foto

In de kijker: Katadyn Vario waterfilter

De Vario van Katadyn mag met recht een bijzonder innovatieve waterfilter worden genoemd. Deze nieuwste filter van de Zwitserse fabrikant is namelijk multifunctioneel, zeer gemakkelijk in het gebruik ťn ook nog eens redelijk licht van gewicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vario al direct bij de introductie op de ISPO vakbeurs van afgelopen jaar met een ISPO Outdoor Award werd verwelkomd.

Katadyn Vario waterfilterHet multifunctionele van de Vario zit 'm in de opbouw van het filterelement. Dit is namelijk aanpasbaar aan de omstandigheden: het water dat gefilterd moet worden. Het filtratiesysteem bestaat namelijk uit drie onderdelen: een keramische prefilter, een dunne glasfiber tussenfilter en een koolstof eindfilter. De eerste, de keramische prefilter, kan worden omzeild als het water niet al te troebel is. Hierdoor gaat het filteren sneller en heb je dus sneller drinkbaar water onder normale omstandigheden. Is het water echter niet helder, dan kun je de keramische prefilter 'inschakelen' zodat het water eerst van alle vuiligheid wordt verschoond voordat het bij de tussenfilter komt. Een groot voordeel, want de keramische prefilter is gemakkelijk schoon te maken en verlengt dus de bruikbaarheid van de niet te reinigen tussenfilter. Katadyn noemt deze twee verschillende manieren van filteren respectievelijk 'Faster Flow' en 'Longer Life', namen die je in de deksel van de filter kunt terugvinden. Deze moet je dan even loskoppelen om te kunnen schakelen tussen beide filtermanieren.

Het gebruiksgemak van de Vario zit 'm echter niet alleen in deze twee soorten van filteren. Het filteren met de Vario gaat sowieso een behoorlijk stuk sneller dan met een conventionele filter. Dit komt omdat de filter zowel water door de filter pompt als de handel omhoog als wanneer deze naar beneden wordt gehaald. Je pompt dus continu in plaats van enkel als je de handel naar beneden drukt. De doorstroom van de Vario is dan ook zo'n 2 liter per minuut in de 'Fast Flow' stand en zelfs nog 1 liter per minuut in de 'Longer Life' stand als het water door alle drie filters moet.

De Katadyn Vario heeft een glasfiber en koolstof binnenfilter (naast een keramische prefilter). De Katadyn Vario past zonder problemen op Nalgene drinkflessen. De filter is eenvoudig te demonteren om schoon te maken. Een extra rooster om slangmond voorkomt verstopping van de slang.

Een bijkomend voordeel van de Vario is dat deze rechtstreeks kan worden aangesloten op de standaard sluitingen van bijvoorbeeld Nalgene flessen of de wijde opening van waterzakken. Je draait de filter direct op de fles of waterzak en gaat aan het pompen/filteren, zonder dat je het water eerst ergens anders in hoeft te bewaren. Heb je geen Nalgene fles of waterzak met wijde opening, dan maak je gewoon gebruik van de bijgeleverde slang met clip. Middels deze clip wordt de slang netjes op z'n plaats gehouden.

De andere slang, die in het water gelegd moet worden, is voorzien van een grote kop gemakkelijk onderdompelt. Bovendien zit er een rooster om de slangingang om te voorkomen dat grote stukken vuil de slang kunnen binnentreden en deze zo verstoppen. Ook zit er een schuimrubber drijfblok om de slang, zodat de slang netjes in het water blijft drijven. Op die manier kun je dus de kop van de slang net boven de bodem laten hangen om sowieso te voorkomen dat er grof vuil in de kop komt.

De drievoudige filter van Katadyn Vario beschermt je compleet tegen bacteriŽn, protozoa en chemische verontreiniging, maar ontneemt het water ook de eventuele nare smaakjes. En dit alles zonder toevoeging van chemicaliŽn uiteraard. In totaal gaat de filter bijna 2000 liter mee (afhankelijk van de vervuilingsgraad van het gefilterde water uiteraard), daarna kan hij zonder problemen vervangen worden. Losse filters (zowel de koolstof binnenfilter als de complete glasfiber/koolstof filter) zijn bij de Katadyn-dealer verkrijgbaar.

Optioneel kun je koolstofgranulaat in de filter doen om zo de chemische verontreiniging eruit te halen of de chloorsmaak van bijvoorbeeld Hadex te neutraliseren.

Bij elkaar weegt de Katadyn Vario slechts 425 gram en wordt geleverd inclusief een luxe opbergzak en schoonmaakdoek om de keramische prefilter te reinigen.

De verkoopprijs van de Katadyn Vario is EURO 129,95.

De Katadyn Vario is vanaf begin februari verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Katadyn nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Voor meer informatie over Katadyn in het algemeen kun je ook de site van Katadayn zelf bezoeken.

Voor meer informatie over waterfilters kun je ook terecht in de materialen-rubriek van deze site.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }