foto

In de kijker: Polar RS800 G3 GPS Sensor

De Polar RS800 is het meest geavanceerde trainingshorloge van Polar dit moment. Samen met de Polar WearLink hartslagmonitor en de G3 GPS-sensor vormt het een compleet trainingssysteem voor de meest uiteenlopende sporten. Bovendien is het systeem verder uit te breiden met een s3 Stride sensor voor hardlopers die onder andere ook stapfrequentie en staplengte willen meten.

RS800: hart van een nieuw trainingssysteem

Polar RS800 G3 GPS SensorDe RS800 is een futuristisch ogend horloge, dat het hart vormt van het complete trainingssysteem. Op de RS800 kun je naast de gewone horlogefuncties onder andere ook je hartslag, snelheid en afgelegde afstand af te lezen op een duidelijk leesbaar scherm met grote letters. Maar de RS800 gaat veel verder dan dat. Zo kun je bijvoorbeeld ook het verschil in hoogte aflezen of hoeveel calorieën je inmiddels al verbruikt hebt. De serieuze sporters kunnen bovendien exact volgen hoeveel tijd ze al hebben getraind binnen een bepaalde Polar sport zone, waardoor het effect van de training vele malen hoger zal zijn. De gegevens die de RS800 heeft opgeslagen (tot 1Mb aan data of 99 files) worden middels infrarood verzonden naar de PC, waar middels het programma Polar ProTrainer de data kan worden omgezet naar zeer overzichtelijke informatie in de vorm van grafieken en tabellen.

Polar G3 Sensor (W.I.N.D. GPS)

De G3 GPS sensor zorgt ervoor dat zowel snelheid als afstand zeer nauwkeurig tijdens het trainen kunnen worden gemeten. De sensor is voorzien van een comfortabele elastische band waarmee de ontvanger om de bovenarm kan worden gedragen. Een zeer nauwkeurige en gevoelige SIRF-III GPS Chipset zorgt voor een snelle fix van het GPS-signaal en een nauwkeurige doorgifte van de positie aan het polshorloge. En met een gewicht van slechts 80 gram (inclusief 1 AA batterij) merk je tijdens het fietsen, rennen of lopen amper dat je deze GPS-ontvanger om je bovenarm draagt. De batterij kan uiteraard door de gebruiker worden verwisseld als dat nodig is.

WearLink W.I.N.D. hartslagmonitor

De zeer comfortabele WearLink hartslagmonitor die om de borst wordt gedragen meet elke 1 milliseconde de hartslag en verzendt deze vervolgens storingsvrij naar het horloge. Naast het aantal hartslagen per minuut wordt ook de variatie tussen hartslagen gemeten. Dit alles gaat zo nauwkeurig als bij een ECG-monitor, waardoor de data die in de RS800 wordt opgeslagen later zeer uitgebreid kan worden geanalyseerd met de bijgeleverde software. Naast de nauwkeurigheid van de Polar hartslagmeter is ook het comfort ervan bijzonder. Polar gebruikt namelijk als enige fabrikant stoffen borstbanden, waardoor deze zeer comfortabel op de huid aanvoelen. De zender wordt middels drukkers vast gemaakt aan de borstband en wordt gevoed door een gemakkelijk te vervangen batterij.

ProTrainer 5 software (Windows)

Natuurlijk is het fijn dat je veel gegevens zeer nauwkeurig kunt opslaan in je RS800 sporthorloge. Maar die data wordt pas echt zinvol als je ze op een eenvoudige, maar uitgebreide wijze kun analyseren. Daarom levert Polar bij de RS800 G3 tevens het zeer uitgebreide ProTrainer 5 softwareprogramma. Hiermee kunnen alle gegevens worden verwerkt voor een nauwkeurige analyse van de trainingen om zo het effect ervan nog beter te kunnen analyseren en op basis daarvan het trainingsprogramma aan te passen. Plannen kan namelijk ook met het programma, waardoor het een complete virtuele coach wordt voor de sporter. Niet voor niets noemt Polar de drie pijlers van het trainingssysteem dan ook 'plan-train-plan'. De kracht zit 'm in het feit dat voor het gehele traject van begin tot eind het ProTrainer 5 programma kan worden gebruikt.

De G3 GPS Sensor meet onder andere afstand en snelheid. De zeer comfortabele WearLink meet de hartslag en de variatie tussen hartslagen. Middels infrarood worden gegevens van de RS800 polscomputer verstuurd naar de PC. Het zeer uitbgereide ProTrainer 5 programma zorgt voor een totaal/aanpak:plan-train-analyse.

OwnZone

Bij het kijken naar de effectiviteit van een training is het niet alleen van belang om het aantal slagen per minuut te meten, maar ook de tijd tussen de verschillende hartslagen. 60 slagen per minuut wil namelijk niet automatisch zeggen dat het hart ook daadwerkelijk elke seconde klopt, want gedurende die minuut kan er verschil tussen zijn tussen de tussenpozen van elke hartslag. Hoe harder je traint, des te kleiner zal het verschil van die tussenpozen worden. Juist het verschil tussen die tussenpozen is van groot belang. Wordt dat verschil namelijk kleiner, dan is de training effectiever. Middels OwnZone kan de software bepalen welke hoeveelheid inspanning er nodig is om de training zo effectief mogelijk te laten zijn. En op basis daarvan kan weer een zo effectief mogelijke training worden gepland.

OwnOptimizer

Maar uiteraard ga je na verloop van veel trainingen een steeds betere conditie krijgen en zal de training dus moeten worden aangepast. Middels OwnOptimizer kan worden gekeken in hoeverre het lichaam daadwerkelijk vooruitgang heeft geboekt met de trainingen en kan het trainingsschema worden aangepast. Dit is met name van belang om zogenaamde overtraining te voorkomen. Dat is namelijk een bekend fenomeen: mensen gaan vanuit het niets enorm hard trainen en in plaats van hun lichaam daarmee een dienst te bewijzen en de conditie te verbeteren, lopen zij juist kans om een negatief effect te bereiken. Regelmatig testen met OwnOptimizer voorkomt het overtrainen van het lichaam.

Running Index

Wil je snel weten waar je lichaam staat in de algemene 'ranking' van conditie, dan kun je gebruik maken van de Running Index. Deze is met name interessant voor hardlopers die ook hun techniek willen bijschaven. Het zegt namelijk niet alleen iets over je lichamelijke conditie, maar vooral ook hoe je lichaam reageert op een bepaald tempo. Door dit regelmatig te meten kun je vervolgens je tempo aanpassen om zo te werken aan conditie en uithoudingsvermogen.

Sport Zones

Tot slot heb je ook nog de zogenaamde SportZones om snel te zien welk effect een bepaalde training heeft op je lichaam. Hierbij zijn er vijf verschillende zones gedefinieerd, waarbij zone 1 een zeer lichte training is en zone 5 een maximale training betreft. Deze zones zijn gebaseerd op de maximale hartslag van de sporter en afhankelijk van de zone waarin de hartslag tijdens een training val kun je snel zien wat effect van de training was (warming-up, lichte verbetering van de conditie, optimale verbetering van de conditie, etc.).

Adviesverkoopprijs

De verkoopprijs van de Polar RS800 G3 GPS Sensor is EURO 479,95.

Verkrijgbaarheid

De Polar RS800 G3 GPS Sensor is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Polar nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Polar Electro Nederland bv in Almere (036-5460313).

Meer informatie

Voor meer informatie over Polar in het algemeen kun je ook de site van Polar zelf bezoeken.

Recente nieuws-items met betrekking tot Polar:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }