Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Kupilka outdoor servies

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 03-10-2010, 13:09

Kupilka outdoor servies

Al een hele tijd geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het Kupilka-servies, gemaakt van een combinatie van kunststof en houtvezels. Daardoor heeft het servies een zeer authentieke uitstraling en beschikt het over diverse eigenschappen die het ideaal maken als servies in de buitenlucht.

Biomateriaal

Het Kupilka servies wordt gemaakt van een combinatie van 50% 'Thermoplastic Natural Fiber Composites' oftewel een soort plastic en 50% dennenhout. Daardoor is het geheel biologisch afbreekbaar of anders gezegd: als het na de levensduur wordt verbrand blijven er geen schadelijk stoffen over.

Positieve eigenschappen

Het Kupilka servies heeft enkele eigenschappen die mij persoonlijk erg aanspreken. Zo is het allereerst behoorlijk licht van gewicht. De mok (Kupilka 21) weegt bijvoorbeeld maar net 85 gram, terwijl het 4-delige bestekset nauwelijks 55 gram weegt. Het servies ligt bovendien prettig in de hand, zowel de mok als de kom (Kupilka 55) zijn voorzien van een handig handvat dat je met je duim kunt vastklemmen tijdens het eten/drinken. Met een kleine karabiner door het gaatje in deze handvatten kun je het servies bovendien gemakkelijk aan de rugzak hangen. Een prettige bijkomstigheid van het gebruikte materiaal is dat het erg makkelijk is schoon te maken. Het kan ook in de vaatwasser, maar dat heb ik nog niet geprobeerd (niet in de bergen en niet thuis). Dat het daarnaast ook nog bruikbaar is bij extreme temperaturen van -30 tot +100 is voor mij niet zo van belang, want zulke extreme temperaturen zoek ik niet al te vaak op. Het materiaal neemt bovendien geen geur of smaak op, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kop soep de smaak van de koffie van een dag eerder zal meekrijgen.

Verschillende modellen

Ik heb zelf de mok (Kupilka 21), het kommetje (Kupilka 55) en de kleine Kupilka 5: een schnapsbekertje. Daarnaast maak ik ook dankbaar gebruik van het 4-delige bestekset, bestaand uit een mes, vork, lepel en kleine lepel. Deze heb ik met een touwtje aan elkaar gebonden, zodat ik ze ook niet kwijt kan raken. Een lederen touwtje zit standaard door het oogje van de kleine Kupilka 5 zodat je deze om je nek kunt hangen. Voor de liefhebbers is er ook nog een bord/schaal beschikbaar, de Kupilka 44.

Zeer tevreden

Het zal duidelijk zijn dat ik zeer tevreden ben met mijn Kupilka-set. De al genoemde positieve eigenschappen, plus het feit dat het set er ook nog eens lekker rustiek uitziet maken het mijn favoriete bestek/serviesset van dit moment. De prijs zou wat mij betreft wel wat lager mogen, Kupilka is niet goedkoop.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.kupilka.fi/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: