foto

In de kijker: Arc'Teryx AC2

Met de AC2 rugzakken toont Arc'Teryx opnieuw waarom het befaamd is als innovator van buitensportuitrusting. Aan deze rugzakken, de Acrux en de Naos, is nagenoeg alles nieuw: het materiaal, de constructie en het ontwerp. Een nieuwe revolutie in de buitensportmarkt dus.

Arc'Teryx AC2AC2 staat voor 'Advanced Composite Construction' en het heeft betrekking op zowel het gebruikte materiaal als de constructie van de rugzakken. Het gebruikte materiaal is 420d Advanced Composite Textile, een materiaal dat speciaal voor en door Arc'Teryx werd ontwikkeld. Het is een sterke, luchtdichte combinatie van 420 denier stof met een twee-zijdige urethaan mix die, wanneer opgewarmd tot exact de juiste temperatuur, het mogelijk maakt om onderdelen rechtstreeks aan het materiaal te binden. Bovendien werkt de urethaan buitenkant tevens als een sealer om het materiaal te beschermen tegen vocht van buitenaf. Een combinatie dus van luchtdichtheid, extreme duurzaamheid en de mogelijkheid om stukken materiaal aan elkaar te binden.

Om te garanderen dat de rugzakken ook daadwerkelijk helemaal waterdicht werden is gebruik gemaakt van WaterTight ritsen (in dezelfde kleur als het materiaal zelf), welke op het topvak en de hoofdzakken werden gelamineerd. Bovendien worden de rugzakken van boven afgesloten met een zogenaamde rool-top, die veel mensen al kennen van de waterdichte opbergzakken voor bijvoorbeeld kayakkers.

Het rugpand van de AC2 rugzakken is ook bijzonder. Deze vormt namelijk een integraal onderdeel van de rugzak zelf. Waar normaal gesproken een rugzak dus uit een rugpand met daaraan een zak bevestigd, is het bij de AC2 packs zo dat het rugpand een vast onderdeel is van de rugzak. Deze zogenaamde Monoframe is samengesteld uit EVA foam, verend Kydex plastic en aluminium banden. Hierdoor werd het mogelijk het rugpand dunner en lichter te ontwerpen en de lading (en het zwaartepunt) dus dichter bij de rug te plaatsen dan bij traditionele rugzakken.

Voor trekkers die een zwaardere lading dragen in hun rugzak (de Naos) werd er tevens een speciale Load Transfer Disc ontworpen: een disc die qua werking veel lijkt op de wijze waarop een lens op een camera wordt gemonteerd en die ervoor zorgt dat de rugzak tijdens het lopen geen belemmering vormt voor de bewegingsvrijheid. Bijkomend voordeel van deze disc is het feit dat de heupgordel gemakkelijk kan worden losgekoppeld en om de rugzak heen kan worden geslagen als deze bijvoorbeeld mee moet met het vliegtuig.

Niet minder revolutionair is die voorgevormde heupgordel zelf. Deze is immers, net als de voorgevormde schouderbanden en rugpand een gelamineerde composite-constructie: een laminaat van Spacermesh, EV50 foam en het 420ACT materiaal dat driedimensionaal werd voorgevormd. Het voordeel van Spacermesh is dat het ten alle tijde droog aanvoelt, zelfs als het volledig doornat is. En daarnaast zorgt de open structuur van het foam ervoor dat er altijd luchtcirculatie kan plaatsvinden. Bij de Naos-modellen is de heupgordel bovendien voorzien van een polycarbonaat geleideband om de last evenwichtig te verdelen op de heupgordel.

Het monoframe van de AC2 rugzakken is dunner en lichter dan bij traditionele rugzakken. De Dry Back sluiting (roll-top) garandeert dat de rugzak ook van boven waterdicht is en blijft. Bevestigingsstukken voor de straps (fusion points) worden rechtstreeks op het materiaal geplaatst.

De complete zak zelf bestaat uit niet meer dan twee stukken stof die op een complexe wijze zijn gesneden en tot een zakvorm worden gesealed. Hiermee wordt de waterdichtheid van de rugzak gegarandeerd omdat er geen onnodige naden ontstaan. Zelfs bij de wijze waarop een drinksysteem wordt gebruikt vanuit de rugzak is speciaal aandacht besteed aan het niet verliezen van de waterdichtheid van de pack. De zogenaamde Hydro Port wordt niet alleen voor het drinksysteem gebruikt, maar ook om bijvoorbeeld lucht uit de rugzak te laten als je 'm afsluit met de Dry Back Roll Top sluiting.

De AC2 serie bestaat op dit moment uit twee verschillende modellen: de Acrux voor klimmers en de Naos voor de trekkers die meer gewicht met zich mee willen dragen. De Acrux is er in een 40 (38 liter normal load), een 50 en een 65 (67 liter normal load) uitvoering in diverse kleuren. Van elke volumemaat zijn er vervolgens ook diverse ruglengtes verkrijgbaar (short, regular en tall). Het gewicht varieert van 1,5 kg voor de kleinste Acrux 40 (short) tot 2 kg voor de grootste Acrux 65 (tall). De Naos komt in de volume-maten van 45 (44 liter normal load), 55 en 70 (73 liter normal load) met gewichten variërend van 1,8 kg (Naos 45 short) tot 2,4 kg voor de grootste, de Naos 70 (tall).

Hoewel de AC2 packs nog maar nauwelijks in de winkel liggen hebben ze inmiddels al een indrukwekkende serie awards in de wacht gesleept. Zo ontving Arc'Teryx voor het ontwerp de ISPO Outdoor Award 2006 en van het befaamde Backpacker magazine mocht het de Editor's Choice Award 2006 voor 'Most Innovative' in ontvangst nemen. De Naos 55 werd tevens beloond met de titel Gear of the Year door Outside Magazine.

De verkoopprijs van de Arc'Teryx AC2-packs is vanaf EURO 425,00.

De Arc'Teryx AC2-packs zijn in de BeNeLux verkrijgbaar bij de een select aantal buitensportzaken. Winkels die Arc'Teryx nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Arc'Teryx BeNeLux in Denemarken (+45 61 710 800).

Voor meer informatie over Arc'Teryx in het algemeen kun je ook de site van Arc'Teryx zelf bezoeken.

Voor meer informatie over rugzakken kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Arc'teryx:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }