Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Primus EtaPackLite

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-07-2009, 05:55

Primus EtaPackLite

Het EtaPackLite kook-systeem is een van de nieuwste aanvullingen van Primus aan de EtaPower-serie. Dit set is een compact systeem dat bestaat uit een brander, een sauspan met deksel, windscherm en een kunststof pan en beschermkom.

Compact systeem

Primus heeft het systeem zo ontworpen dat alles gemakkelijk in elkaar past en je uiteindelijk dus een klein pakketje overhoudt, inclusief een klein gastankje in het pakket. Er wordt een mesh opbergzakje bij geleverd, waarin het geheel kan worden opgeborgen. Zelf laat ik de beschermkom meestal thuis, want deze bleek ik in de praktijk zelden te gebruiken. Om de coating van de pan toch te beschermen gebruik ik een kleine doek, waarmee ik tevens de boel kan afdrogen na het schoonmaken van de pan. Ondanks de piëzo ontsteker heb ik ook altijd een aansteker voor de zekerheid in het pakket mee, maar deze heb ik tot nog toe nog nooit nodig gehad.

Uitklappen en koken

Ingepakt is de brander volledig dicht geklapt en moet je ‘m eerst uitklappen. Daarbij komen de pannensteunen naar buiten en krijg je een lage, en daardoor zeer stabiele brander. Klein nadeel van de onderkant van de brander is dat je niet altijd direct een goede platte ondergrond kunt vinden om ‘m op te plaatsen. Maar omdat de brander zo laag is blijft hij goed stabiel staan in de praktijk. Het windscherm, dat volgens de handleiding alleen gebruikt mag worden bij EtaPower-pannen, heb ik alleen bij erg harde wind nodig. Dat betekent dat ik het vaak thuis laat als ik nauwelijks of geen wind verwacht.

Efficiënt

De brander is dankzij het gebruik van de EtaPower-pan lekker efficiënt. In de praktijk betekent dat dat een klein gasblikje ruim voldoende is voor een lang weekend in de bergen. Mijn ervaring is dat zelfs uitgebreid koken (thee in de ochtend, koffie in de middag en avond en een warm avondmaal) gedurende een weekend gemakkelijk kan met een klein tankje van 100 gram. Het koken gaat ook lekker snel (minder dan 3 minuten om een volle pan water aan de kook te brengen) en bovendien is de brander redelijk nauwkeurig af te stellen om bijvoorbeeld iets warm te houden.

Eigenschappen volgens de fabrikant

  • Totaal gewicht: 580 gram
  • Afmetingen: 130mm hoogte, 165mm diameter
  • Vermogen: 2000W
  • Piezo-ontsteking
  • 1 liter water kookt na 2,5 minuten
  • Geschikt voor 1-2 personen
  • Efficiency: 100 grams bikje: 12 liter water koken, 230 grams blikje: 28 liter water koken en 450 grams blikje: 56 liter water koken

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.primus.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: