Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

KEEN Wanderer WP W

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 15-03-2016, 10:27

KEEN Wanderer WP W

De Wanderer WP van KEEN is een nieuwe aanvulling op haar ‘European Made’ schoenen: bergwandelschoenen die in Europa en voor Europa gemaakt worden. De Wanderer WP zijn, zoals de WP in de naam al zegt, waterdicht, maar daarnaast ook bijzonder comfortabel en zeer veelzijdig. Voor deze bespreking is overigens gekozen voor het damesmodel van de KEEN Wanderer WP.

European Made

De Wanderer WP is één van de twee modellen die KEEN dit jaar toevoegt aan haar collectie van ‘European Made’ schoenen. Dankzij een samenwerkingsverband dat zij in 2015 zijn aangegaan met een Italiaanse productiepartner, kan KEEN nu schoenen aanbieden die speciaal voor de Europese markt en op Europees grondgebied worden gemaakt. Dat biedt verschillende voordelen, waarvan er enkelen direct aan de schoen terug zijn te zien. Zo hebben de schoenen enkele Europese kenmerken die bij andere KEEN-modellen niet ziet, zoals bijvoorbeeld de praktische treklus aan de achterkant van de schoen. Maar ook zijn de transportlijnen nu een stuk korter. Dit biedt voor de retailers uiteraard het voordeel van kortere levertijden, maar het feit dat dit ook enorm scheelt in belasting voor het milieu is misschien wel veel belangrijker op de lange termijn. Het feit dat KEEN ‘European Made’ dus zeer prominent op de doos en de schoen zelf afdrukt is logisch.

KEEN Wanderer WP W

Eerste indruk

De eerste indruk van de schoenen is goed. Ze zien er redelijk klassiek uit, voelen licht van gewicht aan en zijn duidelijk van eerste klas materiaal gemaakt. Het ontwerp oogt enerzijds klassiek, maar tegelijkertijd ook erg stijlvol en duidelijk met de ‘KEEN-touch’ vanwege de bekende neusbescherming en het gele driehoekje aan de zijkant van zool. Voor wat betreft looks heeft de schoen verder een lichtgekleurde lijn over de volledige lengte in de zool verwerkt en daarnaast zijn de veterogen gemaakt van metaal en beschikt de schoen over een verstelbare hielsteun die via de buitenkant loopt. Later meer daarover.

Veelzijdige schoenen

KEEN heeft bij het ontwerpen van de Wanderer WP geprobeerd om een zo veelzijdige mogelijke schoen te maken. Enerzijds een lage wandelschoen die gewoon comfortabel is, maar anderzijds een hoge schacht die ervoor zorgt dat de enkels voldoende ondersteuning hebben op momenten dat je wandelroute zich over minder goed begaanbaar terrein begeeft. Deze gevoerde schacht zorgt er tevens voor dat de schoen goed aansluit om de enkels, waardoor hij een stabiel gevoel geeft bij het aantrekken. Tijdens het lopen merk je dat dat gevoel juist is: ook als je over bijvoorbeeld paden met veel losse stenen loopt bieden de schoenen veel stabiliteit en sta je letterlijk stevig in je schoenen. De Wanderer WP bergwandelschoenen beschikken daarnaast over een zool met goede grip, die bovendien duurzaam is zodat hij niet snel zal slijten. Dit geeft vertrouwen tijdens het wandelen, waardoor je meer kunt genieten van de tocht.

Comfortabel rondom

Tijdens het lopen op de KEEN Wanderer WP merk je dat KEEN veel aandacht heeft geschonken aan het comfort van de schoenen. Dat begint met de goed dempende tussenzool, maar merk je ook aan de uitneembare inlegzool. KEEN noemt dit een ‘Metatomical Footbed’, een samentrekking van metatarsal en anatomical. Het ontwerp van de binnenzool voorziet in een inkeping in de onderkant welke samenvalt met een speciale demping in de binnenkant van de schoen. Dit zorgt ervoor dat bij het neerkomen van de voet, de hak minder snel gevoelig wordt door vermoeidheid. Zeker tijdens lange wandeltochten, van meer dan 6 uur per dag, merk je dat dit een verschil maakt. De metalen veterogen en haakjes zorgen ervoor dat je de veter flink stevig kunt aantrekken, maar bijzonder is de verstelbare hielondersteuning die samenwerkt met de veters. Door de veters strakker aan te trekken, wordt namelijk een band welke aan speciale veterogen is verbonden, ook strakker aangetrokken. Deze band loopt achter over de hiel van de schoen, waardoor de schoen stevig op de voet wordt getrokken. Daardoor blijft de voet stevig op zijn plaats zitten, maar niet op een vervelende manier. Van binnen is de schoen namelijk gevoerd met een vrije dikke lining die prettig aanvoelt op de voet. Tot slot zorgt de dikke voering van de halfhoge schacht ervoor dat de enkels goed stevig in de schoen geplaatst zijn en geven naast comfort ook extra stabiliteit.

KEEN Wanderer WP W

Waterdicht dankzij KEEN.DRY

KEEN heeft voor haar waterdichte (berg)wandelschoenen een eigen membraan, genaamd KEEN.DRY. Dit membraan is waterdicht, maar beschikt over ademend vermogen. Dit heeft tot gevolg dat de voeten droog blijven, ook als je door de plassen of een laagstaand stroompje water loopt. Het ademende vermogen zorgt ervoor dat je voeten niet al te klam aan gaan voelen en het transpiratievocht tijdens het lopen als het ware naar buiten wordt gedrukt. Het klimaat in de schoen blijft daardoor prettig. Ook als je bij warme temperaturen gaat wandelen.

Ervaringen tijdens het lopen

We hebben de KEEN Wanderer WP gebruikt onder verschillende omstandigheden, zowel op gebaande paden als op rotsachtige en grasondergrond. De schoenen doen precies wat KEEN zegt: ze zijn comfortabel, veelzijdig en bieden stabiliteit als dat nodig is. Europese features, zoals de treklus achterop de schoen om het aan- en uittrekken gemakkelijk, maken de schoenen nog aantrekkelijker dan de KEEN-schoenen die eerder zijn gedragen. De duurzaamheid is vanwege de nieuwheid van het model nog moeilijk te bepalen, maar de naden en afwerking van bijvoorbeeld de zool doen vermoeden dat dit wel goed zit. Het feit dat KEEN met ‘European Made’ tevens helpt om belasting voor het milieu te verminderen zijn zeker een plus. Echte nadelen hebben we niet echt kunnen vinden.

Praktische informatie

Bovenkant: Hoogwaardig nubuck en suède leder
Voering: KEEN.DRY waterdicht ademend membraan
Features: European-made, semi mid-cut schacht voor maximale veelzijdigheid, direct geïnjecteerde PU tussenzool voor blijvend comfort, stabiliteitssteun, geïntegreerde PU hieldemping, uitneembaar anatomisch gevormd ‘dual density’ voetbed, voorgevormde hielsteun voor verstelbare enkelondersteuning
Zool: 2-componenten rubber
Gewicht: Per schoen: 550 g (US herenmaat 9), 450 g (US damesmaat 7)

Pluspunten

  • Veelzijdig
  • Licht van gewicht
  • Goede afwerking
  • Comfortabel
  • Goede pasvorm

Minpunten

  • Geen eigenlijk

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: