Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Osprey Kestrel 48

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 28-04-2008, 06:23

Osprey Kestrel 48

Met de Kestrel 48 brengt Osprey een multiday rugzak op de markt die behoorlijk wat fans zal krijgen. Zelf ben ik er in ieder geval zeer enthousiast over: de rugzak is zeer comfortabel, compleet en redelijk licht van gewicht.

AirScape rugpand met verstelbare schouderbanden

De Kestral 48 is uitgevoerd met een AirScape rugpand. Dit rugpand bestaat uit een geribbeld stuk foam dat achter een dun mesh (gaas) is geplaatst. Het rugpand voelt prettig aan tijdens het lopen, ook als de rugzak behoorlijk vol is geladen. De schouderbanden kunnen in lengte worden verteld: het aangrijppunt van de schouderbanden kan namelijk in hoogte worden verplaatst achter het rugpand, waardoor de hoger of lager op de schouders komt te hangen. Afstellen van de lengte/hoogte is gemakkelijk en kan snel worden gedaan. Zelf heb ik gemerkt dat ik de rugzak daardoor ook afstel al naar gelang het terrein dat ik bewandel (bij steil klimmen draag ik de rugzak lager dan tijdens lange vlakke stukken).

Veel vakken

Zoals ik inmiddels gewend ben van Osprey is ook de Kestrel 48 uitgerust met veel aparte vakken. Dit heeft als voordeel dat je je materiaal goed en ordelijk kunt verdelen over de pack. Wél moet je dan de discipline opbrengen om zake op een vaste plek (in hetzelfde vak) op te bergen, anders ben je al snel lang aan het zoeken naar kleine uitrustingsstukken. Zo zitten er in het topvak bijvoorbeeld al drie aparte vakken: twee direct toegankelijk van buitenaf (waarvan er eentje is voorzien van een sleutelclip) en een mesh vak aan de binnenkant van het topvak. Prettig zijn de beide ingebouwde zijvakken: deze zijn goed toegankelijk en bijzonder lang. Daarnaast is de rugzak uitgevoerd met de bekende ritsvakjes op de heupbad en de standaard elastische zijvakken voor drinkflessen.

Stow On The Go systeem

Op het prikbord van Hiking-site.nl vroeg al eens iemand of er geen slimmere manier is om wandelstokken tijdens het lopen even snel op te bergen. Osprey heeft de oplossing gevonden en noemt het systeem 'Stow On The Go'. Het is even vernuftig als eenvoudig: middels een dubbel elastiek worden de wandelstokken op de borst aan een schouderband gehangen. De wandelstokken zitten op die manier niet in de weg, kunnen tijdens het lopen worden opgehangen en kunnen indien nodig ook weer snel worden losgemaakt. Een slim en zeer bruikbare oplossing dus.

Externe ruimte voor waterzak

Bijzonder aan de Kestrel is de plek waar de waterzak wordt opgeborgen: deze wordt namelijk opgehangen tussen het rugpand en de rugzak zelf. Hiermee omzeilt Osprey twee problemen in één klap: de waterzak kan ook worden geplaatst als de rugzak volledig is gevuld (vaak een probleem bij andere rugzakken) en een lekke (of slecht afgesloten)waterzak hoeft niet direct te beteken dat alles in de rugzak ook kleddernat wordt. Nadeel kan zijn dat een waterzak die volledig gevuld is (en dus hard is) door het rugpand heen tegen de rug kan duwen, maar dit heb zelf niet zo ervaren (ik vul de waterzak zelden tot de nok toe).

Ook voor klimmers

Dat Osprey met de Kestrel serie ook klimmers op het oog heeft is onder andere op te maken uit de bevestigingspunten voor pickels. Deze kunnen aan de verticale 'daisy chains' worden opgehangen, aar overigens ook ander materiaal aan kan worden toegevoegd. Sneeuwwandelaars kunnen hun sneeuwschoenen bevestigen achter de straps die omgekeerd ook weer dienst doen als compressie banden om de rugzak compacter te maken en daardoor dichter tegen de rug te plaatsen. Een slaapmat kan eventueel onder de rugzak worden bevestigd middels externe (afneembare) banden.

Comfortabel en praktisch

De Kestrel 48 is naar mijn idee een comfortabele en praktische rugzak. De heupband en het rugpand voelen ook prettig aan tijdens het lopen onder warme omstandigheden, terwijl de verschillende features hun nut inde praktijk inmiddels al hebbe bewezen. De standaard meegeleverde (en afneembare) regenhoes en het feit dat de rugzak bijvoorbeeld ook is voorzien van een opening via de onderkant maken het geheel compleet.

Specificaties volgens de fabrikant

Gebruikt materiaal: 420D Nylon Pack Cloth, 210D x 330D Nylon Shadow Box en Nylon Spun Mesh
Gewicht: 1.56 kg (maat M/L)
Volume: 48 liter (maat M/L)
Ook leverbaar: Kestrel 28, Kestrel 32 en Kestrel 38

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.ospreyeurope.nl/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: