Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

KEEN Liberty Ridge (European Made)

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 29-09-2015, 04:02

KEEN Liberty Ridge (European Made)

KEEN opende begin 2015 een eigen productiefaciliteit in Europa om onder andere de Europese markt beter en sneller te kunnen bedienen. Niet alleen de zeer populaire KEEN Durand wordt daar sindsdien gemaakt, maar ook klassiek ogendende European Made - Liberty Ridge van KEEN dus.

Klassieke bergwandelschoen met moderne trekjes

Als je de Liberty Ridge voor het eerst ziet zul je denken dat je te maken hebt met een klassieke bergwandelschoen zoals die er zo velen zijn: een stevige rubber zool, leren bovenwerk en metalen veterringen voor duurzaamheid en stevig kunnen strikken. Maar de Liberty Ridge blijkt bij nader onderzoek toch behoorlijk wat moderne trekjes te hebben. Zo is de buitenzool samengesteld uit twee soorten rubber: de ene zorgt voor maximale grip, de ander voor meer duurzaamheid van de zool. Aan de binnenzijde is de Liberty Ridge daarnaast voorzien van het eigen KEEN.DRY membraan wat ervoor zorgt dat de schoen niet alleen waterdicht is, maar tevens een comfortabel binnenklimaat behoudt dankzij het ademende vermogen van het membraan. Verder is de Liberty Ridge - in tegenstelling tot veel traditionele bergwandelschoenen - voorzien van een zeer comfortabele en uitneembare inlegzool die in combinatie met de tussenzool voor verrassend veel demping zorgt.

European Made

De Liberty Ridge valt onder de eerste lichting nieuwe schoenen die KEEN fabriceert in Europa. Voor 'European Made' is KEEN een samenwerking aangegaan met een zeer ervaren Italiaanse productiepartner, die beschikt over een zeer moderne productiefaciliteit in Roemenië. Deze samenwerking biedt KEEN de mogelijkheid om beter te kunnen inspelen op de wensen van de Europese klanten. Niet alleen zijn levertijden korter, maar ook de transportlijnen zijn korter waardoor het milieu minder belast wordt. Schoenen die zijn gemaakt in Europa dragen een apart label 'European Made', waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn.

Stevig als een huis, maar toch verrassend soepel

Bij het aantrekken van de schoenen vallen twee dingen op: ze omvatten de voet direct op een manier waardoor je je letterlijk stevig in je schoenen voelt staan. Maar tegelijkertijd lopen ze verrassend soepel. De zool uit samengesteld rubber is stug, maar rolt toch redelijk soepel af. Daardoor is het bijzonder prettig lopen op deze schoenen. Het vetersysteem van de schoen is opgedeeld in twee delen: een onderste deel bovenop de voet en een deel bij de schacht, beiden gescheiden door een paar dieper gelegen metalen veterogen. Daardoor kun je de veters bovenop de voet wat losser laten, terwijl je de schoen toch stevig op de voet laat aansluiten. Dankzij de dik gevoerde schacht, voorzien van zacht leer, zitten de schoenen stevig om de enkels.

De tong is van boven ook gevoerd en voelt daardoor prettig aan tegen het scheenbeen. Bovendien is de tong voorzien van een kleine lus waar de veters doorheen lopen, zodat de tong ook tijdens een volle dag lopen goed op zijn plek blijft zetten.

De veterogen zijn zoals gezegd van metaal en dus bijzonder duurzaam. Bijkomend voordeel vind ik zelf dat de veters gemakkelijker door de veterogen glijden en het strikken daardoor gemakkelijk gaat. Iets dat zeker in het najaar, als je koude vingers hebt, een groot voordeel kan zijn.

Comfortabel dankzij geïntegreerde demping

KEEN maakt bij de fabricage van de schoenen gebruik van directe injectie voor wat betreft de onder- en tussenzool. Daarbij wordt de zool als het ware direct aan het buitenwerk, de schacht, van de schoen verbonden. Bij de fabricage levert dit de nodige energie- en milieuvoordelen op, maar als gebruiker heb je het voordeel dat de demping van de schoen optimaal is én blijft. Die demping wordt onder andere verkregen in combinatie met de speciale uitneembare inlegzool van de schoen.

'Metatomical footbed'

De Liberty Ridge is uitgerust met een speciale uitneembare inlegzool. KEEN zelf noemt dit het 'metatomical footbed'. Metatomical is hierbij een samenvoeging van twee woorden: metatarsal (middenvoetsbeentje) en anatomical (anatomisch). KEEN bedoelt hiermee dat de inlegzool en de daaronder liggende tussenzool volledig zijn aangepast aan de anatomische vorm van de voet om zo maximale ondersteuning en demping te kunnen bieden aan de voeten. Die demping is belangrijk omdat het voorkomt dat je lichaam bij elke stap een 'dreun' krijgt, zeker bij het dragen van een rugzak en je dus minder snel vermoeid raakt. Het bijzondere aan de techniek die KEEN gebruikt is dat de demping ook na vele kilometers nog steeds optimaal blijft. Bij klassieke schoenen blijkt de demping namelijk af te nemen na verloop van tijd, zeker bij schoenen die voorzien zijn van inferieure losse binnenzolen. Overigens is er in de losse inlegzool, precies onder de hak van de voet, een uitsparing op de plek waar de tussenzool voor extra demping zorgt. Daarom is het af te raden om andere inlegzolen te gebruiken die niet over deze specifieke uitsparing beschikken.

Waterdicht dankzij KEEN.DRY membraan

Het eigen KEEN.DRY membraan van KEEN zorgt ervoor dat je zonder problemen door plassen kunt stappen. De schoenen zijn met dit membraan gevoerd om enerzijds het water buiten te houden, maar anderzijds de ademende werking van het leer niet tegen te werken. Die ademende werking is nodig om het klimaat binnen de schoen zo optimaal mogelijk te houden. Niet alleen voor wat betreft temperatuur, maar ook voor wat betreft het afvoeren van lichaamsvocht dat je voeten tijdens het lopen uitstoten (zweet dus).

Eigen ervaringen met de rugzak

KEEN positioneert de Liberty Ridge als een hoogwaardiger (berg)wandelschoen die geschikt is voor technische wandelroutes in de bergen. Dus heb ik ze onder andere uitgeprobeerd op een dagtocht waarbij er redelijk wat hoogtemeters werden gemaakt en de paadjes niet altijd even vlak waren. Dit uiteraard met een rugzak op de rug, om zo te kijken of deze schoenen inderdaad de demping en stabiliteit hebben die ze pretenderen te bieden.

Zoals gezegd zitten de schoenen direct bijzonder stevig en prettig. Hoewel ik daarbij wel moet opmerken dat ik een aantreklus aan de achterzijde van de schoen mis. Dat maakt het aantrekken - zeker met koude vingers - een stuk lastiger. Zeker als je klassieke stevige bergwandelschoenen gewend bent, dan zijn deze schoenen een verademing voor wat betreft demping tijdens het lopen. Ook de stabiliteit is goed, wat ik zelf onder andere ondervond op delen van de route waarbij het pad erg smal was en vol lag met losse keien. De waterdichtheid heb ik getest door simpel weg aan de kant van een beekje te gaan zitten tijdens een pauze en mijn voeten botweg in het water te laten bungelen. Ook na een half uur rustig lunchen waren de voeten nog steeds droog. Test geslaagd dus.

Persoonlijk hou ik wel van dit soort klassiek ogende bergwandelschoenen die vervolgens toch voorzien blijken van de nodige moderne trekjes. 'Best of both worlds' zou je kunnen zeggen, iets dat voor de KEEN Liberty Ridge zeker opgaat.

Pluspunten

  • Zit stevig om de voet zonder deze af te klemmen
  • Soepel vetersysteem
  • Zeer goede demping tijdens het lopen
  • Ruim voldoende grip
  • Lopen soepel/licht

Minpunten

  • Geen aantreklus achterop de hiel

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: