foto

In de kijker: Lightwave t2 ultra

Voor mensen die op zoek zijn naar de perfecte balans tussen laag gewicht, hoge kwaliteit en veel ruimte biedt de nieuwe ultra-serie van Lightwave een uitkomst. De hier besproken t2 ultra weegt net iets meer dan 2 kilo maar biedt meer dan genoeg ruimte voor 2 personen Ún 2 rugzakken in de ruime voortent.

Lightwave t2 ultraDe ultra-serie bestaat uit tenten die gemaakt zijn van de beste materialen, waarbij het gewicht zo laag mogelijk gehouden is. Hierdoor is een serie tenten ontstaan die uitermate geschikt is voor 4-seizoenen trekking: licht van gewicht, zeer robuust en zeer ruim. De serie bestaat (zoals gewoonlijk bij Lightwave) uit verschillende maten/modellen die elk een eigen doelgroep hebben. Zo is er naast de t2 onder andere ook een t1 (ook een tunnelmodel, maar dan kleiner) en een g1 en g2 (geodetisch model). ook zijn er nog grotere versies beschikbaar met een ruimere voortent: de t1 ultra xt en de t2 ultra x2.

De hele ultra-serie maakt gebruikt van het "ARCHitekture" principe van Lightwave. Tenten zijn hierbij zo ontworpen dat ze de windbestendigheid van een gewone A-frame tent hebben, maar toch de ruimte houden van een klassieke tunneltent. Het geheim: een kleine knik midden in de middelste stokken (in de nok dus). De tenten blijven hierdoor beter in model bij harde zijwind (de vervorming is vele malen minder dan bij een gewone tunneltent) en ook is de buigspanning op de stokken minder dan bij een volledig gebogen stok (duurzaamheid).

De binnentent van de t2 ultra is zelfdragend en is hetgeen je als eerste opzet. De beide stokslurven hebben respectievelijke een groene of grijze kleur, net als de twee bijgeleverde DAC 8.50mm Featherlite stokken. Opzetten is daardoor kinderspel. Slim detail: de stokslurfen hebben openingen precies op die plekken waar ook de ventilatiegaten zitten in de buitentent. De luchtstroming wordt dus nergens onderbroken, ook niet door een mesh of iets dergelijks. De binnentent is gemaakt van 40d ripstop nylon en zogenaamde 'no see um' mesh. Het grondzeil, in de vorm van een kuip, is gemaakt van 50d high tenacity ripstop nylon, PU gecoat (5000mm).

De buitentent wordt gewoon over binnentent gelegd en met Velcro vastgemaakt aan de stokken. Bij het opzetten maak je gebruik van de bijgeleverde haringen: 14 vierkante, ultralichte 7001-T6 (aluminium legering) haringen. Ook de scheerlijnen zijn ultralicht en uniek, Lightwave maakt gebruik van Dyneema koorden van slechts 1,5 mm dikte en micro Line-Lock verstelstukjes. Deze zijn beresterk en toch heel klein en dus zeer licht. De buitenten is gemaakt van 30d high tenacity ripstop nylon, PU gecoat (5000mm). Op 3 plaatsen zijn er uitklapbare ventilatieroosters gemaakt. Slim detail: het pijpje uit de kleine ventilatieroosters kunnen tevens gebruikt worden voor noodreparatie van je tentstokken.

ARCHitekture zorgt ervoor dat de tent steviger staat bij harde wind, de stokken minder buigspanning hebben en water en sneeuw er beter afparelt. Op 3 plaatsen zijn er ventilatierooster ingebouwd welke opengezet kunnen worden. Slim detail: het buisje is tevens te gebruken voor noodreparatie aan de stokken. Op de punten waar er spanning op het doek komt te staan is deze verstevigd. Ook de haringen en scheerlijnen zijn ultralicht van gewicht.

De afmetingen van de t2 ultra: 80cm/110cm (hoogte) x 100cm/150cm (breedte) x 345cm (lengte, waarvan 225cm voor de binnentent en 120cm voor de buitentent).

Overigens is Lightwave vrij uniek in hun manier van tenten fabriceren: je kunt namelijk zelf de tent samenstellen die je wilt: kies bijvoorbeeld voor sterkere stokken of een een sterkere binnentent (dikker grondzeil) als je net iets meer wilt. De binnentent, buitentent en stokken zijn namelijk uitwisselbaar voor hetzelfde model tussen de verschillende series (bijvoorbeeld t2 ultra, t2 trek en t2 arctic).

De verkoopprijs van de Lightwave t2 ultra is EURO 560,00.

De Lightwave t2 ultra is in Nederland verkrijgbaar bij Kathmandu (Utrecht). In België bij De Berghut (Hamme), Kampeerder K2 (Antwerpen) en Kariboe (Hasselt en Leuven) Winkels die Lightwave nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Lightwave in Yeadon(UK) (+44(0)1132508833).

Voor meer informatie over Lightwave in het algemeen kun je ook de site van Lightwave zelf bezoeken.

Voor meer informatie over tenten kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Lightwave:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }