foto

In de kijker: Eureka! Archimedes

De Archimedes van Eureka! is een 62+8 liter (twee-in-één) rugzak, die je meeneemt op middellange tochten en waarbij je de kleine 8 liter daypack kunt gebruiken voor korte dagtochtjes tussendoor. Multifunctioneel én praktisch dus. Bovendien introduceert Eureka! met de Archimedes het zogenaamde E!Lite Harness System: een volledig verstelbaar rugpand dat buitengewoon comfortabel aanvoelt.

Eureka! ArchimedesEureka! heeft bijna twee jaar lang gewerkt aan het nieuwe E!Lite Harness System. Er werd veel tijd en geld gestoken in onderzoek naar verbetering van het draagcomfort. Het onderzoek betrof naast de nodige R&D op de ontwerp-afdeling ook field-tests, met onder andere test-expedities naar de Himalaya. De Archimedes en de Apollo zijn de eerste twee rugzakken van Eureka! die zijn uitgevoerd met het E!Lite Harness System.

Het bijzondere van het E!Lite rugpand zit 'm in het feit dat het rugpand perfect is af te stellen op de ruglengte van de drager middels een eenvoudig te gebruiken verstel-systeem. Het deel dat tegen de bovenrug aanleunt glijdt als het ware over de twee aluminium staven die in het rugpand verwerkt zitten en wordt middels een strap op zijn plek gehouden. Met behulp van deze strap kun je het bewegende deel van het rugpand hoger of lager plaatsen en zo dus op de juiste hoogte afstellen voor iedere ruglengte tussen 33 en 50 centimeter. Daarnaast is er gebruik gemaakt van air mesh om de aanvoer van verse lucht tussen rug en rugpand niet te blokkeren. Daardoor wordt transpiratie-vocht beter afgevoerd en het draagcomfort vergroot.

De Archimedes kent echter veel meer interessante features, waaronder de zogenaamde tri-lock compressiebanden. Deze zorgen ervoor dat de inhoud van de rugzak gelijkmatig kan worden gecomprimeerd. Daardoor blijft de rugzak zowel bij veel als weinig lading stabiel en goed tegen de rug aanzitten en heb je dus geen last van ronddwalende onderdelen in je rugzak. Het gewicht wordt door dit tri-lock systeem beter verdeeld over de pack en daardoor draagt het een stuk prettiger. Aan beide zijkanten zijn uiteraard ook standaard compressiestraps geplaatst om te voorkomen dat de inhoud van de rugzak verplaatst tijdens het lopen.

Aan diezelfde zijkanten zijn overigens ook lange ritsen geplaatst, zodat je gemakkelijk in het hoofdcompartiment van de rugzak kunt komen zonder het topvak te openen. Direct naast de ritsen zijn lange zijvakken geplaatst die ruimte bieden aan een drinkfles of kleiner materiaal (in de zijvakken zit op hun beurt weer een klein mesh-vakje voor dat kleiner materiaal). Aan de onderkant kun je zelf kiezen of je een apart vak wilt gebruiken voor materiaal of dat je liever de rugzak als één grote zak gebruikt. Er zit namelijk een vakverdeler tussen het onder- en hoofdvak, dat je met een rits kunt sluiten of openen.

Het verstelbare El!te rugpand is geschikt voor ruglengtes tussen 33 en 50 centimeter. Het Tri-lock compressiesysteem zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Aan beide zijkanten kan de hoofdvak worden benaderd via grote ritsen. De kleine 8 liter pack is ook te gebruiken als rugzak voor de kleine hiker.

In het topvak van de Eureka! Archimedes zit een regenhoes verwerkt zodat je spullen ook tijdens een fikse regenbui goed beschermd blijven tegen vocht. Deze regenhoes heeft bovendien een reflecterend uitroepteken dat de veiligheid vergroot als je in de regen langs de weg loopt.

Zoals gezegd bestaat de Archimedes eigenlijk uit twee rugzakken: aan de grote 62 liter pack zit namelijk een kleine daypack van 8 liter verbonden. Deze kleine pack is ideaal voor als je de grote rugzak bijvoorbeeld in de tent wilt laten liggen en even snel boodschappen wilt doen. En hoewel erg klein, is ook de kleine pack vergeven van de features, onder andere mesh zijvakken voor een drinkfles en een elastisch koord op de achterkant om je jas achter te stoppen. Binnen in de daypack zit een clip om je sleutels aan te hangen.

Als materiaal is voor de Archimedes gebruik gemaakt van 400D x 300D Nylon, 150D x 136T Poly Mini Ripstop en 600D Polyester. De kleur van de rugzak is licht en donker grijs met zeegroen en zwart. In totaal weegt de Eureka! Archimedes 2700 gram (inclusief de kleine 8 liter daypack dus).

De Eureka! Archimedes is er overigens niet alleen in heren-uitvoering (MT), maar tevens in een aparte dames-uitvoering (LT). Hiervan zijn bijvoorbeeld de schouderstraps een stuk smaller en daardoor beter toegespitst op het vrouwelijk lichaam.

De verkoopprijs van de Eureka! Archimedes is EURO 149,95.

De Eureka! Archimedes is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Eureka! nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Nigor net in Utrecht (088-0999888).

Voor meer informatie over Eureka! in het algemeen kun je ook de site van Eureka! Europe zelf bezoeken.

Voor meer informatie over rugzakken kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Eureka!:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }