Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

VAUDE Odysee

Ingezonden door: Rob Plas
Gepubliceerd op: 14-06-2010, 08:49

VAUDE Odysee

Deze beoordeling is gebaseerd op gebruik in de Ardennen in februari (natte sneeuw) wandel en motorweekendjes in Nederland en de West Highland Way in Schotland in mei.

Volwaardige 1-persoonstent

Deze tent die sinds een maand of 5 in mijn bezit is, wordt aangeboden als 2 persoonstent. Maar mocht je werkelijk met 2 personen in deze tent willen overnachten dan blijft er nauwelijks ruimte over voor bagage, en zeker geen 2 rugzakken. Zelf beschouw ik deze tent dus als een volwaardige 1-persoonstent. Als zodanig beschouwd heb je er een werkelijk fantastische tent aan waar je een ook als wat grotere persoon goed in kunt slapen en dan ook een forse rugzak in kwijt kunt. Door het lage gewicht is deze tent goed te gebruiken voor een persoon alleen die toch wat meer comfort zoekt dan een tarp of een bivakzak.

3-stoks tent

Deze 3-stoks tent weegt 1875 gram en is ingepakt een keurig klein pakketje. Er is geen echte luifel maar je kan met wat voorzichtigheid voor je binnentent redelijk beschermd (op een gasbrandertje) wel een potje koken. Opzetten is zo gepiept, maar je moet wel even opletten hoe je de 2 stokken in de sleuven schuift. Er zit op 1/3 van de lengte namelijk een knik die de bovenkant van de tent vormt. Plaats je de stokken verkeerd op dan staat de tent als een slappe sok, doe je het goed dan heb je een keurige strakke tent. De derde, korte boogstok past goed maar langs de gaten kan je bij veel regen wat lekkage hebben. Verder is de tent keurig afgewerkt en goed waterdicht. De ventilatie is niet heel erg super dus in winterse omstandigheden (-3, natte sneeuw) werd het wat klam in de tent. Tijdens een forse bui in Schotland voldeed de tent weer prima.

Overige kenmerken

In de tent zijn lijnen gespannen waar je niet te grote kledingstukken kan drogen en er is zijn natuurlijk wat opbergvakken voor bijvoorbeeld een bril. Verder is de tent afgewerkt in vrij lichte kleuren doek waardoor je snel vrij veel licht hebt binnenin. Een voordeel als je bezig bent binnen, een nadeel als je wilt uitslapen.

Aanbeveling

Ik beveel deze tent aan voor hikers en fietsers die alleen op stap zijn. Ben je met 2 personen dan is de ruimte beperkt en moet je er rekening mee houden dat je rugzakken/fietstassen buiten de tent moet houden.

Pluspunten

Opzet/afbreek gemak. Met 6 haringen staat de tent goed. Het lage gewicht en kleine pakmaat zijn natuurlijk zeer prettig in de rugzak of fietstas. De afwerking is van hoog nivo met gebruik van de modernste materialen. De tent is ook redelijk hoog waardoor je er ook goed rechtop in kunt zitten. Dit is een groot pluspunt tov lagere tenten waar je alles liggend moet doen. Op den duur is dit namelijk erg vermoeiend. Als 1 persoonstent een prima keuze.

Minpunten

De prijs van 350 euro, voor 2 personen te klein. Je moet even doorhebben hoe je de stokken plaatst en er is kans op minimale lekkage op de bevestiging van de boogstok boven de ingang. Als echte wintertent zijn de ventilatie mogelijkheden beperkt maar eerlijk is eerlijk: zo wordt de tent ook niet aangeprezen. Bij opzetten/afbreken in de regen kan je niet eerst de binnentent apart afbreken omdat de stokken in de binnentent verwerkt zitten met daaroverheen de buitentent.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.vaude.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Rob Plas: