Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Patagonia Rainshadow Jacket

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 04-04-2008, 09:31

Patagonia Rainshadow Jacket

Naar aanleiding van het lezen van een aantal topics over dure outdoor-materialen bedacht ik mij dat een review over een “budget” maar zeer gewaardeerd artikel ook wel op zijn plaats zou zijn.

Ik ben in het bezit van een aantal duurdere wwa jassen maar vanwege het gewicht en/of de aanschafprijs wil ik deze bij bepaalde omstandigheden niet meenemen. Hier voor heb ik een Rainshadow Jacket van Patagonia aangeschaft. Ze typeren dit jack als licht alternatief voor gebruik in alledaagse situaties en hiking/ trekking. Het jack is gemaakt van ripstop materiaal met een H2NoHB 2,5 laags afwerking met een Deluge dwr finish, ook bevat het jack waterdichte ritsen voor de zakken en okselritsen.

Gebruik

Ik heb dit jack specifiek aangeschaft voor als ik een van mijn andere jassen niet zou willen gebruiken, dit kan worden veroorzaakt door het hogere gewicht of omstandigheden waarbij je geen hele dure spullen wilt mee slepen (festivals, weekeindje weg met de Stam ed.) maar toch zocht ik een jack met een aardige pasvorm, goede wwa capaciteiten en eentje die handig is in gebruik. Omdat dit jack een 2,5 laags materiaal is gemaakt heeft deze geen “losse” binnen voering wat zeker ten goede komt van het gewicht, de keuken weegschaal geeft voor een maatje M (met een eigen foedraal er bij) net iets meer dan 350 gram aan. Het jack is uitgevoerd met oksel ritsen, 2 steekzakken en een capuchon die is uitgevoerd met klep en in 2 richtingen kan worden versteld. Een klimhelm past er prima onder en een fietshelmpje gaat net.

Pasvorm

Het jack heeft een redelijk rechttoe-rechtaan snit maar valt best nog behoorlijk, met wat verstel mogelijk heden, klitteband bij de mouwen en een aantrekkoord bij de taille, kun je het jack redelijk aanpassen. Evenwel fladdert het jack op de fiets bijna niet, had eigenlijk meer verwacht. Ook een voordeel is dat een donzen of isolatie vest (Häglofs barrier hood) er prima onder past waardoor dit jack zich ook goed leent voor koudere omstandigheden.

Materiaal

Het H2No materiaal van Pata is een verzamel naam voor een aantal verschillende coatings/membranen. In dit jack is een membraan verwerkt op een ripstop buitenstof die met de befaamde Deluge dwr coating is afgewerkt. De ademende eigenschappen van dit jack vallen mij helemaal niet tegen. Heb zo 123 geen ret-waardes kunnen vinden maar volgens mijn eigen ervaringen valt dit jack tussen Klassiek gtx en xcr in. Best comfortabel dus. Ook blijft het jack na een jaar gebruik nog heel erg goed afparelen en ben ik tot op heden nog niet doorgeregend in dit jack. Het nadeel van de “waterdichte” ritsen blijk wel weer, de siliconenstrip begint al aardig sporen van slijtage te vertonen, gelukkig zit er achter de sluit rits een behoorlijke overslag en gebruik ik de andere ritsen amper. Dit is het enige minpuntje wat ik zo snel kan vinden.

Inzet

Zelf neem ik dit jack mee op bv fietsvakantie, dan heb ik zelden een wwa jack aan. Ook steek ik dit jack vaak in de rugzak als er voor een wandeling goed weer is opgegeven of als ik er in de zomer niet helemaal zeker van ben. Immers weegt het jack erg weinig. Ook naar festivals in de openlucht en andere minder “outdoor” achtige activiteiten gaat dit jack mee.

Conclusie

Voor een jack erbij of juist als lichtgewicht beginners jack is dit een prima keus, de belangrijkste eigenschappen van een dergelijk kledingstuk scoren meer dan prima. Echter blijft dit natuurlijk geen jack voor “expeditie” gebruik. Maar voor het geld een prima jack.

Jack kost ongeveer 150 euro

Specs volgens de fabrikant:

  • 2.5-layer tear-resistant fabric is packable and lightweight; interior surface texture channels moisture away from skin, protects the waterproof barrier from abrasion and slides easily over layers
  • Helmet-compatible, roll-down, 2-way adjustable hood
  • Water-resistant zippered external pockets; zippered internal left chest pocket
  • Water-resistant front zipper and pit zips
  • Cuffs secure with low-bulk tabs; drawcord hem
  • 2.7-oz, 50-denier, 2.5-layer ripstop nylon, with a waterproof/breathable H2No® barrier and a Deluge DWR finish
  • 369 g (13 oz) (L)

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.patagonia.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: