Home » Materialen » Materiaal-besprekingen
Kelly Kettle Base Camp met Hobo Stove
Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 29-02-2016, 07:43

Voor mensen die eens wat anders willen dan een gewone gas- of benzinebrander is de kelly Kettle wellicht een leuke gadget. Deze brander lijkt simpel gezegd op een kleine melkbus, maar brengt je water verbazingwekkend snel aan de kook. En met de optionele Hobo Stove is hij ook als gewone houtbrander te gebruiken
Wat is een Kelly Kettle?
Om deze bespreking te beginnen is het wellicht eerst handig om uit te leggen wat een Kelly Kettle nu precies is. De Kelly Kettle bestaat uit twee onderdelen: de basis waarin je een vuur aanlegt en de daadwerkelijke ketel: een soort dubbelwandige melkbus die in het midden een opening heeft waardoor het de vorm van een lange buis krijgt. Deze ketel wordt bovenop de basis geplaatst, waardoor de warmte van het vuur door de opening in het midden ervan naar boven verdwijnt. En daarbij verwarmt het uiteraard het water dat in de dubbelwandige ketel is geplaatst. Er zijn Kelly Kettles van verschillende formaten, ik heb voor deze bespreking de grote Base Camp uitgeprobeerd.
Verwarmen met houtvuur
Om het water in de Kelly Kettle te verwarmen moet je in de basis dus een houtvuurtje aanleggen. Dat heeft niet alleen zo zijn charmes, maar is ook nog eens beter voor het milieu dan gascartouches of benzineflessen. Wél moet je er daardoor rekening mee houden dat je dus droog hout nodig hebt om daadwerkelijk je vuurtje te kunnen stoken. Is je vuur eenmaal aan, dan heeft zelfs behoorlijke harde wind nauwelijks invloed op je vuurtje. Hoewel je in theorie de Kelly Kettle ook prima in de regen zou kunnen gebruiken (je vuurtje wordt immers beschermd door de ketel zelf), is mijn ervaring dat water dat langs de ketel naar beneden stroomt precies wordt opgevangen door de basis waarin je je vuurtje hebt aangelegd. Regelen van het vuur duur je simpelweg door er meer hout op te leggen, wat je overigens prima kan doen door de opening in het midden van de ketel.
Nostalgisch koken
Voor mij staat de Kelly Kettle puur voor nostalgisch koken. Hij is te groot om mee te nemen in de rugzak (mijn Base Camp uitvoering althans), maar doet in een basiskamp prima zijn werk om bijvoorbeeld een flinke dosis water vrij snel op te warmen. De ketel heeft een inhoud van 1,6 liter water, dus daar kun je behoorlijk wat koppen koffie mee zetten. Maar daarmee is ook direct de beperktheid van de Kelly Kettle aangestipt: hij is enkel geschikt om water aan de kook te brengen. Tenzij je een optionele Hobo Stove erbij koopt.
Hobo Stove: Pannenhouder voor de Kelly Kettle
Het nadeel van de standaard Kelly Kettle is het feit dat je er enkel water mee aan de kook kunt brengen. Prima als je enkel op koffie en instant soep wilt leven, maar niet zo praktisch als je ook eens iets anders voor de kost wilt maken. De optionele Hobo Stove lost dat probleem op. Dit is namelijk een pannenhouder die je op de basis van de Kelly Kettle kunt plaatsen. Daardoor kun je pannen van behoorlijk uiteenlopende diameters boven op het vuur verwarmen. De Hobo Stove weegt slechts 160 gram en past precies omgekeerd in de basis van de Kelly Kettle, waardoor he je hem zonder problemen met je mee kunt nemen. Nadeel van koken op houtvuur is uiteraard dat je pannen vies worden van de roetaanslag, maar dit zou je kunnen oplossen door in plaats van hout bijvoorbeeld een alcoholbrander te kunnen gebruiken in combinatie met de Hobo Stove. Helaas lever je dan behoorlijk in op het nostalgische idee van koken op houtvuur.
De Kelly Kettle in het gebruik
In gebruik is de Kelly Kettle bijzonder makkelijk: vuurtje maken in de basis, water in de ketel en vervolgens gewoon hout bijvullen totdat je water kookt. Belangrijk daarbij is dat je de oranje dop nooit op de ketel moet laten zitten als deze op de brander staat De dop is namelijk enkel bedoeld om de ketel te sluiten als je water vervoert. Daarnaast een tip: zorg er altijd voor dat het handvat niet rechtop blijft staan als je de ketel op het vuur hebt gezet. Dan is het namelijk vrij lastig om het water er uit te gieten, het handvat wordt dan namelijk bloedje heet. Voor het uitgieten van water gebruik je overigens de ketting van de oranje dop: door het handvat vast te houden en aan de ketting te trekken kun je de ketel kantelen zonder deze zelf aan te hoeven raken.
Over de snelheid van de Kelly Kettle
Bij branders is het vaak gewoonte om aan te geven hoe snel bijvoorbeeld een liter water aan de kook gebracht kan worden. Bij de Kelly kettle is dat erg lastig aan te geven. Dat is namelijk voor een groot deel afhankelijk van hoe handig je bent in het aanmaken (en aan houden!) van een vuurtje en welk soort hout je gebruikt. Onder andere berkenhout en elzenhout zijn vrij makkelijk klein te maken en geven veel warmte af. Ook beukenhout en essenhout zijn geschikt, maar die zijn wat harder en doen er over het algemeen wat langer over om flinke warmte af te geven. Belangrijk is in ieder geval om te beginnen met voldoende klein aanmaakhout en vervolgens het formaat en de dikte van de stukjes hout op te voeren.
Praktische gegevens
Mijn Base Camp Kelly Kettle weegt zo'n 1,17 kilo en heeft een diameter van zon 18,5 centimeter en een hoogte van 33 centimeter (ingepakt). Hij is gemaakt van roestvrij staal, maar er is een ook een lichtere aluminium versie verkrijgbaar. De Kelly Kettle wordt geleverd inclusief een opberghoes, welke je gemakkelijk mee kunt nemen. Zoals gezegd is hij (naar mijn idee) te groot om mee te nemen in of aan je rugzak, maar ik kan me voorstellen dat mensen de kleinere uitvoeringen wel met de rugzak mee nemen.
Pluspunten
|
Minpunten
|
Meer foto's bij deze materiaalbespreking
Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...
Meer informatie?
Voor meer informatie: https://www.kellykettle.com/
Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:
- Bespreking van Omnia Ugn (25-01-2021, 13:47)
- Bespreking van Alocs CW-K04 PRO Kettle Kit (28-02-2016, 15:20)
- Bespreking van Kupilka outdoor servies (03-10-2010, 13:09)
- Bespreking van Primus EtaPower Pot 1L (23-02-2009, 02:55)
- Bespreking van Trangia Gourmet Frypan (24-07-2008, 03:18)
Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome:
- Bespreking van Suunto M3 Global plaatkompas (25-02-2025, 00:31)
- Bespreking van Helly Hansen Men's Park Puffy Parka (22-02-2025, 08:41)
- Bespreking van Fjällräven Abisko Grid Fleece Hoodie (23-01-2025, 15:21)
- Bespreking van Fjällräven Färden Duffel (80 liter) (21-12-2024, 07:01)
- Bespreking van ENO TravelNest Hammock en Straps Combo (21-10-2024, 13:47)