foto

In de kijker: Optimus Crux

Als gewicht een belangrijke factor bij het samenstellen van je paklijst is, dan zal de Optimus Crux al snel de rol van brander vervullen: met zijn 89 gram en extreem klein inpakvolume merk je nauwelijks dat je 'm meedraagt. Zet je deze kleine brander echter op je gastankje, dan zul je versteld staan van de power die er uit zo iets kleins kan komen: 3000 Watt om je eten lekker snel warm te hebben.

Optimus CruxHet Zweedse Optimus heeft sinds kort een nieuwe eigenaar en die heeft er geen gras over laten groeien: nieuwe producten in een nieuw jasje. Verfrissend groen dus in plaats van vervaarlijk rood dat normaal bij veel branders gebruikt wordt. De nieuwe Crux is op één punt sterk verbeterd met diens voorganger: de voetjes waar de pan op komt te staan zijn iets steviger en voorzien van meer tandjes waardoor je pan stabieler staat en je ook een grotere pan zonder problemen kunt gebruiken om in te koken.

Een compacte brander heeft vaak ook ''en groot nadeel: de vlam wordt ook compact en dus wordt je pan slechts op een heel klein punt verwarmd. Dit leidt bij sommige pannen tot verbranding/aanbranding van het eten op dat punt (terwijl de rest nog koud is) of een enorm energieverlies doordat de rest van de pan te koud blijft. De branderkop van de Crux is echter zo ontworpen dat de vlam juist wel breed is en je dus geen last zult hebben van de voorgenoemde problemen.

Opgevouwen neemt de Crux slechts 84x57x31mm aan ruimte in. De pootjes om de pan op te zetten zijn verstevigd en voorzien van meer tandjes voor stabieler koken. De Crux wordt opgeborgen in een neopreen-zakje dat onder een gastankje kan worden bevestigd. De oude Crux won in 2003 nog de prestigieuze 'Gear of the Year' award van het Amerikaanse Outside Magazine.

Ook voor het opbergen van de Crux is iets nieuws bedacht: een speciaal ontworpen neopreen zakje dat onder het gastankje kan worden bevestigd. Nagenoeg alle gastankjes zijn hol van onderen en hier past de kleine Crux (opgevouwen slechts 84x57x31mm) met gemak in. Op die manier neemt hij dus niet alleen heel weinig gewicht, maar ook heel weinig ruimte in bij inpakken.

De oude Crux won in 2003 nog de prestigieuze 'Gear of the Year' award van het Amerikaanse Outside Magazine.

Overigens het vermelden waard: komend jaar zal Optimus ook een nieuwe brander op de markt brengen onder de naam 'Stella'. Deze is gebaseerd op het principe van de Crux.

De verkoopprijs van Optimus Crux is EURO 79,00.

De vernieuwde Crux is (vanaf januari 2006) verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Optimus nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met JongeJans Trading in Hazerswoude-Dorp (0172-586280).

Voor meer informatie over Optimus in het algemeen kun je ook de site van Optimus zelf bezoeken.

Voor meer informatie over branders kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site

Recente nieuws-items met betrekking tot Optimus:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }