Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Therm-a-Rest All Season NeoAir

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 01-07-2011, 08:43

Therm-a-Rest All Season NeoAir

Voor deze zomer heeft Therm-A-Rest eennieuwe aanvulling op hun NeoAir-serie aangekondigd: de All-Season. Ik had het geluk om dit splinternieuwe vier-seizoenen matras gedurende enkele maanden te mogen testen en er tijdens verschillende tochten op te slapen.

Laag gewicht met veel isolatie

Bij de All-Season combineert Therm-A-Rest twee zaken die van groot belang zijn voor een matras: een bijzonder laag gewicht en een goede isolatie. Tel daarbij op dat het matras opgeblazen ook nog eens redelijk dik is (lees: comfort biedt) en je begrijpt dat het matras direct in de smaak viel. Therm-A-Rest maakt gebruik van een meerlaagse zogenaamde Reflective Barrier en Triangular Core Matrix technologie. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat de lucht in het matras verdeeld wordt over een groot aantal kleine cellen die vervolgens dankzij reflectie ook nog eens de warmte goed vast weten te houden.

Eerste indruk

De eerste keer dat ik het matras in mijn handen kreeg kon ik me niet voorstellen dat het veel warmte of comfort zou kunnen bieden. Het pakketje is echt heel compact en het is dan bijzonder om te zien hoe zo’n klein pakketje na het opblazen een groot en comfortabel dik matras wordt. De eerste keer dat ik me er op legde was het wel even schrikken: het leek net of intern allerlei dingen stuk gingen. Een vreemd gekraak deed vermoeden dat overal lijmlagen loslieten en ik dus al snel op de grond zou liggen. Niets is echter minder waar: na een paar keer was het gekraak een stuk minder en rondvraag heeft me inmiddels geleerd dat bij de eerste paar keer gebruik van het matras het normaal is dat je dat gekraak hoort.

Hoog comfort

De andere Therm-A-Rest matrassen die eerder had gebruikt waren voor mij allemaal net te doen. Isolatie was weliswaar prima, maar omdat ik al snel last krijg van mijn rug op zulke dunne matjes ging ik al snel op zoek naar dikkere matrassen van andere merken. De All-Season is in die zin een verademing: hij is dusdanig dik dat ik zelfs bij het op mijn zij liggen de grond niet raak. Bovendien ligt het matras prettig: je schuift er niet gemakkelijk vanaf.

Gemakkelijk op te blazen

De All-Season is geen self-flatable matje, je moet hem gewoon zelf met de mond oppompen. Bij de matrassen die straks (juli 2011) in winkel liggen zit er echter tevens een stuffsack bij die als pomp gebruikt kan worden. Die zat er bij mijn sample niet bij, dus hoe die er uit ziet of werkt kan ik niet zeggen. Omdat er echter geen dons of ander ‘teer’ materiaal in het matras zit, kun je hem gewoon opblazen, duidelijk een voordeel ten opzichte van matrassen die je enkel met een pomp kunt oppompen.

Gewichten en andere cijfers

De All-Season van Therm-A-Rest heft een indrukwekkende R-waarde van 4,9. Het matras is verkrijgbaar in 3 verschillende maten (medium, regular en large) en heeft een gewicht variërend van 510 tot 710 gram.

Conclusie

Ik ben razend enthousiast over de All-Season van Therm-A-Rest. Het geeft aan dat ze goed hebben gekeken naar wat er op de markt verkrijgbaar is en wat buitensporters graag op de markt zouden willen zien. Een welkome aanvulling dus. En niet onbelangrijk: in de afgelopen maanden hebben meerdere andere mensen ook mijn exemplaar uitgeprobeerd en allen waren unaniem even enthousiast als ik er over ben...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.cascadedesigns.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: