Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

KEEN Gypsum Mid

Ingezonden door: Raymond Koome
Gepubliceerd op: 24-04-2012, 03:29

KEEN Gypsum Mid

De Gypsum Mid wandelschoenen van KEEN zijn halfhoge lichtgewicht wandelschoen met uitneembare EVA binnenzool. Bij de Op Pad Outdoor Awards wonnen deze schoenen de gouden award en in de afgelopen maand heb ik ze uitvoerig getest onder verschillende omstandigheden.

Extreem comfortabel

Wat direct gezegd moet worden is dat deze wandelschoenen extreem comfortabel zijn. Vanaf het eerste moment dat ik ze heb aangedaan zaten ze perfect en heb ik op geen enkele wijze last gehad van pijntjes, drukpunten of andere ongemakken. De schaft is soepel, het voetbed zit goed en de zool is voldoende flexibel om ze direct voor lange tochten te gebruiken. Zonder ‘in te lopen’ dus, iets waar ik zelf een hekel aan heb als het om (berg)wandelschoenen gaat.

Goede verhouding gewicht/stabiliteit

Opvallend aan deze betrekkelijk lichte (berg)wandelschoen is de verhouding tussen gewicht en stabiliteit. Ik heb de schoenen inmiddels op veel verschillende terreinen gebruikt, onder andere op gewone wandelpaden, pittige klauterpartijen op rotsen (inclusief via ferrata) en rots/puinvelden. De zool is voldoende flexibel om continu een goede grip te behouden, de veters zorgen ervoor dat de schoen perfect aansluit op de voet en bieden daarmee samen stabiliteit. Mijn paar (maat 44) weegt samen 1200 gram.

Typisch KEEN

De Gypsum Mid is een typische KEEN schoen. De bekende bescherming op de neus van de schoen bij de tenen mag bekend worden beschouwd. Uiteraard met het bekende gele driehoekje er in. KEEN.PROTECT zoals ze het zelf noemen. Deze gegoten en versterkte teenbescherming komt goed tot zijn recht als je regelmatig over bijvoorbeeld rotsachtig terrein loopt of klautert. Ik heb zelf gemerkt dat ze ook erg handig zijn als je tijdens via ferrata net even iets meer wrijving nodig hebt bij je tenen als je moet balanceren.

Gebruikte materialen

KEEN maakt bij de Gypsum Mid gebruik van waterdicht Nubuck in combinatie met een ademend waterdicht membraan (KEEN.DRY). Het voetbed bestaat onder andere uit een uitneembare dual density EVA binnenzool welke extra demping geeft. Voor de stabiliteit zorgt een externe TPU stabilisator aan de buitenzijde, welke de schoen bovendien een extra stoere look geeft.

Nare geurtjes

Het enige kleine nadeel aan de schoenen is een (voor mij) vaak terugkerend probleem: de nare geurtjes. In die zin maakt het voor mij bijna niet uit welk soort schoen ik gebruik: al na korte tijd ruiken ze gewoon niet meer fris. In die zin zou KEEN de schoenen wellicht nog kunnen verbeteren door Aegis Microbe Shield toe te passen zoals ze dat ook in veel andere schoenen doen. Dit is een milieuvriendelijke behandeling die de vorming van bacteriën en schimmels tegengaat en daarmee dus ook nare geurtjes.

Conclusie: heerlijk comfortabele wandelschoenen

Gedurende een maand heb ik de KEEN Gypsum Mid nagenoeg continu gedragen. Niet alleen tijdens wandelingen in de weekenden, maar ook doordeweeks in de stad en zitten achter mijn bureau. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat ik bijzonder tevreden ben met ze. De nare geurtjes zijn voor mij een standaardprobleem, dus die neem ik dan maar voor lief.

Specificaties volgens fabrikant

  • Fit Tip: We find this style runs about a 1/2 size small.
  • Upper: Waterproof nubuck leather and breathable mesh
  • Rubber: Non-marking rubber outsole
  • Activities: Hiking
  • Type: Lace Up, Boots
  • Weather: Wet – waterproof
  • 4mm multi directional traction lugs
  • KEEN.DRY waterproof breathable membrane
  • KEEN.Zorb Strobel
  • Non-marking rubber outsole
  • Removable metatomical dual density EVA footbed
  • Torsion stability ESS shank
  • TPU heel stabilizer
  • Waterproof nubuck upper
  • Verkrijgbaar in zowel heren- als damesmodel in verschillende kleurcombinaties.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.keenfootwear.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Raymond Koome: