Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Osprey Switch 32

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 22-01-2008, 17:18

Osprey Switch 32

De Switch-serie van Osprey is speciaal ontwikkeld voor wintersporters, en dan met name de tourskiërs en snowboarders. Ga je echter vaak sneeuwschoenwandelen, dan zul je -net als ik- merken dat de Switch 36 daar prima voor gebruikt kan worden. De Switch 36 heeft namelijk een paar features die perfect tot hun recht komen tijdens een tocht in de sneeuw.

Nat en droog gescheiden

Voor mij is één van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen genieten van een meerdaagse in de sneeuw dat ik elke dag droge, liefst warme kleren aan kan doen. Een handig feature van de Switch 36 helpt daarbij: een volledige scheiding van nat en droog materiaal. Hoewel je natuurlijk ervoor kunt kiezen om nat materiaal aan de buitenkant van je rugzak te hangen, vind ik het zelf prettiger om juist alles goed op te bergen in de rugzak. Daardoor is er minder kans dat je iets kwijtraakt en hou je aan de buitenzijde bovendien meer dan genoeg mogelijkheden over om je sneeuwschoenen te bevestigen. De sneeuwschep en andere zaken kun je dus gewoon in de rugzak opbergen, zonder dat deze in contact komt met je droge kleren of slaapzak. Het vak met droog materiaal is overigens via een zijrits gemakkelijk bereikbaar, zodat je de sneeuwschep er in geval van nood snel uit kunt halen (ook als je sneeuwschoenen zijn bevestigd aan de buitenkant).

Comfortabel draagsysteem

Osprey gaat er prat op dat hun rugzakken erg comfortabel dragen. Ook bij een volle Switch 36 is dat geval. Het rugpand is er speciaal op berekend dat er geen sneeuw tussen tegen je rug kan blijven plakken. Juist voor in de sneeuw is dit belangrijk, want als je valt komt er normaal gesproken altijd wel sneeuw tussen je rug en het rugpand. Dit gaat smelten en voordat je het weet heb je ijskoud water over je rug lopen. Bij rugpand van de Switch is dit nagenoeg onmogelijk, omdat het sneeuw er met een enkele klap af is te kloppen. Osprey noemt dit overigens SnowShed. De heupriem voelt ook erg prettig aan en is (ook met handschoenen aan) goed strak te trekken.

Veel extra features

Zoals zoveel rugzakken van Osprey is de Switch volgestopt met extra features. Zelf hou ik hier wel van, hoewel dit over het algemeen het gewicht wel nadelig beïnvloedt. Een paar van de features die ik zelf veel gebruik: 'goggle pocket', een zak gevoerd zakje om je sneeuwbril in op te bergen, maar tevens ideaal voor klein spul. Verder is de gevoerde buis voor de slang van je hydratiesysteem wel handig. Deze loopt namelijk over je schouderband en zit daardoor altijd op de juist plek. De zakjes in de heupriem gebruik zelf vooral voor snacks, een pocketcamera en lippenbalsem. Verder is het plaatsen van de sneeuwschoenen achterop de rugzak vrij gemakkelijk dankzij de vele versterkte lussen en straps. Een snowboard of ski’s kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Conclusie: een comfortabele, featurerijke rugzak

Gedurende de paar wintertochten dat ik de Switch 36 heb kunnen gebruiken heb ik deze ervaren als een zeer complete en comfortabele rugzak. Als sneeuwwandelaar zijn er wat lussen en loops die ik niet gebruik, die zijn immers voor bevestiging van ski, maar ik heb deze nooit echt als ballast ervaren. Het feit dat alles zeer ordelijk kan worden opgeborgen is voor mij de grootste pre, want juist dat is iets dat met wintertochten we telt: je kunt snel bij het materiaal en weet altijd exact waar het precies zit in je rugzak.

Specificaties van de fabrikant:

Naam: Osprey Switch 36
Volume: 36 liter (maat M), 33 liter voor maat S en 39 voor maat L
Gewicht: 1.45 kg (maat M), 1.36kg (maat S) en 1.53kg (maat L)
Materialen: 430D Samurai Diamond Ripstop Nylon, 300D fade-resistant Polyester, stretch woven Nylon with Lycra
Maten: de Switch is ook als Switch 26 en Switch 16 beschikbaar, elk in de maten Small, Medium en Large.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ospreyeurope.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: