Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Lowland Serai I

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 25-09-2014, 08:27

Lowland Serai I

Deze zomer had ik de mogelijkheid om enkele keren te slapen in een Serai I mummieslaapzak van het Nederlandse merk Lowland. De Serai I is een donsslaapzak (90% dons) met een comforttemperatuur van 0 graden Celsius. Daarmee is de slaapzak geschikt voor 3 van de 4 seizoenen en dus behoorlijk universeel inzetbaar.

Universele slaapzak

Dankzij de comforttemperatuur van 0° is de Serai I gedurende een groot deel van het jaar zonder problemen te gebruiken. Voor mij persoonlijk ideaal, omdat de temperatuur tijdens nachten in de lager gelegen delen van Catalonië en de (pre-)Pyreneeën vaak niet onder het vriespunt daalt. Mocht de temperatuur verder dalen, dan is de slaapzak uiteraard gemakkelijk te upgraden middels een binnenhoes of extra thermisch ondergoed. Maar zover is het nog niet gekomen. Wél heb ik het meegemaakt dat het juist behoorlijk warm was, waardoor de mogelijkheid om de slaapzak ook van onderen een stuk open te ritsen goed van pas komt.

Nederlandse kwaliteit

Lowland heeft een zeer goede naam als het gaat om slaapzakken en tenten. En terecht, want ook met deze slaapzak laten ze zien dat ze weten hoe je een goede slaapzak moet ontwerpen. Zo is hij prettig ruim van boven en van onderen niet te krap. Aan de onderkant zijn er tevens ophanglussen geplaatst, zodat je de slaapzak na gebruik gemakkelijk aan een karabiner kunt ophangen om hem te laten luchten. Aan de bovenkant is de capuchon prettig gevormd en voorzien van een trekkoord om eventueel warmteverlies tegen te gaan. Met hetzelfde doel is de slaapzak overigens uitgerust met een tochtslurf. Het Nederlandse karakter van de slaapzak is overigens ook te zien aan de lengte: 215 cm (breedte: 75 cm).

Superieur materiaal

In de Serai I heeft Lowland eendendons verwerkt (500 gram 600+ cuin, 90% dons en de rest bestaat uit kleine veertjes). Het dons dat Lowland gebruikt is afkomstig uit de EU en daardoor gegarandeerd afkomstig van het slachthuis. Persoonlijk vind ik dat wel een prettige gedachte, wetende dat het niet afkomstig is van levende pluk. Een extraatje van het dons van Lowland is bovendien dat het dons is bewerkt: het is zilver geïoniseerd. Daardoor is de kans op nare geurtjes als gevolg van vorming van bacteriën of schimmels een stuk minder groot dan bij onbewerkt dons. Het buitentijk (Ripstop Nylon) dat wordt gebruikt is winddicht en waterafstotend, terwijl aan de binnenkant een prettig aanvoelend Soft Touch nylon wordt gebruikt.

Compleet met compressiezak

Lowland levert de Serai I compleet met een compressiezak, welke er voor zorgt dat je de slaapzak behoorlijk klein kunt krijgen om mee te nemen in de rugzak. Mijn oudste zoon had er dan ook geen problemen mee om de slaapzak onderin zijn 22 liter daypack mee te nemen. Het totaalgewicht van de Lowland Serai I bedraagt overigens net geen 900 gram.

Conclusie: waar voor je geld

Inmiddels heb ik de Serai I meerdere keren gebruikt, zowel op campings als ook in herbergen (Camino de Santiago) en in een grot. Het is slaapzak die goed isoleert, prettig aanvoelt, een betrekkelijk laag gewicht en pakvolume heeft en dan ook precies doet wat je van een goede slaapzak mag verwachten. Juist de comforttemperatuur van rond het vriespunt maakt het voor mij een universele slaapzak die ik een groot deel van het jaar met vertrouwen en plezier kan gebruiken.

De voor deze bespreking gebruikte slaapzak werd beschikbaar gesteld door Slaapzak-expert.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.lowlandoutdoor.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: