Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Elastische webbings Edelrid klettersteigsets vervangen

Elastische webbings Edelrid klettersteigsets vervangenEdelrid heeft eind augustus uit voorzorg de klettersteigsets met elastische webbings teruggeroepen voor een technische veiligheidscontrole. Bij alle teruggekomen sets zijn de webbings vervangen door een nieuw ontwikkelde oplossing. In de tussentijd heeft de veiligheidscommissie van de DAV (Duitse "NKBV") een nieuwe testprocedure ontwikkeld. De nieuwe webbings voldoen aan deze test.

Klettersteigen is booming
Klettersteigen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen hebben deze manier van klimmen met ladders en kabels ontdekt. Vaak tijdens vakanties en met een gehuurde set. Een gehuurde klettersteigset wordt over het algemeen vaker gebruikt dan een set in privé eigendom. Reagerend op dit veranderende gebruik, hebben de DAV en het geaccrediteerde test laboratorium van TÜV Süd GmbH een nieuwe testprocedure ontwikkeld voor het langdurig gebruik van elastische webbings.

Nieuwe webbings voor geretourneerde klettersteigsets
Edelrid heeft diverse materialen getest die gebruikt zouden kunnen worden voor de elastische webbings conform de nieuwe test procedure. Gekozen is voor een nieuw materiaal en een nieuwe afwerkprocedure. De nieuwe webbing heeft de DAV safety test doorstaan. Daarnaast presenteert de nieuwe webbing hoog op de veiligheidsmarges, ook na intensief gebruik, en voldoet het ruim aan de eisen van de nieuwe test. Alle geretourneerde klettersteigsets worden voorzien van de nieuwe webbing en teruggestuurd naar de consument. De nieuwe webbings hebben een andere kleur en zijn makkelijk te herkennen: een groene streep in het midden van de ene zwarte webbing en een blauwe streep op de andere.

Levensduur
In de nieuwe testprocedure worden de elastische webbings 50.000 keer uitgerekt. Opspannen en ontspannen is één cyclus. Na 50.000 cycli moet de klettersteigset nog een dynamische test ondergaan op een elastische test machine. Op basis van deze resultaten is de levensduur te bepalen van een klettersteigset.

Gemiddeld is een klettersteig 400m lang. Dat betekent dat tijdens het klettersteigen een set gemiddeld 300 cycli doorstaat bij iedere keer dat het gebruikt wordt.  • iemand die 5 klettersteigs per jaar doet, heeft ongeveer 1.500 cycli daarvoor nodig;
  • iemand die 15 klettersteigs per jaar doet, heeft ongeveer 4.500 cycli daarvoor nodig;
  • een set die 75 keer per jaar wordt verhuurd, is onderhevig aan ongeveer 22.500 cycli.


Volgens dit voorbeeld, moet een huurset iedere twee jaar vervangen worden (na 150 klettersteigs; 45.000 cycli). Ervan uitgaande dat de set goed onderhouden en veilig opgeborgen wordt, is de klettersteigset tot 50.000 cycli te gebruiken. Echter, wanneer niet goed voor de set wordt gezorgd, is de levensduur aanzienlijk lager.

Veiligheid - nu en in de toekomst
Alle Edelrid producten zijn ontwikkeld, geproduceerd, gecertificeerd en geleverd in overeenstemming met de statutaire standaard. Het terugroepen van zeven van de Edelrid klettersteigsets is noodzakelijk voor de veiligheid van de klanten. Edelrid maakt hierbij geen onderscheid tussen klettersteigsets voor privé gebruik en sets voor verhuur. Bij Edelrid staan veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Om deze reden is besloten om de sets terug te roepen. Er is intensief onderzoek gedaan en er zijn nieuwe materialen ontwikkeld en getest.

Voor meer informatie: https://www.edelrid.de/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Edelrid:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.