foto

In de kijker: Jetboil PCS (Personal Cooking System)

Het is alweer even geleden dat het Personal Cooking System van Jetboil in Nederland werd geïntroduceerd. Werd deze compacte brander in het begin nog met argus-ogen bekeken, inmiddels is hij uitgegroeid tot een volwaardige brander die (door nieuwe accessoires) niet alleen meer voor solo-tochten geschikt is.

Jetboil Personal Cooking SystemDe Jetboil is een bijzonder compact brandersysteem, de brander en het gastankje kunnen namelijk in de pan/mok zelf worden opgeborgen zodat alles als één geheel in de rugzak kan worden opgeborgen. Hiermee is de Jetboil niet alleen compact, maar tevens bijzonder robuust omdat de pan tevens een beschermende laag om de tank en brander heen vormt.

Hét revolutionaire aan de Jetboil PCS is echter de zogenaamde Flux-ring. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de brander vele malen efficiënter wordt gebruikt, waardoor er met veel minder brandstof evenveel warmte kan worden verkregen. Het resultaat is een grote besparing in brandstofverbruik en in veel gevallen ook een snellere kooktijd. En omdat de branderkop van de Jetboil PCS is uitgevoerd met een Piezo-ontsteking is hij ook zeer gemakkelijk te bedienen: brander uit de pan, pan op de brander, vullen met water en aansteken is een kwestie van een paar seconden werk.

De Flux-ring zorgt voor een besparing van zo'n 40% aan brandstof. De brander en gastank worden in de pan/mok opgeborgen. Één van de accessoires is de French-press voor het zetten van heerlijke verse koffie. Inmiddels won de Jetboil een indrukwekkende hoeveelheid prijzen in de buitensportwereld.

De te gebruiken pan/mok is voorzien van een neopreen hoes, zodat je 'm gewoon kunt vasthouden als er hete vloeistof in zit. Zo kun je dus ook prima je handen warmen aan de pan tijdens het eten of drinken. Dezelfde hoes zorgt er echter ook voor dat het eten niet te snel afkoelt: dit ook weer om brandstof te besparen. Je kunt de hoes er overigens gewoon vanaf halen als deze of de pan gewassen moet worden.

Bij de Jetboil PCS kun je een keur aan accessoires kiezen. Voor de liefhebbers van een lekkere kop verse koffie is er de French Press, waarmee je zelf de lekkerste koppen koffie kunt zetten. Daarnaast is er een speciale houder beschikbaar voor het gebruik van grotere pannen, inclusief een onderzetter voor grotere stabiliteit. En wil je de Jetboil PCS gebruiken met meerdere mensen tegelijk, dan kun je losse 'Companian Cups' kopen voor gebruik op de Jetboil PCS.

Naast de PCS is er overigens tegenwoordig ook een zogenaamde Group Cooker: een Jetboil pan van groter formaat met een inhoud van anderhalve liter. Deze is net als de PCS uitgevoerd met een Flux-ring en werkt dus even efficiënt als zijn kleinere broertje.

De verkoopprijs van de Jetboil PCS is EURO 69,95.

De Jetboil is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Jetboil nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Technolyt in Wormerveer (075-6474547).

Voor meer informatie over Jetboil in het algemeen kun je ook de site van Jetboil zelf bezoeken.

Voor meer informatie over branders kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site

Recente nieuws-items met betrekking tot Jetboil:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]