Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Therm-a-Rest ToughSkin

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 17-10-2007, 02:25

Therm-a-Rest ToughSkin

De ToughSkin van Therm-A-Rest is een dubbellaags matras, waarbij het onderste deel bestaat uit closed-cell foam en de bovenste laag uit het bekende open-cell foam dat je ook in andere Therm-A-Rest self-inflatables aantreft. De lagen worden gescheiden door een luchtdichte afscheiding, waardoor de bovenste laag beschermd wordt tegen doorprikken van onderaf. Als een scherpe doorn immers in de onderste laag prikt, kan er geen lucht ontsnappen uit de bovenste laag en blijft je matras dus gewoon lekker hard opgeblazen. Bovendien zorgt de onderlaag voor wat extra comfort tegen oneffenheden en kou.

Eerste indruk

Toen ik de ToughSkin matras voor het eerst in mijn handen kreeg viel me vooral op dat hij iets zwaarder is dan de meeste andere (lichtgewicht) Therm-A-Rest matrassen die ik heb gebruikt. Vergeleken met de andere Therm-A-Rest matrassen uit de ‘Trek & Travel’-serie is hij echter uitzonderlijk licht van gewicht met zijn 1140 gram. Het matras is ietwat konisch vormgegeven, waardoor hij bovenaan breder is dan onderaan. Gewoon met de hand kun je ook duidelijk voelen dat er twee verschillende soorten foam in deze slaapmatras zitten: de bovenlaag is veel zachter dan de harde –beschermende- onderlaag.

Toch even proberen

Therm-A-Rest ToughSkin

Sceptisch als ik ben, heb ik toch eerst even geprobeerd of het ToughSkin ook daadwerkelijk so ‘tough’ is. Een simpele proef op de som dus met twee punaises om te kijken of het matras echt niet leeg loopt. En inderdaad: glansrijk geslaagd. Zelfs na twee nachten lang met twee punaises in z’n onderlaag blijft de ToughSkin gewoon hard en dus comfortabel!

Gebruik in verschillende omstandigheden

Inmiddels heb ik de ToughSkin op verschillende gelegenheden gebruikt en kunnen ervaren dat het behoorlijk relaxt is om niet steeds te moeten kijken of je je matras niet per ongeluk op een scherm steentje of doorntakken legt. Zeker bij het wildkamperen zonder tent kwam het matras goed tot zijn recht: zowel op een harde rotsondergrond als ook in het bos. Op de rotsondergrond heb je namelijk ook het voordeel dat je niet elke oneffenheid van de grond voelt doorprikken in je lichaam, terwijl op de bosgrond je je nauwelijks druk maakt om de grond eerst minutieus te checken op scherpe takjes. Het opblazen zelf gaat als vanouds: gewoon het ventiel open draaien bij aankomst op de kampeerplek en naderhand eventueel met de mond nog wat bijblazen. Het opruimen de volgende ochtend vraagt wat meer werk vanwege de hardere onderlaag, maar dat weegt naar mijn idee niet op tegen de voordelen van diezelfde laag.

Conclusie

Met de ToughSkin heeft Therm-A-Rest de onzekere factor voor meerdaagse tochten tot een minimum beperkt. Zeker als je bang bent om meerdere nachten zonder comfort te moeten slapen, dan is de ToughSkin ideaal. Je hebt immers geen reparatieset nodig en bent verzekerd van voldoende comfort en warmte. Zelfs als het matras wel leeg zou lopen heb je aan de onderste foam-laag nog voldoende om een nacht redelijk comfortabel te kunnen slapen.

Specificaties

Adviesprijs: Euro 115,00
Formaat: 51x183 centimeter
Gewicht: 1140 gram (regular)
Opgerold formaat: 53x13 centimeter
Dikte: 3,8 centimenter

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.cascadedesigns.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: