foto

In de kijker: Suunto X9

De Suunto X9 is zo'n technologisch wonder dat veel, zo niet alle meetinstrumenten in zich voert die een beetje buitensporter graag bij zich wil hebben tijdens een tocht: een horloge, hoogtemeter, barometer, thermometer, kompas en bovendien een GPS.

Suunto X9Maar de kracht van de Suunto X9 komt pas echt tot zijn recht als je 'm eenmaal aan de computer hebt aangesloten en alle mogelijkhden van het bijgeleverde programma TrekManager hebt uitgeprobeerd. En dat kan zowel vóórdat je op weg gaat (het plannen van je route, ingeven van belangrijke punten zoals waterbronnen en berghutten) als achteraf om te zien wat je precies gedaan hebt (track van de gevolgde route, snelheid, hoogteprofiel, etc.). En helemaal handig is natuurlijk dat je al deze gegevens vervolgens kunt uitwisselen met andere mensen die hetzelfde programma en horloge gebruiken.

De meeste functionaliteiten van de X9 zijn al bekend van andere Suunto wristops. De hoogtemeter heeft een ingebouwd alarm, zodat je op een ingegeven hoogte een hoorbaar alarm krijgt. Ook de stijg- en daalsnelheid worden aangegeven. In de barometer worden de gegevens van de afgelopen 7 dagen opgeslagen en is de trend van de afgelopen 6 uur te zien in een grafiek. Het kompas hoeft niet persé horizontaal te worden gehouden voor een nauwkeurige meting en kan dus gemakkelijk afgelezen worden.

Maar natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar de GPS-functie van de Suunto X9. Deze heeft niet alleen de standaard-functies die je van een GPS mag verwachten (routes, tracks, waypoints), maar ook enkele speciale functies zoals TrackBack (het terug volgen van de gevolgde route), Find Home (het rechtstreeks terug-navigeren naar het beginpunt) en het opslaan (en direct bekijken) van maar liefst 25 tracks. Van deze tracks kan vervolgens onder andere bekeken worden wat het hoogste en laagste punt was, wat de gemiddelde stijg- en daalsnelheid was en wat de afgelegde afstand is.

In het bijgeleverde software-pakket (TrekManager) kunnen verschillende digitale kaarten worden ingevoerd en gecalibreerd om vervolgens ofwel de nog af te leggen route en waypoints uit te zetten of de afgelegde track (3D!) te bekijken. Ook kunnen tracks en waypoint worden uitgewisseld met andere gebruikers middels de eigen community van Suunto: www.suuntosports.com.

De verschillende schermen zijn duidelijk en gemakkelijk te bereiken. Middels aansluiting aan de PC zijn er vele extra mogelijkheden beschikbaar. De bijgeleverde oplader kan de X9 verschillende keren opladen met een 9Volt-batterij. Het bijgeleverde TrekManager geeft een schitterend beeld van de gevolgde route, zowel in cijfers als grafieken.

Bijzonder is tevens de oplader van de X9. Niet alleen fungeert deze als 'docking-station' voor het geval je het horloge wilt opladen via gewoon stroom of deze wilt aansluiten op de PC, maar tevens kan deze als mobiele oplader worden gebruikt. Middels het plaatsen van een 9V-batterij kan de X9 in het veld verschillende keren worden opgeladen. Hierdoor kan de GPS een heel weekend gebruikt worden, zonder dat deze hoeft te worden aangesloten op gewone 220V-stroom.

Bij de aanschaf is de prijs even slikken: 750 Euro voor een horloge is immers niet iets waar veel mensen direct warm voor lopen. De vele functionaliteiten van de X9 én de mogelijkheden van het gratis bijgeleverde software-pakket rechtvaardigen deze prijs echter wel. De mogelijkheden van de combinatie van GPS, horloge, barometer en kompas maken het immers een behoorlijke gewichtsbespaarder en tevens is alle info gemakkelijk te bereiken middels enkele duidelijke schermen.

Overigens is de Suunto X9 nu al beloond met een award: in Duitsland werd de Suunto X9 tijdens de ISPO (zeer belangrijke buitensport-beurs) beloond met de Ispo Outdoor Award 2004 in de categorie specials. Het commentaar: "The new computer system in wrist-strap format combines all the features of larger GPS systems in a light and easy to manage format, on the wrist. In addition to the fully expanded GPS characteristics, the X9 also contains an electronic compass and a barometer, thermometer and altimeter. The weather alarm function gives notice of larger changes in air pressure, and thus gives plenty of warning of a change in the weather. Once a predetermined route has been entered in the wrist-top device, the X9 can give the user a comprehensive overview of the current position at any time. The X9 gives precise instructions about direction, distance to travel and speed. Also possible is the calculation of how much time is left on the journey, and the expected time of arrival, taking into account the current travel speed. The device also stores the route that has been covered and enables the starting point to be found at any time. The 'Find home' function always displays the route already covered and the distance to the starting point that has been designated as 'home'."

De verkoopprijs van de Suunto X9 is EURO 750,00.

De Suunto X9 is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Suunto nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Voor meer informatie over Suunto in het algemeen kun je ook de site van Suunto zelf bezoeken.

Voor meer informatie over GPS kun je terecht in de navigatie-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Suunto:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 21-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }