Pit Schubert: Sicherheit und Risiko in Fels und Eis (Band III)
ISBN: 376336031x
224 pagina's
Uitgeverij: Bergverlag Rother
Importeur: Nilsson & LammAffiliate-links:


Sicherheit und Risiko in Fels und Eis (Band III)
Pit Schubert

Met dit derde deel van ĎSicherheit un Risiko in Fels un Eisí laat Pit Schubert zien dat ook vandaag de dag nog steeds veel te leren valt voor zowel klimmers als fabrikanten van klimmateriaal. Net als in de vorige delen laat Schubert aan de hand van daadwerkelijk gebeurde ongevallen zien wat er fout kan gaan bij het klimmen, maar ook gunt hij de lezer een blik in de wereld van veiligheidnormen en standaarden in de klimwereld.

Ten opzichte van vorige delen is dit deel (gelukkig) veel minder gevuld met bloederige fotoís van ongevallen, maar wordt er aan de hand van reconstructies met zowel fotoís als tekeningen duidelijk gemaakt hoe gemakkelijk het fout kan gaan bij het klimmen. Dat het niet altijd hoeft te gaan om laksheid bij klimmers toont het grote aantal ongevallen dat gebeurt waarbij een opeenvolging van toevalligheden leidt tot een dodelijk ongeval. Schubert behandelt daarbij niet alleen ongevallen in de Alpen-landen, maar ook ongevallen in andere landen. Zo komt bijvoorbeeld het bekende dodelijke ongeval in een Nederlandse klimhal van enkele jaren ter sprake.

Naast uitleg over toepassing van veiligheidsregels bespreekt Schubert ook de normen waar klimmateriaal aan moet voldoen. Daarbij laat hij zien hoe materiaal wordt getest en hoe er tot normen wordt gekomen en waarom. De voorbeelden zijn zeer sprekend en de verschillende anekdotes die de auteur gebruikt om de Ďdroge theorieí op te vullen is zeker de moeite waard. Zo verhaalt hij onder andere over zijn zoektocht naar de afkomst van een grote bout in een klimwand, die uiteindelijk blijkt af te komen van een stuk treinrails in de omgeving van de voet van de berg.

Schubert geldt als absolute goeroe als het aankomt op veiligheid en testen van klimmaterialen. Op een duidelijke en soms vermakelijke manier brengt hij zijn kennis en ervaring over aan de lezer en schroomt daarbij niet om klare taal te gebruiken richting fabrikanten en zij die (bijna) ongevallen hebben veroorzaakt door simpele basisregels voor wat betreft veiligheid niet toe te passen. Persoonlijk vind ik het prettig dat Schubert er deze keer voor heeft gekozen om niet te veel bloederige fotoís te plaatsen, maar juist middels reconstructie duidelijk maakt wat er werkelijk fout ging. Op die manier wordt de lezer niet afgeleid en is het een leerzaam boek om door te lezen en ook later nog eens in terug te bladeren.

Over de auteur

Pit Schubert is al ruim 32 jaar verbonden aan de Duitse Aplenvereniging en heeft meer dan 200 publicaties verzorgd op het gebied van de bergsport, met name over veiligheid.

Over Nilsson & Lamm

Veel mensen zullen de naam Nilsson & Lamm waarschijnlijk niet eens kennen. Vraag nu diezelfde mensen echter eens of ze uitgaven kennen als Lonely Planet, Rough Guide, Footprint, Michelin of Ordnance Survey. En dat is nog maar een piepklein deel van het ruime assortiment van boeken, gidsen en kaarten die Nilsson & Lamm importeert en distribueert in Nederland.

De meningen van anderen over dit boek

Anderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00.
Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Sicherheit und Risiko in Fels und Eis (Band III)' van Pit Schubert.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Was ik in vredesnaam maar thuisgebleven (Roger Rapoport, e.a.)
Op drift tussen Alaska en SiberiŽ (Dixie Dansercoer)
Wandelen met je hond (Nicky Gootjes)
Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser)
Goedkoop overnachten Nederland (ANWB)
Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch)
Hiking in the Sierra Nevada (Lonely Planet)
Wereldwijzer RoemeniŽ (Joost Kingma)
Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner)
Treks in the Dolomites (Martin Collins en Gillian Price)
Handboek kaart-kompas-GPS (Wat&Hoe praktisch) (Wolfgang Linke)
Trekking in Slovenia (The Slovene High Level Route) (Justi Carey en Roy Clark)
Long Way Down (Ewan McGregor en Charley Boorman)
SloveniŽ (David Robertson en Sarah Stewart)
Het grote ANWB Reisboek Europa (Els Andriesse(CoŲrd.))
ItaliŽ (Wat&Hoe reisgids) (Sally Roy ea.)
Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance)
Complete Lakeland Fells (Bill Birkett)
Fotogids Actie & Outdoor (Bill Hatcher)
SiciliŽ (Elmar Reishandboek) (Dr. Arnold Schaper)
Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker)
Swahili voor beginners (Peter Moore)
Handboek Dieren en Planten (Wilhelm Eisenreich, e.a.)
501 natuurwonderen (Miranda Barran ea)
Up Shit Creek (Joe Lindsay)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-07-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]