Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

MSR Fast Stash

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-07-2011, 08:45

MSR Fast Stash

De Fast Stash van MSR is een nieuwe shelter en ultra lichtgewicht tent voor bergwandelaars. Deze enkeldakstent is ideaal voor mensen die graag wat ruimer willen slapen dan in een bivakzak, maar toch niet al te veel gewicht mee willen dragen. De door mij geteste Fast Stash weegt op de keukenweegschaal slechts 1500 gram (exclusief stokken).

Verbazingwekkend ruim

De eerste keer dat ik de Fast Stash van MSR heb opgezet was ik verbaasd over de ruimte. Natuurlijk had ik de tekening al gezien en natuurlijk had ik de formaten (1,7 x 2,3 x 1,2 meter) al lang nagelezen. Maar als je dan uit zo’n licht pakketje zo’n grote shelter ziet opdoemen, dan ben je toch wel positief verbaasd. Opvallend daarbij is dat de Fast Stash zelf nog over een bescheiden voorvestibule (afdak) beschikt en ook aan beide zijkanten zonder problemen bijvoorbeeld de schoenen droog kunnen worden geplaatst.

Gemakkelijk opzetten

Dat opzetten gaat overigens gemakkelijk. Je kunt daarbij ofwel gebruik maken van de bijgeleverde stokken (minder dan 400 gram) of zoals ik in meerdere gevallen deed: je eigen wandelstokken. Je steekt eerst een paar haringen in de grond en trekt vervolgens met de stokken de boel omhoog. Daarna afspannen op de hoeken en de shelter staat. Tijdens een eerste vochtige nacht maakte ik ook de ‘fout’ om het extra afspanpunt in het midden van de achterkant te gebruiken, maar dat kun je beter niet doen…

Problemen met condens/vochtig weer

Wil je de Fast Stash gebruiken bij vochtig weer waarbij je veel condens verwacht, dan moet je er rekening mee houden dat je het extra afspanpunt midden op de achterkant niet gebruikt. Ik deed dat een enkele nacht wel en werd me er pas de volgende ochtend van bewust dat ik daarmee twee perfecte druppelpunten had gecreëerd midden in de tent. Gelukkig lag ik toevallig die nacht in een waterdichte slaapzak, maar het kan je zo dus gebeuren dat alles zeiknat wordt in de tent. Door het afspanpunt ontstaat er namelijk een dubbele bolling in het doek, waardoor condens automatisch naar het laagste punt van beide bollingen stroomt. Gevolg is uiteraard dat er precies onder die bollingen druppels gaan vormen die op het materiaal in je tent vallen.

Wel veel features

Ondanks het lage gewicht en het feit dat het hier eigenlijk enkel om een shelter gaat, heeft de Fast Stash toch veel features. Zoals gezegd was ik zelf vooral onder de indruk van het feit dat er een afdak is (droog zittend koken bij regen dus geen probleem!), maar zo zijn er ook mesh opbergvakken en een haakje om bijvoorbeeld een lantaarntje aan te hangen. Vergelijk je de Fast Stash dan ook met een normale shelter of bivakzak, dan zie je gelijk het enorme verschil in comfort zonder dat je echt veel extra gewicht mee hoeft te nemen.

Onder de indruk

Ik ben in ieder geval onder de indruk van de Fast Stash. Als je rekening houdt met het mogelijke condensprobleem, dan heb je geen centje pijn met deze ruime 2-persoons shelter. Een absolute aanrader dus voor mensen die graag voor de zekerheid een tent mee willen nemen. Ook bij erg slecht weer blijf je comfortabel droog en is er dankzij de ventilatiemogelijkheden voldoende ventilatie om verdere problemen met condens te voorkomen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.msrgear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: