foto

In de kijker: Exped Vela I Extreme

De Exped Vela I Extreme is de op één na lichtste tent uit de Vela-serie van Exped. Met een gewicht van slechts 1,75 kilo is deze éénpersoonstent bijzonder licht voor de kwaliteit en ruimte die hij de gebruiker te bieden heeft. Bijzonder detail: de buitentent van de Vela I Extreme wordt geopend en gesloten middels een draadschuif-systeem en niet met een rits.

Exped Vela I ExtremeDe Vela-serie van Exped bestaat uit meerdere modellen, voor zowel één als twee personen. De hier besproken Vela I Extreme is qua gewicht de middelste van de éénpersoons-versies. Iets zwaarder is de Vela I, gemaakt van Ripstop Polyester en iets lichter is de Vela I Extreme Mesh, waarvan de binnentent geheel is gemaakt van gaas. Qua gewicht liggen ze niet ver uit elkaar: de Vela I Extreme weegt 1,75 kilo, de Polyester-versie is 100 gram zwaarder, de mesh-versie is 50 gram lichter. Bovendien bestaan er ook tweepersoons versies van de Vela: de Vela II tenten.

De Exped Vela I Extreme is even eenvoudig als vernuftig ontworpen. Zo kun je de tent al opzetten met slechts 2 haringen: aan het hoofd- en voeteneind elk één. Door er meer te gebruiken maak je de tent zelfs stormbestendig. De buitenten schuift als het ware over de middenstok van de tent en is dan ook niet voorzien van een rits. Dit scheelt niet alleen gewicht, maar neemt daardoor ook automatisch een potentiële doorlekplaats weg. De binnentent is verder vrij ruim en neem ongeveer de helft van het totale vloeroppervlak in beslag. De voortent is dan ook ruim genoeg om je rugzak te laten liggen als je deze liever niet mee de binnentent inneemt. En wil je lekker genieten van het uitzicht vanuit je binnentent, dan kun je er voor kiezen om het buitendoek op te rollen aan één of beide kanten voor een onbelemmerd zicht.

De stofslurfen zijn plat en aan beide zijden dubbel vastgestikt aan de rest van het doek. De buitensten wordt geopend en gesloten zonder rits. De buitenten kan eventueel deels of geheel worden opgerold voor een onbelemmerd zicht vanuit de binnenten. De Vela II Extreme is de tweepersoons-uitvoering van de Vela I Extreme.

De stokslurfen zijn ook bijzonder: deze zijn namelijk aan beide kanten in het doek genaaid en bieden daardoor veel minder weerstand bij bijvoorbeeld sneeuw of regen. Deze blijven daardoor niet op de tent liggen, maar worden er bij de geringste windvlaag gewoon weggeblazen. Het buitendoek zelf bestaat uit een siliconen-ripstop nylon, terwijl de binnentent is samengesteld uit ripstop Polyester en No-See-Um gaas. Het grondzeil ten slotte is PU-behandeld Taffetanylon met een waterkolom van maar liefst 10.000mm. De stokken zijn extreem licht: DAC Featherlite SL (9mm).

Ingepakt neemt de Vela I Extreme slechts 42x10 centimeter in beslag en past hij dus gemakkelijk onderin de meeste rugzakken. Verwacht je echter schitterend weer, dan kun je het pakketje ook kleiner maken door ofwel de binnentent, ofwel de buitenten thuis te laten. Beiden kunnen namelijk apart worden gebruikt.

De verkoopprijs van Exped Vela I Extreme is EURO 299,00.
De tweepersoons-uitvoering, de Vela II Extreme, kost EURO 415,00.

De Exped Vela I Extreme is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Exped nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met JongeJans Trading in Hazerswoude-Dorp (0172-586280).

Voor meer informatie over Exped in het algemeen kun je ook de site van Exped zelf bezoeken.

Voor meer informatie over tenten kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site

Recente nieuws-items met betrekking tot Exped:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }