Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Primus EtaPower Pot 1L

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 23-02-2009, 02:55

Primus EtaPower Pot 1L

Na een recentelijke zoektocht naar het terugdringen van het gewicht van de kampeermaterialen (medio 2008) kwam ik toch tot de conclusie dat de bottelneck in de keuken voornamelijk zat in het brandstof verbruik, deze heeft nl. het grootste gewicht in het complete pakket.

Voorheen gebruikte ik altijd een windscherm, een zelfgemaakt katoenen of een alu oprol geval, in combi met een benzine of gas brander. (zie andere reviews). Maar met de komst van de Jetboil achtige systemen en natuurlijk de etapower sets van Primus leek mij het mij een idee om daar eens mee te gaan experimenteren. Ik heb al een boel branders dus het moest geen compleet nieuw systeem worden als een jetboil of etapower express, dus toen bleek dat de etapower pots in 5 (!!) maten te verkijgen zijn (1, 1,2, 1,7, 2,1 & 2,9 liter) leek mij een combi van een pocket rocket (MSR) en een etapower pot van 1L het proberen wel waard.

De EtaPower Pots van Primus pannen zijn gemaakt van zeer hard en duurzaam gehard aluminium met een ‘Titanium Non-Stick’ coating: een zeer sterke en duurzame drielaags bescherming. Uiteraard zijn de pannen voorzien van de golvende heatexchangers aan de onderkant, welke zorgen voor een veel betere efficiency van de brander. Normaal gesproken verliest een brander namelijk meer dan 50% van zijn warmte aan de buitenlucht, terwijl bij gebruik van een heat-exchanger dit sterk wordt teruggebracht

Gebruik

Mijn combi van de PocketRocket met de Etapower pot heb ik nog uitgebreid met een alu-oprol-windscherm die ik op de hoogte van het pannetje heb gevouwen komt aardig in de buurt van de etapower expres, mijn setje weegt volgens de weegschaal 460 gram met alle hoesjes en met een pactowel + nieuwe gas bus zit ie op een 830 gram (+/-). Een complete etapower express weegt volgens primus 420gram, dus mijn setje leeg weegt iets meer, maar mijn windscherm is ook een pak groter, zowel de brander als het pannetje vallen er bijna volledig in.

In het gebruik is deze set idd een behoorlijke winst tov mijn normale 1,2 literpan met windschermpje. Niet dat de kooktijd zo enorm drastisch terug loopt (@max van +/- 3,5 naar 2,5min) maar de winst zit vooral in het zuiniger omgaan met energie. Voor het koken van een liter water hoef ik brander maar op half vermogen te zetten om binnen 3,5 min de boel aan het koken te hebben wat dus idd veel lijkt op de 50% besparing op je brandstof. Dit is dus idd de besparing waar ik naar opzoek was.

Je zou ook “iets” moeten kunnen bakken in het dekseltje, maar tot op heden daar nog geen gebruik van gemaakt.

Conclusie

Voor een ieder die opzoek is naar een flinke reductie van het verbruikte brandstof lijkt dit een aardige oplossing te zijn, er zijn immers tal van maten van deze pannen en als je nog opzoek bent naar een nieuwe brander dan zou ik zeker eens kijken naar een van de etapower totaal oplossingen. Het enige nadeel aan deze pannen is denk ik de prijs, ze zijn niet goedkoop, maar ze zijn in mijn optiek het wel degelijk waard.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.primus.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: