foto

In de kijker: Primus EtaPower EF brander

De EtaPower EF brander is het nieuwste product van Primus die een nieuw tijdperk op het gebied van zuinig koken aankondigt. Jarenlang (en nog steeds) bestond er bij veel buitensporters namelijk de veronderstelling dat vooral de snelheid in combinatie met het vermogen van de brander de belangrijkste criteria waren. Met andere woorden: een brander die het water snel aan de kook krijgt is een goede brander. Primus toont met de EtaPower EF echter aan dat efficiency een veel belangrijker criterium is als het gaat om branderkeuze.

Primus EtaPower EF branderGa je voor meerdere dagen op pad, dan merk je al snel dat er twee zaken zijn die behoorlijk bijdragen aan volume en gewicht in je rugzak: voedsel en brandstof. Met de Primus EtaPower EF kun je echter flink besparen op brandstof, omdat deze brander de eerste ter wereld is die een efficiency van meer dan 80% bereikt. Vergelijk dat eens met de efficiency van ongeveer 40% van standaard branders op de markt. Of nog duidelijker: twee personen hebben tijdens een zesdaagse trekking voldoende aan slechts ťťn 225 grams gastankje! En daarmee kun je dan toch elke dag 4,5 liter water aan de kook brengen om te eten en warm te drinken.

Het succes van de Primus EtaPower EF is de combinatie van een zuinige branderkop, een flux-ring, een windscherm en een speciale zwarte coating op de pannen. De zuinige branderkop is afgeleid van de Primus Micron, tot op heden de meest efficiŽnte brander in het assortiment van Primus. De flux-ring en de speciale zwarte coating zorgen voor een betere geleiding van de warmte, zodat de meeste energie van de brander daadwerkelijk wordt gebruikt om het voedsel op te warmen. Daarnaast voorkomt het meegeleverde windscherm dat de wind alsnog zorgt voor verlies van warmte. Tot slot wordt de EtaPower EF geleverd met een neopreen beschermhoes die na het koken kan worden gebruikt om de pan zo lang mogelijk warm te houden.

Met de EtaPower brengt Primus een all-in-one brander op de markt die gemakkelijk kan concurreren met soortgelijke branders die op dit moment op de markt zijn. De voordelen van de EtaPower van Primus zitten daarnaast is de multifunctionaliteit van het principe: de EtaPower brander kan ook in combinatie met gewone pannen worden gebruikt, terwijl de EtaPower pannen op hun beurt op gewone branders kunnen worden geplaatst. Dat laatste verhoogt bovendien de efficiency van de gewone brander met soms wel 50%. Het feit dat de brandstof (een gastank) naast de brander in plaats van onder de brander wordt geplaatst brengt als voordeel een betere stabiliteit en zuinigheid met zich mee (de tank kan ondersteboven worden geplaatst als deze bijna leeg is en dus daadwerkelijk volledig opgebruikt worden).

Voor het gemak is de Primus EtaPower EF uitgerust met een piŽzo-ontsteking en een lichtgewicht pannengreep. Naast de 2.1 liter EtaPower sauspan zit er ook een braadpan bij de brander die tevens dienst kan doen als deksel voor de sauspan. Het totale pakket (brander, pannen, windscherm, beschermhoes en pannengreep) weegt slechts 775 gram.

De EtaPower is gebaseerd op de zeer zuinige Micron-brander van Primus. De flux-ring onder de pan verhoogt de efficiency van de brander. De deksel van de sauspan is tevens te gebruiken als braadpan. de Primus EtaPower EF overigens nog gewaardeerd met de Editor's Choice van Backpacker Magazine.

Om de efficiency van branders inzichtelijk te houden voor consumenten heeft Primus een efficiencyrating toegepast op alle branders. Hierbij is direct te zien hoe efficiŽnt een brander is, maar ook hoe efficiŽnt een brander wordt door gebruik te maken van EtaPower pannen. De EtaPower zelf staat bovenaan de rating (categorie A, >70%), andere categorieŽn zijn: categorie B (60-70%), categorie C (45-60%) en categorie D (<45%).

Onlangs werd de Primus EtaPower EF overigens nog gewaardeerd met de Editor's Choice van Backpacker Magazine, ťťn van de meest prestigieuze awards voor buitensportproducten.

De verkoopprijs van de Primus EtaPower EF brander is EURO 109,95.

De Primus EtaPower EF brander is in de BeNeLux verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Primus nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Voor meer informatie over Primus in het algemeen kun je ook de site van Primus zelf bezoeken.

Voor meer informatie over branders kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Primus:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 14-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]