Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Satmap Active 10+

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 12-05-2010, 07:18

Satmap Active 10+

De Active 10+ van Satmap is een gebruikersvriendelijke handheld GPS-ontvanger die middles geheugenkaarten zeer gedetailleerde topokaarten kan gebruiken om mee te navigeren. De Active 10+ is niet bedoeld voor in de auto en heeft dan ook geen autorouting functionaliteit. Des te meer is de ontvanger echter geschikt voor het wandelen en geocachen, juist ook dankzij die zeer gedetailleerde kaarten die beschikbaar zijn.

In de doos

Satmap levert de Active 10+ zeer compleet bij aanschaf. Naast de ontvanger zelf zit er in de doos een standaard draagtasje om de ontvanger mee te nemen, een USB-kabel om de ontvanger aan de PC te koppelen, 3 lithium AA batterijen en een basiskaart (wereld). Ook zit er een quick guide bij, terwijl de volledige/uitgebreide handleiding gratis van hun website kunt downloaden. Optioneel kun je daarbij nog een oplaadbare accu met oplader en uiteraard diverse SD-cards met kaarten bij aanschaffen. Erg handig is de optionele vervangbare schermcover, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de display beschadigt als je de ontvanger eens uit je handen laat vallen. Als je de ontvanger in Nederland aanschaft, dan krijg je er bovendien een 1:50.000 topografische kaart van de helft van Nederland bij, waarbij je zelf kunt kiezen tussen noord of zuid.

Intuïtief in het gebruik

Het doorlezen van de handleiding is zeker aan te raden, maar leuker is het natuurlijk om direct met de ontvanger te gaan spelen. Dat is dan ook wat ik zelf heb gedaan. Opvallend daarbij was het intuïtieve gebruik van de ontvanger: de meeste knoppen preken voor zich en al vrij snel kun je er volledig je weg mee vinden in de vrije natuur. De grote knoppen zijn gemakkelijk in te drukken, maar ook weer niet zo makkelijk dat je de ontvanger niet even in je zak kunt steken zonder dat de knoppen worden ingedrukt. Handig daarbij is dat op de display van de ontvanger de (veranderende) functies van de knoppen wordt afgebeeld, zodat je eigenlijk altijd weet welke knop je moet hebben. Het scrollen door de kaarten gaat gemakkelijk dankzij de mini joystick minder onder het scherm.

Zeer accuraat

Opvallend is dat de ontvanger zeer snel accuraat werkt. Zelf gebruikte ik topokaarten van noordwest Spanje en de ontvanger wist me vaak zelfs te zeggen bij welke hoek van een klein gebouw ik stond. Het duurt niet lang voordat de ontvanger een volledige fix van satellieten heeft, ook niet als je hem een tijdje niet hebt gebruikt of veel bent verplaatst terwijl de ontvanger uitstond.

Het aanmaken van routes/waypoints

Routes en waypoints kun je vrij gemakkelijk op de ontvanger zelf aanmaken. Dankzij de joystick is het nauwkeurig positioneren van een waypoint kinderspel, terwijl je middels een menu en de joystick samen snel een route kunt samenstellen. Omdat je daarbij direct op de kaart kunt kijken, kun je de route gemakkelijk uitstippelen over een pad of weg. Eenmaal op pad gebruik je de gegevens die de ontvanger toont om te navigeren. Daarbij zijn zaken als afstand en tijd dat je nog onderweg bent altijd duidelijk in beeld.

Meerlaagse kaarten

Een absoluut pluspunt van de Satmap Active 10+ zijn de meerlaagse kaarten. Die werken volgens het principe dat je waarschijnlijk minder details wilt zien als je verder uitzoomt, terwijl je waarschijnlijk meer details wilt zien als je inzoomt. Dat heeft als gevolg dat je steeds de meest geschikte kaart ziet op basis van de mate waarin je bent ingezoomd. Zoom je dus ver uit, dan zie je een overzichtelijke wegenkaart met snelwegen en plaatsen, terwijl je automatisch een topografische kaart krijgt te zien als je flink inzoomt. Zo hou je altijd goed overzicht van de situatie en kun je ook gemakkelijk even snel kijken wat er te verwachten is op de langere termijn bij bijvoorbeeld meerdaagse tochten.

Losse kaarten, dure hobby?

Een nadeel van de manier waarop de Satmap Active 10+ met kaarten werkt is wellicht het feit dat de verschillende topkaarten los moeten worden aangeschaft. Elk land heeft zo dus zijn eigen SD-cards, terwijl voor veel landen geldt dat ze zelfs over verschillende los verkrijgbare SD-cards zijn verdeeld. Daardoor kan het knap prijzig worden als je in veel verschillende landen of gebieden je ontvanger wilt gebruiken. Het heeft echter ook een voordeel: er zijn van bijzonder veel gebieden zeer gedetailleerde kaarten beschikbaar. Bovendien kun je zelf kiezen wat voor soort schaal je het liefst zou willen. Voor Nederland zijn er bijvoorbeeld kaarten van 1:25.000 en 1:50.000 beschikbaar.

Conclusie: een gebruikersvriendelijke, robuuste ontvanger

Ik heb de Satmap Active 10+ ervaren als een zeer gebruikersvriendelijke en robuuste ontvanger. De kaarten (in mijn geval Topo van noordoost Spanje) zijn zeer gedetailleerd en redelijk up-to-date. De knoppen zijn gemakkelijk te bedienen en de menustructuur is duidelijk en intuïtief. Erg prettig vond ik het kunnen uitstippelen van een route ‘in het veld’ (op de camping of bij de tent), zonder daarbij al te veel te moeten typen of zelfs een laptop nodig te hebben. Het batterijverbruik is prima (ik heb enkel de batterijen gebruikt, niet de optionele accu) en het scherm is goed afleesbaar, ook in fel zonlicht. Al met al een GPS-ontvanger die ik zeer geschikt acht voor (berg)wandelaars en geocachers.

Kenmerken volgens de fabrikant:

 • Versterkte, stootvaste ABS behuizing die bestand is tegen alle weersomstandigheden
 • Werkt zowel overdag als ‘s nachts
 • SiRF Star III gps-ontvanger
 • Geïntegreerde 18mm patch antenne
 • Ingebouwd elektronisch kompas met 2 assen
 • 3,5 inch LCD TFT kleurenscherm met backlight
 • Microsoft CE besturingssysteem
 • Ingebouwde lithium-polymeer batterijlader
 • Stroomvoorzieningsopties: 3 standaard AA alkaline batterijen; Grote ‘slimme’ 3,7V / 2900mAh lithium-polymeer batterij; 240V / 120V netvoeding; 12V autolader (sigarettenaansteker)
 • USB 2.0 met twee functies: Stroomvoorziening en Data-overdracht van en naar pc
 • SD-kaartlezer – maakt uitbreiding van het geheugen mogelijk (momenteel tot 4GB) (NB: de geheugenruimte wordt uitsluitend beperkt door de capaciteit van de beschikbare SD-kaarten)
 • ARM 9 processor
 • Ingebouwde multimedia speler
 • 128MB RAM
 • Verwisselbare achterzijde die verschillende aanvullende mogelijkheden biedt: Verschillende opties voor stroomvoorziening; Opbergruimte voor extra SD-kaarten; Upgrades voor toekomstige functies
 • Verwisselbare displaybescherming (waardoor sub-branding/event-branding mogelijk is)
 • Alle gps-functies (realtime klok, registratie van gegevens, waypoints, tijd enz.)
 • Statistieken van de tocht worden automatisch bijgehouden (te uploaden naar een pc)
 • Ingebouwde mogelijkheid om routes te plannen en waypoints vast te leggen
 • Kaartgegevens van Kadaster
 • Meervoudige zoom en snelle verschuivingsmogelijkheden
 • Compatibiliteit met luchtfotografi e/satellietbeelden
 • Op de kaarten worden gps-gegevens weergegeven (een icoon met ‘u bevindt zich hier’ en een ‘slakkenspoor’ dat de gekozen route toont)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.satmap.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: