Topografische kaart (geïnstalleerd)
 • 4GB SD geheugenkaart
 • 12V aansteker-aansluiting voor in de auto
 • Houder voor in de auto (met zuignap)
 • USB-kabel voor communicatie met PC en opladen accu
 • Fietsstuur-houder
 • Handleiding
 • Installatie-CD

Gebruikersgemak

De TwoNav Aventura is vrij eenvoudig te gebruiken. Het scherm is touchscreen, maar daarnaast kun je ook gebruik maken van de mini joystick die onder het scherm is geplaatst. Deze is ook gemakkelijk met handschoenen aan te gebruiken, iets dat zeker tijdens bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen erg prettig is. In de ontvanger zelf zit overigens ook een kleine Styluspen opgeborgen, maar die heb ik zelf nog niet gebruikt of nodig gehad.

De menustructuur van de TwoNav Aventura is redelijk overzichtelijk. Het is even wennen waar alles zit en sommige dingen staan naar mijn idee niet altijd op een logische plek. Zo zijn er bepaalde instellingen die je niet onder settings, maar juist bij bijvoorbeeld maps (kaarten) moet aanpassen. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan is het gebruik zeer prettig. Mede dankzij de grote knoppen, zowel op het scherm zelf als op de ontvanger, die zeer gemakkelijk te bedienen zijn.

Het hoofdscherm van de TwoNav Aventura is geheel naar eigen wens in te vullen. Daarbij kun je snel bepaalde ‘toolbars’ in- of uitschakelen en middels de settings ook bepalen welke gegevens worden getoond op het scherm. Wisselen tussen onder andere 2D en 3D view, draaien van de kaart of het bepalen van de oriëntatie van de kaart kun je ze direct op het hoofdscherm doen. Evenals in- en uitzoomen overigens.

Gebruik in de auto

Voor in de auto wordt de TwoNav geleverd inclusief houder met zuignap en een aansteker-aansluiting om hem op te laden tijdens het rijden. De houder is stevig en gemakkelijk precies zo in te stellen dat je de ontvanger prettig in beeld hebt tijdens het rijden. Het kiezen van een bestemming is gemakkelijk en kan via veel verschillende ingangen (onder andere naar huis, adres, favorieten, bijzondere punten, eerdere bestemmingen of op basis van een punt op de kaart). De aanwijzingen die je vervolgens krijgt zijn duidelijk te volgen op het scherm. Het volume van de stem is ook in de maximum stand wat aan de lage kant, maar over het algemeen heb ik deze toch nooit aanstaan. Het herberekenen van de route bij verkeerd of anders rijden gaat snel en zonder morren, evenals het vinden van de positie na een koude start (aanzetten na lange tijd of op een geheel andere positie dan de laatste keer).

Gebruik buiten de auto

De andere modus van de TwoNav, die voor gebruik met bijvoorbeeld topografische kaarten, is ideaal voor buitensporters en geocachers. Vooral het feit dat je zonder problemen rasterkaarten in de ontvanger kunt laden zal voor veel wandelaars en geocachers als een groot pluspunt worden gezien. Hier in Spanje heb je 1:40.000 en 1:25.000 kaarten op CD-ROM van Alpina en die kun je rechtstreeks inladen in de ontvanger. Daarmee heb je dus een zeer gedetailleerde topografische kaart direct op het scherm van de ontvanger. Bovendien kun je reliëfgegevens inladen, zodat je nog sneller een idee krijgt van hoogteverschillen tijdens het plannen van een route in de 3D+ viewmode. Het lezen van plaatsnamen op de kaart wordt daardoor overigens wel sterk (nadelig) beïnvloed.

Ingebouwd kompas en barometer

De TwoNav Avontura heeft een ingebouwd elektronisch kompas, evenals een elektronische barometer. Beiden dienen voor aanvang van elke tocht even te worden gekalibreerd om zo nauwkeurig mogelijk te zijn tijdens de tocht zelf. Vergelijking met een gewoon kompas of bijvoorbeeld hoogtemeter van een Suunto levert de conclusie op dat zowel kompas als barometer behoorlijk nauwkeurig zijn.

Overige interessante features

Andere interessante features van de TwoNav Aventura zijn onder andere het feit dat je als stroombron naast de bijgeleverde Li-Ion accu ook gewoon gebruik kunt maken van 3 AA batterijen en voor opslag de bijgeleverde 4Gb SD-kaart eventueel kunt vervangen met een groter exemplaar (tot wel 32Gb). De ontvanger is waterdicht (zo lang je de rubber afdichtingen netjes sluit) en kan zeker tegen een stootje.

Conclusie

De TwoNav Aventura is een robuuste GPS-ontvanger die ik persoonlijk in de eerste plaats voor buitensporters zou aanraden. Het scherm is goed af te lezen in de buitenlucht, de knoppen zijn goed te bedienen en bovendien is het feit dat er (topografische) rasterkaarten kunnen worden gebruikt een enorm pluspunt. In de auto is de TwoNav ook prima te gebruiken, maar is het volume van de aanwijzingen wat aan de lage kant. Heb je daar geen problemen mee, dan wijst deze GPS-ontvanger je snel en accuraat naar je bestemming.

Te gebruiken bestandsformaten

De TwoNav Aventura kan bestanden lezen van de volgende formaten:

 • Kaarten:*.RMAP ,*.ECW,*.VMAP/*MPVF, *.IMP, *.CDEM
 • Tracks: *.TRK, *.IGC, *.PLT,*.GPX
 • Routes: *.RTE, *.GPX
 • Waypoints: *.WPT, *.BWPT,*.LOC,*.GPX

Overigens specificaties (volgens producent):

 • Afmetingen: 130mm x 75mm x 30mm
 • Gewicht: 215 gram
 • 3,5 inch scherm (anti-reflectie en touchscreen)
 • Li-Ion 3000 mAh accu
 • 10-20 uur gebruik op volle accu
 • Mini-USB aansluiting (ook voor opladen accu)
 • 530Mhz processor
 • 128 Mb flash geheugen + 64Mb RAM
 • SirfIII chipset
 • Ingebouwd kompas, barometer en thermometer

Meer informatie

De adviesverkoopprijs van de TwoNav Aventura (versie Benelux) is Euro 615,00.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.twonav.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: