Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Omnia Ugn

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 25-01-2021, 13:47

Omnia Ugn

Vers gebakken broodjes, overgerecht of zelf een appeltaartje. Wie wil dat nu niet. Iedereen kent natuurlijk de wonderpan, ik ken deze van mijn oma. De bekende tulband cakes komen daaruit. Uit de tijd dat niet iedereen een oven thuis had stamt deze techniek, een soort portable oven.

Een echt lichtgewicht oven

Wij kende natuurlijk de wonderpan van oa mijn oma, en bij scouting doen we soms een gelijkaardig trucje, maar deze lichtgewicht wonderpan is echt de bom. Met scouting bakken we van alles op een houtvuurtje of in de openhaard door een extreem grote koekenpan er op te zetten met erop een magnetron rekje en dan een grote pan er overheen, wel zorgen dat een deel van de pan de bodem niet raakt. Op die manier heb je een soort van oven.

De Omnia wonderpan werkt ongeveer het zelfde. Deze pan bestaat uit drie delen, een rvs bodem, een bakpan en een deksel met gaatjes. Erg vergelijkbaar dus met de wonderpannen van weleer.

Materiaal

De wonderpan is redelijk simpel, er zit een RVS bodem onder, hierop staat de aluminium bakpan, hierin kan een rooster of bakvorm worden gelegd en bovenop komt een metalen deksel met gaatjes. Door de dubbelebodem en de schoorsteen in het midden ontstaat een convectie oven. Door de rvs bodem kan deze eigenlijk op bijna alle warmte bronnen worden gebruikt. Het deksel is rood afgelakt en voorzien van gaatjes zodat de vochtige warme dampen kunnen ontsnappen. Bij veelvuldig gebruik zal het deksel in het midden wat verkleuren en bij ons exemplaar is het knopje een beetje vervormd.

Deze set wordt geleverd met een opbergzak, wel zo makkelijk met het vervoer. Wij plaatsen het deksel in de bodem en daarop dan de bakpan, is de set net wat compacter.

Gebruik

Deze portable oven hebben we nu alweer een aardige tijd, en deze wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Met de scouting bv hebben we er al eens een serieuze appeltaart mee gebakken. Eerst met een "geocache" opdracht de ingrediƫnten bij elkaar gesprokkeld en vervolgens een heuse appeltaart gebakken. Ook andere zaken die je thuis in de oven steekt kunnen in de Omnia. Wij hebben er ook het rvs rekje bij, erg lekker om 's ochtends op je brandertje een pak afbakbroodjes af te bakken. Er passen 5 kleine pistoletjes in, de baktijd is gelijk aan thuis, en door het langzaam opwarmen zijn ze nog eens minder klef ook. Het 6de broodje gaat een stuk sneller, wel even opletten dat deze niet te donker wordt... Croissants gaan iets sneller en zelfs een stokbroodje moet met wat passen en meten erin passen. En natuurlijk kun je op een creatieve manier een pizza erin bakken. Of met hartige taart deeg een bodem vouwen en dan afvullen, maar je kunt natuurlijk ook een verse pizza uit de super insnijden zodat deze past.

Maar er zijn ook erg veel recepten online te vinden voor allerlei baksels zoals je ze zelf thuis zou maken in je oven. Op een ceramische kookplaat duurt het overigens een pak langer om de pan op temperatuur te krijgen. Maar op gas gaat deze als de brandweer. Dus zelfs als we naar een hut of huisje gaan dan pakken we deze pan mee.

Conclusie

Verbazingwekkend makkelijk in gebruik, en wat is er nu mooier om op een natuurkampeerterrein je eigen broodjes af te bakken, of een of andere lekker ovenschotel te bereiden. En de set met de drie pandelen, het rooster en de zak weegt 680 gram, dat wil ik best mee nemen om lekkere dingen te kunnen bakken. Mensen staan wel echt raar te kijken als je broodjes uit de wonderpan tovert. Btw, de pasta tang van de xenos is erg makkelijk al bbq tang of om de broodjes etc uit de wonderpan te toveren. Top ding.

Pluspunten

  • Doodsimpel in gebruik
  • Compact, licht
  • Met de accesoires als rooster of bakvorm kun je alles bakken
  • Op de camping je buur jaloers maken met een oven baksel!

Minpunten

  • Deksel wordt loeiheet
  • Volumineus

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.omniasweden.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: