Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Keen Tunari CNX

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 08-03-2013, 03:58

Keen Tunari CNX

CNX is een nieuwe serie schoenen van het merk KEEN waarmee ze de trend van barefoot combineren met de bekende bescherming die KEEN schoenen normaal gesproken bieden. Ik heb in de afgelopen maanden een paar Tunari CNX schoenen geprobeerd, een multi-sport model uit de CNX-serie.

Even wennen

Het eerste dat opviel toen ik de schoenen voor het eerst aandeed was het feit dat ik ontzettend moest wennen aan het feit dat er veel minder demping in de schoenen zit dan ik gewend ben van KEEN schoenen. Dat is ook logisch, want de zool is vele malen dunner dan die van andere soorten KEEN. Je past er echter brij snel je manier van lopen op aan en dan gaat het al veel natuurlijker.

Licht van gewicht

Zoals je zult begrijpen zijn deze schoenen veel lichter dan andere wandelschoenen. Het gewicht zit ruim onder de 300 gram en dat merk je goed als je eenmaal gewend bent aan de schoenen: je voelt ze namelijk nauwelijks meer en hebt daadwerkelijk het idee dat je als het ware met blote voeten loopt.

Bekende KEEN bescherming

KEEN is natuurlijk bekend geworden vanwege de kenmerkende bescherming op de neus van de schoenen. Ook deTunari CNX is uitgevoerd met een dergelijk neus, maar dan veel minimalistischer dan bij de normale wandelschoenen en sandalen van het merk. Mar nog toch biedt de neus goede bescherming. En in tegenstelling tot andere pure barefoot-schoenen biedt ook de zool van deze schoen redelijk goede bescherming. In had althans niet het idee dat ik tijdens het wandelen steeds naar de grond moest kijken om te voorkomen dat ik bijvoorbeeld op een steentje zou gaan staan.

Opvallende kleuren

Mijn model Tunari CNX is nog redelijk conservatief als het gaat om de kleur (grijs, zwart met rode accenten), maar ik heb gezien dat de collectie een groot aantal modellen bevat met opvallen fleurige kleuren. Leuk dus voor de zomer, maar wellicht minder geschikt voor op kantoor. Daar heeft KEEN zelf overigens ook over nagedacht, want ze hebben tevens een serie schoenen (BLVD) die er voor wat betreft kleur en look redelijk conservatief uitzien en dus prima naar het werk gedragen kunnen worden.

Lekker voor even

Tijdens het uitproberen van de Tunari CNX heb ik bewust onderscheid gemaakt tussen lange en korte wandelingen. Dus wandelingen van slechts een uurtje of twee en wandelingen die nagenoeg de hele dag duurden. Tijdens korte wandelingen voldoen de schoenen prima voor mij: ze zijn comfortabel, licht van gewicht en bieden goede bescherming tijdens het lopen. Tijdens langere wandelingen vond ik ze over het algemeen na zo'n vier uurtjes wandelen minder prettig zitten. Ik kreeg althans vaak een branderig gevoel onder de voeten en ook het feit dat je anders loopt (minder demping richting knieƫn en rug) ging op den duur ten koste van het wandelplezier. Juist ook omdat je op dergelijke wandelingen al snel wat extra gewicht met je meeneemt in de vorm van een daypack maakt ze naar mijn idee dan ook minder geschikt voor langere tochten. Daarbij moet ik overigens wel melden dat ik een zwakke rug heb en al eens ben geopereerd aan een knie,m dus in die zin heb ik al snel last als ik niet 100% optimaal ben uitgerust met goede schoenen op langere tochten.

Conclusie

Jammer genoeg kan ik niet anders concluderen dat de CNX-schoenen van KEEN niet echt mijn ding zijn. Mensen die goede ervaringen hebben met andere barefoot-schoenen zullen echter juist wel erg verheugd zijn met deze schoenen, die dezelfde barefoot-ervaring biedt, maar daarnaast ook extra bescherming voor de voeten zelf...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: