Harry Muré: Het mysterie Jeanne Immink
ISBN: 9038914334
247 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij Elmar BVAffiliate-links:


Het mysterie Jeanne Immink
Harry Muré

Een wonderlijk boek over een wonderlijke vrouw! Dat is, denk ik, een goede beschrijving van dit boek van Harry Muré. Hij ploos met engelengeduld alle informatie na over deze Amsterdamse dame die haar tijd zo ver vooruit was dat velen haar niet eens kennen. En toch valt uit het boek op te maken dat ze waarschijnlijk zelfs de eerste bergsporter was die een aanzet gaf voor de huidige moderne klimgordel!

Het boek komt wat langzaam op gang, maar al na een paar hoofdstukken raak je steeds verder in de ban van Jeanne Immink: een Amsterdamse vrouw die via omzwervingen via Zuid-Afrika en India uiteindelijk in de Alpen en Dolomieten belandt. En daar komt ze pas echt los, want binnen mum van tijd toont haar welhaast bovennatuurlijke krachten en uithoudingsvermogen als het op klimmen aankomt. Ze doet samen met de diverse gidsen eerstbeklimmingen en traverses die ook nu nog tot verbaasde blikken uitnodigen. En deze verbaasde blikken waren er niet alleen door de moeilijkheidsgraad die zij toen al wist te klimmen, maar zeker ook de snelle tijden die zij met haar tochten neerzette. Tochten waar goed in vorm zijnde bergsporters nu nog 6 uur over zouden doen deed zij destijds al in slechts 4 of 5 uur. En dan niet aan de hand gehouden door een gids, maar puur op eigen kracht en karakter.

Tijdens het doorlezen van het boek krijg je steeds meer respect voor iemand de haar tijd ver vooruit was en die eigenlijk nooit echt de erkenning heeft gekregen die zij verdiende. Ok, ze heeft haareigen top in de Dolomieten, maar verder lijkt het alsof haar naam is gewist uit de geschiedenisboeken van de Nederlandse klimsport. En toch stond zij, samen met enkele andere vrouwen(!), aan de basis van wat tegenwoordig de NKBV is geworden.

Muré beschrijft haar leven op een onderhoudende manier en het boek leest (na de eerste hoofdstukken) lekker weg. Steeds meer wordt je als lezer meegesleurd in de 'manische behoeft om toppen te beklimmen' van de hoofdrolspeelster van het boek.

Liefhebbers van klimmen en buitensport zouden dit boek zeker moeten lezen, vooral ook omdat het zo mooi aangeeft hoe het er in vroeger dagen aan toe ging. Toen er nog geen haken, achtjes en 'luxe berghotels' waren.

Over de auteur
Harry Muré (1938) is sportjournalist en gespecialiseerd in alpinisme. In zijn krant het Limburgs Dagblad en de bladen van de Geassocieerde Pers Diensten maakte hij de bergsport toegankelijk voor een breed publiek. Hij was ook de eerste verslaggever die de verrichtingen van de grote Nederlandse en buitenlandse klimmers (m/v) consequent volgde. Zelf besteeg Harry Muré zeshonderd bergen. Eén van die toppen heeft hem altijd bijzonder geboeid, de Cima Immink in de Dolomieten. Het is de enige Nederlandse berg op de wereld. ‘Wie gaat achter die naam schuil en hoe is hij op de landkaarten terechtgekomen?’ vroeg Harry zich af. Toen de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging in het tijdschrift Hoogtelijn dezelfde vraag opwierp, besloot hij het raadsel te ontsluieren. ‘Stukje bij beetje kwam een mysterieuze vrouw in beeld die zich tegen het einde van de negentiende eeuw aan alle gevestigde normen onttrok en er een merkwaardige levensstijl op nahield.’ Het betrof Jeanne Immink uit Amsterdam. Grootste probleem in Harry’s onderzoek was dat hij aanvankelijk twee Jeanne Imminks op het spoor was, een in Pretoria en een in de Alpen. ‘Het duurde een jaar voordat ik ontdekte dat het om één en dezelfde vrouw ging, maar daarmee had ik dan ook plotseling het verhaal over een avonturierster zoals er maar één in de honderd jaar geboren wordt.’ Bekijk ook zijn zeer goed verzorgde website www.harrymure.nl.

Over Uitgeverij Elmar
Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.

De meningen van anderen over dit boek

Anderen gaven dit boek gemiddeld een score van 8.00.
Er zijn 2 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Het mysterie Jeanne Immink' van Harry Muré.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Europe's highest points (Carl McKeating en Rachel Crolla)
Oberwallis (Michael Waeber en Hans Steinbichler)
Wandelboek Ardense bossen (Julien van Remoortere)
Handboek Dieren en Planten (Wilhelm Eisenreich, e.a.)
Historische route De slag om Arnhem (Aad Spanjaard)
Wildlife wandelingen in Nederland (Marja Kerst, e.a.)
Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere)
Wereldwijzer China (Eugene Law)
Succesvol fotograferen (Tom Ang)
123 Natuurgids Paddenstoelen (Ewald Gerhardt)
De 75 mooiste fiets- & wandelroutes van België (Julien van Remoortere, e.a.)
Klem (Frank van Zwol)
Swahili voor beginners (Peter Moore)
Santiago de Compostella (Historische Route) (Jan Witte)
Vanishing World (Mireille de la Lex en Fredrik Granath)
Bergtochten in Noorwegen (Jolanda Linschooten)
Tramping in New Zealand (Lonely Planet)
Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar)
Bergwandelen in de Italiaanse Alpen (Henk Filipp)
Wandelboek Hoge Venen (Julien van Remoortere)
Survival: het S.A.S. handboek (John wiseman)
Wandelen in Värmland (Paul van Bodengraven en Marco Barten)
Het weer (Snel-zoek Natuurgids) (Eleanor Lawrance)
Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker)
Een vreemde eend in Afrika (Gert Duson)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }