foto

In de kijker: Montrail Stratos XCR

In Nederland en BelgiŽ is het Amerikaanse merk Montrail nog geen grote bekende. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat het merk al meerdere jaren achteren in de vooraanstaande Amerikaanse (buiten)sportbladen de lijsten aanvoert van beste of meest comfortabele buitensportschoenen. De Stratos XCR is zo'n typische Montrail schoen: een soort middenweg tussen bergschoen en sportschoen, zowel beschermend voor je voet als ultralicht van gewicht.

Montrail Stratos XCRDe Stratos XCR maakt deel uit van de Fusion-serie. Zoals de naam van deze serie al doet vermoeden gaat het om een soort overgangsserie: het zijn geen zware bergschoenen, maar ook geen te lichte sportschoenen. Die combinatie zorgt voor een zeer lichte bergschoen, ideaal voor bijvoorbeeld klimtochten met een lange aanlooproute: je kunt met de Stratos XCR zowel in de aanlooproute als tijdens de klim prima uit de voeten.

Het geheim van het comfort van de Montrail schoenen zit 'm deels in hun filosofie. Door letterlijk honderdduizenden voeten te testen en op te meten kwamen ze tot een soort ideale leest. Deze leest draagt de naam IntegraFit en is gebaseerd op digitale scans van zo'n 800.000 paar voeten! Hier werd vervolgens een zeer comfortabele schacht omheen ontwikkeld en zie hier het resultaat: schoenen die uiterst comfortabel zijn tijdens het lopen. Van binnen voelt de schoen zeer zacht aan, niet op de laatste plaats door de dikke polstering/voering. Omdat hij net iets hoger is dan een gewone sportschoen biedt hij tevens extra bescherming voor de enkels.

Het buitenmateriaal is overigens erg flexibel gehouden. Daardoor hoef je de schoen dus niet in te lopen: hij zit direct als gegoten. Diezelfde buitenkant is voorzien van Gore-Tex EXO. Dit materiaal is zo aangebracht dat het vocht al aan de buitenkant van de schoen tegenhoudt. Bovendien zijn er op strategische plekken (zoals rond de tenen en de hiel) verstevigde stukken van rubber aangebracht ter bescherming.

De Fasttrax onderzool zorgt voor grip op zowel droge als natte ondergrond. Gore-Tex EXO houdt het water al aan de buitenkant van de schoen tegen. De IntegraFit leest is gebaseerd op zo'n 800.000 paar voeten. TerraFlex-technologie bestaat uit een 3-delige zool die zowel grip als comfort biedt.

Een ander geheim van het comfort van deze schoen is de zool. Deze is opgebouwd volgens de zogenaamde TerraFlex-technologie. Een bijzondere naam voor een systeem van een 3-delige zool: een Fasttrax onderzool, een beschermende tussenplaat en een schokabsorberende binnenzool. Combineer dit nu met de losse inlegzool en je begrijpt dat je voeten tijdens het lopen niet alleen goed zijn beschermd, maar tevens minder snel vermoeid aan zullen voelen.

Al met al is de Montrail Stratos XCR dus eigenlijk zowel een bergschoen als een sportschoen. Je kunt er dan ook behoorlijk mee klauteren, maar rennen langs het strand gaat 'm niet minder makkelijk af. Juist door het lichte gewicht (nog geen 500 gram per paar!) zijn ze zeer breed inzetbaar.

Leuk detail overigens: de schoenen worden geleverd inclusief reserve-veters en uitgebreide uitleg over het gebruikte materiaal en het onderhoud van de schoen. Bovendien is de Stratos XCR een diervriendelijk product: er worden geen dierlijke producten gebruikt tijdens de fabricage ervan.

De Stratos XCR wordt geleverd in zowel heren- als damesuitvoering en is verkrijgbaar in de maten 40-46 (halve maten), plus 47 voor de heren en in 35,5-43 voor de dames.

De verkoopprijs van de Montrail Stratos XCR is EURO 149,95.

De Montrail Stratos XCR is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Montrail nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met FoxXLite Trading Company in Groningen (050-5770269).

Meer informatie over schoenen vind je uiteraard in de rubriek over schoenen. Voor meer informatie over Montrail in het algemeen kun je ook de site van Montrail zelf bezoeken.

Recente nieuws-items met betrekking tot Montrail:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }