Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

KEEN Women's Terradora Ethos

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 24-03-2018, 07:20

KEEN Women's Terradora Ethos

De Terradora-serie van KEEN is inmiddels uitgebreid met een halfopen zomermodel: de Women's Terradora Ethos. Een soort hybride model tussen een zomerse sandaal en een lichtgewicht sportschoen. Ideaal om te gebruiken buiten de gebaande paden, maar ook voor naar het strand, langs het zwembad of als extra reisschoen. En dat is dus uitgetest.

Zomers model

Met de Ethos maakt KEEN de Terradora-serie nog completer. Deze hybride schoen is namelijk half sandaal en half sportschoen en is daardoor ideaal om in de zomer mee te nemen als extra reisschoen of om te gebruiken tijdens je dagelijks rondje joggen. Een echte trailFit-schoen dus, die je zeer goed ademend vermogen combineert met heerlijk loopcomfort en een stevige grip.

Combinatie van materialen

De schoenen zijn uitgevoerd met een combinatie van materialen. Zo zijn ze uiteraard voorzien van de bekende teenkap van rubber waar KEEN bekend om staat. Maar daarnaast wordt een synthetisch leder gebruikt om de pasvorm van de schoen ideaal aan te passen aan de voet: het vetersysteem trekt de synthetische leder als ware over de voet heen. Daaronder zit een sneldrogende liner die elastisch is en ook goed aanvoelt direct op de huid. Hetzelfde materiaal wordt gebruikt voor de schacht, zodat direct onder de enkels geen vervelende drukpunten ontstaan door de rand van de schacht.

Als een handschoen

Hoewel het weer nog niet ideaal is voor deze zomerse Ethos, werden de eerste passen reeds gezet tijdens enkele van de weinige dagen waarop een lentezon zich reeds liet zien. Bij het aantrekken bleek al direct wat het idee is van deze schoen: hij past als een handschoen. De eerste dag werd nog gebruik gemaakt van een ultradun liner-sokje, maar het materiaal voelt dermate prettig aan dat je ze ook prima zonder sokken kunt dragen. Dankzij het elastische veteringsysteem zit de schoen als gegoten, ook als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of het terrein wat minder vlak is.

Goede grip

En juist als het terrein minder vlak was bleken de zolen hun werk goed te doen. KEEN heeft de Terradora Ethos uitgerust met een 4mm diep profiel, waarbij de noppen zo zijn geplaatst dat je maximale grip houdt. De zool bestaat uit verschillende zones, elk met hun eigen eigenschappen. En hoewel dat inderdaad voor zeer goed grip zorgt, bleek bij hele kleine steentjes en gruis er wel regelmatig wat achter te blijven tussen het profiel. Gemakkelijk te verhelpen, maar in sommige gevallen kan dit als storend worden ervaren.

Licht van gewicht

Met een gewicht van slechts 600 gram per paar (maat 38,5) zijn deze schoenen prima mee te nemen als extra schoenen voor op reis of meerdaagse tochten. Niet alleen kunnen ze gemakkelijk een plekje in de reiskoffer of rugzak vinden, maar dankzij de treklus achterop de hiel ook gemakkelijk middels een karabijnhaak aan de rugzak worden gehangen. Dat laatste bleek overigens ook ideaal om ze te laten drogen na een korte rivierdoorsteek.

Geen onfrisse geurtjes

Hoewel ze daar nog niet genoeg voor gebruikt zijn om het ook daadwerkelijk te testen garandeert KEEN dat er veel minder snel onfrisse geurtjes zullen ontstaan in de schoen. Dat is iets dat bij sandalen inmiddels een bekend probleem is voor velen, maar door KEEN wordt ondervangen door de toepassing van CLEANSPORT NXT. Dit is een natuurlijke manier van het tegengaan van geurtjes door gebruik te maken van microben die als het ware actief worden zodra ze in aanraking komen met bijvoorbeeld zweet. De binnenzool (met ingebouwde demping overigens) is gemakkelijk te verwijderen om zowel de binnenkant van de schoen als ook de betreffende zool te reinigen indien nodig.

Conclusie

Met de Terradora Ethos heeft KEEN schoenen ontwikkeld die ideaal zijn voor zomerse omstandigheden. Niet alleen als schoenen voor het joggen, maar ook ideaal als extra reisschoen, waadschoenen en gewoon luchtige schoenen voor mensen die liever geen sandalen dragen. Het feit dat kleine steentjes af en toe blijven hangen is geen (groot) probleem, dus eigenlijk als nadeel te verwaarlozen.

Pluspunten

  • Lichtgewicht en comfortabel
  • Volwaardige losse binnenzool
  • Veelzijdig te gebruiken

Minpunten

  • Profiel houdt kleine steentjes vast

* Het testen van de schoenen zelf is door mijn partner uitgevoerd gedurende meerdere tochten en tochtjes onder verschillende omstandigheden.

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: