Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Therm-a-Rest LuxuryLite Ultralite Cot

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 31-05-2013, 11:06

Therm-a-Rest LuxuryLite Ultralite Cot

Je eigen bed meenemen in je rugzak, het moet niet gekker worden. Dat was eigenlijk mijn eerste reactie toen ik de Cots van Therm-a-Rest voor het eerst zag. Tot ik de pakmaat en gewicht zag, toen begon ik toch te twijfelen. En toen ik het bedje vervolgens ook nog enkele nachten achter elkaar probeerde was ik om: dit is toch wel een goede aanvulling op je uitrusting voor meerdaagse tochten.

Het idee: comfortabeler slapen

Het idee achter deze cot zit hem al in de naam: LuxuryLite. Het is een lichtgewicht manier om luxe/comfortabel te slapen. Je ligt ruim 10 cm boven de grond, op een bedje dat op spanning staat en dus volledig met je lichaam meebuigt. Daardoor heb je geen drukpunten op bijvoorbeeld je heupen of schouders en slaap je dus bijna net zo comfortabel als thuis in je eigen bed.

Opzetten: eerst de handleiding lezen

De LuxuryLite Ultralite Cot bestaat uit behoorlijk wat losse onderdelen, dus je doet er goed aan om de handleiding eerst even door te lezen voordat je aan de slag gaat. Niet dat het moeilijk is om dit bedje in elkaar te zetten, integendeel zelfs, maar je moet wel even goed kijken hoe het moet om te voorkomen dat je het bed beschadigt als je er voor het eerst opgaat liggen. Bij het opzetten kun je overigens kiezen uit twee verschillende configuraties: standaard en lichtgewicht. Bij standaard heeft het bedje een gewicht van 1,24 kg, maar kan hij tot bijna 150 kilo dragen. Bij lichtgewicht weegt het bed net geen kilo, maar kan hij tot bijna 80 kilo aan gewicht dragen.

Constructie: degelijk materiaal

Het bed bestaat grofweg uit vier verschillende onderdelen. Een nylon doek, twee lange stokken, pootjes en spanningsbogen. Bij de keuze aan materiaal heeft Therm-a-Rest gekozen voor degelijke, duurzame materialen die tegen een stootje kunnen en dus ook behoorlijk weatherproof zijn. Zo is het nylon doek gelamineerd en waterbestendig. Een ripstop-constructie van sterke draden die door het gehele doek voeren, vergroten de stevigheid en voorkomen verdere beschadiging in geval bijvoorbeeld een sterke tak dwars door het doek zou komen te steken. De beide zijstokken, elke ruim 180 cm lang zijn gemaakt van stevig geanodiseerd aluminium. hetzelfde geldt voor de stokken die gebruikt worden om het bed op spanning te brengen. De voetsteunen waar het bed op rust zijn van stevig nylon gemaakt en dusdanig afgerond dat ze op geen enkele manier het grond zeil van je tent kunnen beschadigen.

Compleet systeem

De LuxuryLite Ultralite Cot maakt eigenlijk deel uit van een compleet systeem. Dat bestaat uit het bed zelf, maar daar bovenopo uiteraard een goed matras zoals één van de NeoAir matrassen. Vervolgens een Therm-a-Rest slaapzak die speciaal is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de NeoAir matrassen. Dus een slaapzak die aan de onderkant nauwelijks isolatie biedt, omdat dit immers als in ruime mate door het matras wordt gedaan. En vervolgens om het af te maken nog een NeoAir kussen, zodat je je hoofd heerlijk te rusten kunt leggen. Deze combinatie heb ik nu meerdere keren gebruikt en is ideaal: veel comfort gecombineerd met weinig gewicht en pakvolume.

Ideaal voor meerdaagse tochten

Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar ik zie het nut voor dit bed vooral voor meerdaagse tochten. En de reden is simpel: ik heb en erg slechte rug en dat merk je direct als je en paar nachten op enkel een matje op de grond ligt. Zelfs een dikkere NeoAir of Exped mat kan dat niet voorkomen. Maar een enkele nacht trek ik zonder problemen. Dus dan is het extra gewicht eigenlijk zonde om mee te nemen. Op meerdaagse tochten wordt het nadeel van het beetje extra gewicht echter volledig weggevaagd door het voordeel van een goede nachtrust en geen enkel probleem met mijn rug. Die ene kilo extra zie ik dan niet als een probleem,simpelweg omdat ik ook na een paar nachten nog steeds geen problemen krijg met mijn rug. Zeker als je de combinatie van het volledige systeem kiest, inclusief lichtgewicht slaapzak en NeoAir mat van Therm-a-Rest, dan is het puur genieten tijdens de nacht.

Wel aan de prijs

Het bedje is degelijk, klein verpakbaar, redelijk gemakkelijk op te bouwen, licht van gewicht en biedt veel comfort. Niks op aan te merken dus? Eigenlijk maar één ding: hij is met 230 euro stevig aan de prijs. Maar als je dat afzet tegen het gemis van rugklachten...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.cascadedesigns.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: