Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Osprey Archeon 25 rugzak

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-11-2020, 08:53

Osprey Archeon 25 rugzak

Met de Archeon 25 doet Osprey eens iets heel anders dan ze normaal doen. Deze rugzak is namelijk zowel geschikt voor hiking als woon/werkverkeer, en is milieuvriendelijk gemaakt van gerecycled nylon. Voor een Osprey is hij echter verbazingwekkend zwaar en tegelijkertijd mist hij toch wel een paar belangrijke features om echt geschikt te zijn voor outdoorgebruik. Misschien is hij doordoor dan ook beter geschikt voor minder extreem gebruik.

Duurzaam materiaal

Voor de productie van deze rugzak maakte Osprey gebruik van gerecycled nylon van een zeer zware kwaliteit: maar liefst 1880D. Het voelt dan ook aan als een soort canvas, iets dat de rugzak tegelijkertijd zijn stoere uiterlijk als zijn duurzaamheid en slijtvastheid geeft.

Robuust, zonder extra's

De Archeon 25 heeft niet alleen een stoer uiterlijk, de rugzak is ook bijzonder robuust. Het stevige materiaal maakt hem behoorlijk slijtvast en het AirScape rugpaneel zorgt voor nog meer stevigheid. Dit rugpaneel bestaat uit foam-lijnen die verticaal geplaatst zijn, met een meshlaag er overheen. Hoewel dit uiteraard wel voor de nodige stevigheid zorgt, lijkt het ademend vermogen van het rugpand hierdoor wel een stuk minder te zijn. Een natte rug is dan ook bijna niet te voorkomen tijdens tochten waarbij een beetje inspanning nodig is.

Aan de buitenzijde vind je verder weinig extra's aan deze rugzak. Zo zijn er aan de buitenzijde twee mesh zijvakken te vinden en is er aan de onderkant een vak voor de meegeleverde regenhoes. Een klein steekvak voor het opbergen van extra sokken, handschoenen of de kaart rondt het geheel af. De roltopsluiting aan de bovenzijde doet zijn werk goed en wordt afgesloten met een metalen haak. Een extra grote rits zorgt ervoor dat je gemakkelijk in het hoofdvak komt, waarin verder overigens enkel een hoes voor je waterzak is te vinden.

Gemis aan features

Hoewel ik in de regel wel fan ben van een rugzak zonder veel extra's heb ik het idee dat er bij deze rugzak toch wel een paar essentiële zaken missen. Zo is de heupriem vrij minimaal voor een 25 liter hikingpack. Zeker als je bedenkt dat de rugzak behoorlijk zwaar is (1,4 kilogram) en je dus wel een beetje extra stabiliteit wilt. Wil je de rugzak juist voor woon/werk-verkeer gebruiken, dan zou je misschien - gezien het uiterlijk van de rugzak - verwachten dat er aan de binnenzijde een laptopvak is geplaatst. Helaas is dat niet het geval, waardoor hij dus niet echt optimaal is voor het vervoeren van een laptop van formaat.

Conclusie: het beste voor twee werelden?

Mijn eerste indruk van de Archeon 25 was dat Osprey met deze rugzak probeert om het beste van twee werelden bij elkaar te brengen: een stijlvol uitziende rugzak die zowel geschikt is voor het hiken als voor woon/werk-gebruik. Maar na enkele tochten ben ik tot de conclusie gekomen dat ik voor dagtochten toch liever een lichtere rugzak meeneem. Of in ieder geval een rugzak met een comfortabeler rugpand en/of heupriem. Tegelijkertijd durf ik mijn 15 inch laptop niet mee te nemen in deze rugzak, simpelweg omdat hij niet de bescherming biedt die ik voor een rugzak voor woon/werk-gebruik zou verwachten. Het lijkt er dan ook op dat de rugzak niet zozeer het beste van twee werelden combineert, maar net iets te krampachtig probeert om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen en daarbij net iets te veel compromissen heeft gesloten. De look van de rugzak is overigens wél bijzonder stijlvol, maar dat is voor mij slechts één van de punten waarop ik een rugzak zou kiezen.

Pluspunten

  • Behoorlijk slijtvast
  • Stijlvol uiterlijk

Minpunten

  • Vrij zwaar
  • Minimale heupriem
  • Geen laptopvak (voor woon/werk-gebruik)

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ospreyeurope.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: